Námestovo: po 7 rokoch zmena územného plánu. Čo to znamená v praxi?
16 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Územný plán mesta je strategický dokument, podľa ktorého sa riadi výstavba. 

Ten v Námestove aktualizovali v roku 2015. Po siedmich rokoch ho idú otvoriť, aby v ňom dali príležitosť na výstavbu nových bytov a domov.

Splnili literu zákona

V roku 2019 Námestovo zrevidovalo územný plán, ktorý schválili štyri roky pred tým. Štvorročnú "revíziu" im tak, ako všetkým mestám a obciam, ukladá zákon. Vtedy na jeho zmenu nevideli dôvod. Teraz si však situácia žiada vypracovanie nového územného plánu. 

„Proces aktualizácie by sa mal robiť v pravidelnejších intervaloch, na základe požiadaviek mestského úradu alebo podnetov vlastníkov jednotlivých pozemkov. A to nielen z hľadiska koncepcie funkčného využívania a priestorového usporiadania, ale aj z hľadiska meniacich sa potenciálov územia celého, alebo jeho jednotlivých celkov,“ povedala pre MYOrava Soňa Medvecká, vedúca oddelenia výstavby námestovského mestského úradu.

Návrhy evidujú roky,

pretože pri každom návrhu otvárať územný plán je zbytočné. A tak sa návrhy na zmenu územného plánu sústreďujú, aby sa pri podobnej príležitosti, ako je táto, na ne mohlo prihliadnuť. Medvecká hovorí o najnovšom, skupinovom návrhu, ktorý sa týka viacerých investorov: „Ak by bola schválená ich požiadavka, tak by mohli vzniknúť minimálne tri bytové domy s počtom bytov, ktoré Námestovo potrebuje. Jedná sa len o zmenu trasovania cesty.“ Túto informáciu potvrdil počas svojho vystúpenia na zastupiteľstve Róbert Palider, jeden zo žiadateľov. Ak návrhy prejdú, stavať by sa malo v časti Slanica.

Köszönöm, Matovics úr!
Nie, nie, nenadávam nášmu ministrovi financií, chúďa naše všetkými kritizované, nepochopené. To je poďakovanie, ktoré znie každý večer z maďarských predajní potravín či pohonných hmôt. Nie len Oravci, Spišiaci či Šarišanci Do zahraničia chodia... Čítať ďalej
16 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.

Poklad spod Likavy vystavia pre verejnosť v Liptovskom múzeu
Liptovské múzeum sprístupní vo svojich priestoroch v Ružomberku poklad, ktorý v roku 2019 našiel manželský pár pri potulkách lesom neďaleko Hradu Likava. Ide o 1868 strieborných denárov a dva dukáty, ktoré boli umiestnené v keramickej nádobe... Čítať ďalej
15 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr