Köszönöm, Matovics úr!
16 | 02 | 2022 I Eka Balaskova

Nie, nie, nenadávam nášmu ministrovi financií, chúďa naše všetkými kritizované, nepochopené. 

To je poďakovanie, ktoré znie každý večer z maďarských predajní potravín či pohonných hmôt.

Nie len Oravci, Spišiaci či Šarišanci

Do zahraničia chodia nakupovať aj ľudia zo Zemplína, Gemera, ale aj z nášho dunajského brehu. Dotované ceny pohonných hmôt (a vieme, že na tie sa viaže všetko zásobovanie) mali skončiť v polovici februára. Maďarská vláda ich však predĺžila do mája. A tak sa ľudia pozdĺž celej južnej hranice s Maďarskom radšej vyberú na nákupy za hranicu. 

Maďarskí obchodníci sú si toho vedomí

Aj pútač v hypermarkete za mostom v Komárome hlása, že "Vaše euro má teraz u nás vyššiu hodnotu." Nuž ani to neplatí všeobecne. "Ono to tak bývalo vždy." Hovorí mi známy, ktorý keď sadne na bicykel, má to k zmienenému maďarskému hypermarketu bližšie, ako k tým na bratislavskej výpadovke z Komárna: "Raz sme chodili my tam na lacné paštéty, inokedy oni k nám na mlieko. Teraz keď ideš do obchodu, vidíš EČV zo Zámkov, Nitry, ale aj Dunajskej." 

Andrej Danko(SNS): Prezidentka sa im musí ospravedlniť!
Andrej Danko (predseda SNS) hoci nie je v parlamente, stále sleduje dianie na politickej scéne a vyjadruje sa k nemu. Tentokrát ho zaujalo vystúpenie prezidentky Čaputovej. Čo ho prekvapilo A. Danko cituje prezidentku: ,,Predsunutú prítomnosť... Čítať ďalej
15 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Fungovalo to tak aj v minulosti

Pred rokmi v Komárome fungovala fabrika výrobcu mobilných telefónov a tak bolo normálne, že "keď som pracoval v nej, tak som cestou domov tu aj nakúpil. Bolo pre mňa logické, že peniaze miniem tam, kde ich môžem zarobiť. Fabrika ale výrobu skončila, ja robím na Slovensku, ale ceny na Slovensku a nečinnosť vlády ma vyháňa na nákupy do Maďarska. Nepáči sa mi to, ale budem nakupovať tam, kde mi predajú lacnejšie," uzatvára môj známy.

Nie všetko sa však oplatí

Portál mynovezamky.sme.sk však pripomína, že nie všetky potraviny sa oplatí ísť nakúpiť. Od februára zaviedli Maďari aj regulované ceny šiestich druhov potravín – kryštálového cukru, pšeničnej múky, slnečnicového oleja, bravčového stehna, kuracích pŕs a kravského mlieka s 2,8-percentným obsahom tuku. A tak Slováci nakupujú nie síce priveľa, ale zato sú stálymi zákazníkmi.

Motoristi, pozor

Nemali by ste zabúdať na zákon o spotrebnej dani z minerálnych olejov. Medzi ne patrí aj nafta, či benzín. Portál mynovezamky.sme.sk upozorňuje, že okrem natankovania do nádrže môžete kúpiť ešte maximálne 10 litrov navyše do prenosnej nádrže. "Kontroly sú štandardné a čo sa týka kontrol v rámci okolitých štátov, to je v ich kompetencii," povedala Martina Rybanská, hovorkyňa Finančnej správy.

Ako to je na tom našom dvore
Asi každý viac, či menej sledujeme aj svetové dianie. Pri čo len základnej potrebe prehľadu sa tomu nevyhneme. Organizácia spojených národov by mala byť autoritou, ktorá práve tie "národy" dokáže "umravniť". Kúsok histórie OSN bola založená v... Čítať ďalej
15 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.