KDH vyzýva OĽaNO, aby dodržali TENTO predvolebný sľub
16 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

OĽaNO dalo pred voľbami voličom sľub. Sľúbili, že podporia 8 volebných obvodov. Ide o záväzok, ktorý by sa mal dodržať. Zatiaľ sa nič nedeje.

A preto Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyzýva OĽaNO, aby dodržali predvolebný sľub a podporili 8 volebných obvodov. Čo zdôrazňuje KDH a čo presne deklarovala strana vládnej koalície OĽaNO pred voľbami 2022, priniesli Webnoviny.

Kresťanskodemokratické hnutie vyzvalo OĽaNO, aby podporilo zmenu volebného zákona v prospech 8 volebných obvodov pre voľby do NR SR. KDH túto zmenu presadzuje už 20 rokov a prezidentke navrhlo zvolať k téme 8 volebných obvodov okrúhly stôl.

 „Dať sľub voličom je záväzok a OĽaNO by ho ako najsilnejšia vládna strana mala dodržať a presadzovať 8 obvodov. KDH je pripravené poskytnúť okamžitú odbornú pomoc,“ myslí si predseda KDH Milan Majerský. 

KDH vyzýva OĽaNO, aby od sľubov prešlo k činom a aby v prípade zmeny volebných obvodov, dotiahli veci do konca. 

"Je čas potvrdiť slová skutkami a urobiť všetko pre to, aby si ľudia mohli voliť zástupcov do národného parlamentu zo svojho regiónu, teda spravodlivo, proporčne a aby plénum reprezentovalo občanov z celého Slovenska. Politici tak budú mať s ľuďmi osobnejší vzťah aj väčšiu zodpovednosť,“ uviedol pre Webnoviny líder kresťanských demokratov Majerský.

Ľudia zo zúfalstva štrajkujú, Kollár utužuje vzťahy na lyžiach v Simmeringu! (FOTO)
Na Slovensku sú štrajky v plnom prúde a šéf parlamentu sa lyžuje v Rakúsku! Líder Sme rodina Boris Kollár sa tým dokonca pochválil na oficiálnej instagramovej stránke parlamentu! Dostane sa Kollár z lyžovačky na Slovensko? Minister dopravy a... Čítať ďalej
15 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Jeden volebný obvod dáva zelenú rozmarom straníckej centrály pred mnohými dôležitými problémami regiónov

Zákon. ktorý pochádza ešte z čias Vladimíra Mečiara už dávno nezodpovedá realite. Dlhodobo na to upozorňuje aj Združenie miest a obcí Slovensko (ZMOS).

„V parlamente máme 70 poslancov s menej ako 5000 preferenčnými krúžkami. Z nich je 49, čo získali menej ako 3000 krúžkov. A 13 poslancov dostalo menej ako 1500 krúžkov,“ zdôrazňuje Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS. 70 poslancov NR SR teda rozhoduje a riadi Slovensko, ale pri inom volebnom systéme by sa nedostali ani do obecného zastupiteľstva! Michal Kaliňák je presvedčený, že je čas na zmenu. Fungovanie jedného obvodu sa musí skončiť.

Michal Kaliňák je presvedčený, že na problémy existujú dlhodobo riešenia, ktoré sa ale nedostali do praxe.

„Asi práve preto, lebo jeden volebný obvod dáva zelenú rozmarom straníckej centrály pred mnohými dôležitými problémami regiónov,“ vysvetľuje.

Volebný systém je skorodovaný. Toto je fakt. Platí viac, ako desaťročia, je z éry Vladimíra Mečiara a nie je dôvod, aby nebol zmenený. Dobrý politik, politik pracujúci pre ľudí, ktorého občania poznajú sa do parlamentu prekrúžkuje, lebo ho tam budú chcieť mať. A v prípade, ak bude viac rozhodovať v prospech politickej strany, na kandidátke ktorej sa o priazeň voličov bude uchádzať, ako v prospech nich, si ho nájdu. Priamo v regióne a bude musieť vyvodiť zodpovednosť napríklad aj za to, ako hlasuje.

Michal Kaliňák: Niektorí politici sa zmeny obávajú ako čert kríža
„V parlamente máme 70 poslancov s menej ako 5000 preferenčnými krúžkami. Z nich je 49, čo získali menej ako 3000 krúžkov. A 13 poslancov dostalo menej ako 1500 krúžkov,“ zdôrazňuje Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS. 70 poslancov NR... Čítať ďalej
13 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.