Juraj Draxler: V "kaviarni" vedie opakovanie kľúčových fráz a drobná hystéria
17 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Kaviareň - hrdá matka drobných hystérií," upozorňuje na sociálnej sieti Juraj Draxler. 

A človeka z kaviarne prirovnáva k drobnej cibuľke, z ktorej keď zošúpete niekoľko vrstiev, tak ostane človek, ktorý bol zvyknutý, že v škole dostával iba jednotky a chce ich dostávať aj ďalej. V živote to ale podľa Draxlera funguje inak a aby dostával jednotky, tak si nájde témy, za ktoré ich môže dostávať. Ale nie je to iba o jednotkách. Podľa Draxlera to je aj o hystérii.

"To sú práve ideologické témy, kde možno, presne ako v škole, zopakovať niečo naučené. A byť za to pochválený. To je takmer celý psychologický profil, treba ešte dodať jednu črtu: hystériu," dodáva Draxler. 

To je podľa Draxlera problém, ktorý sa nedá riešiť. "Ani diskusiou, osobným príkladom, odkázaním na nejaké zaujímavé zdroje k témam," vysvetľuje Draxler. Podľa neho to súvisí s modernou spoločnosťou v ktorej je veľa ľudí, u ktorých zažívame kopu drobnej verbálnej agresie, ktorá je oveľa horšia, ako jasná a otvorená, ale čestná konfrontácia, podľa nejakých pravidiel, najmä logiky.

Draxler je presvedčený, že naozaj sa niet správaniu ľudí v modernom svete čo čudovať.

"Vo filme si pozriete, ako hrdina niekoho vybaví päsťami, potom sa mu okolo krku vrhne krásna žena. V reálnom živote nemáte ani tú odvahu a schopnosti, a odmenou za nejaké pracovné úsilie je to, že si môžete ísť kúpiť najnovšie cyklistické nohavice alebo drahší mobil," vysvetľuje.

Ale hneď aj dodáva, že ešte stále chýba to duševné uspokojenie. Poukazuje na to, že náboženstvo to dnes už nie je, tak si ľudia, časť ľudí, nájde nejaké politické ideológie, v rámci ktorých potom nachádzajú zmysel sa ukazovať.

"Kaviareň tie kaviarenské, iné zase iné," zdôrazňuje. 

Všade sa hovorí o konci, len ten náš pán profesor...
Pred kamery sa profesor infektológie Vladimír Krčméry ako snáď prvý Slovák nechal teatrálne zaočkovať. Na začiatku pandémie ľudí povzbudzoval, nech vydržia, že to nepotrvá dlho. Neskôr pripúšťa, že rúška môzeme nosiť aj ďalších 50 rokov.... Čítať ďalej
16 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Logika je nič, vedie opakovanie kľúčových fráz a drobná hystéria

Logika je podľa Draxlera nepodstatná, podstatné je to oduševnenie a opakovanie kľúčových fráz. A drobné agresie, ktoré sa podľa neho nedajú prirovnať k tým levím, ale ku kuracím.

"Bežného človeka napríklad u nás často vydesí obraz vojny. Aj keď ju sám nezažil, ale napríklad zažil chaotické 90. roky, keď bolo vcelku dosť hrozby násilia, alebo, niekde, niečoho nedostatok," vysvetľuje Draxler.

"Porovnajte si to s tým, ako bez problémov zaktivizujete časť obrovskej newyorkskej alebo washingtonskej kaviarne, aby zatlieskala vojne v Iraku alebo podobnej invázii (niektorí zatlieskajú pre peniaze, ale nie všetci, a niekde je to kombinácia). Jednoducho nemajú tú skepsu voči heslám, ani tú opatrnosť, čo vlastne taká akcia vyvolá dlhodobo v danom národe, a ani nejakú empatiu voči tým ľuďom," dodáva.

A milión mŕtvych je potom pre nich podľa Draxlera len nejaká abstrakcia, menej zaujímavá ako možnosť povedať pekné heslá o demokracii.

Podobné to majú podľa neho často aj tí, čo reálne rozhodujú a to je podľa neho na tom to najnebezpečnejšie.

Takže Biden, Stoltenberg, prestitúti, kde je tá ruská invázia? Otázka američana
"Kde je, pán Biden, tá bezprostredná a akútna invázia Ruskej federácie na Ukrajinu? Kde je, pán Sullivan, tá „najväčšia vojenská akcia, ktorá teraz môže začať každým okamihom?“ Kde ste CNN, MSNBC, NPR, NYTimes, BBC, Washington Post a ostatné... Čítať ďalej
16 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Riešenie ani u nás, ani vo svete neexistuje 

Je ale presvedčený, že aspoň časť je ale vo vzdelávaní a výchove.

Je podľa neho dôležité vo vzdelávaní vychovávať elitu, ktorá vie byť tvrdo racionálna, logická.

"Pretože ak ju nemáte, duchovný život krajiny ovládne kaviareň, ktorá napriek obrazu, ktorý sama o sebe buduje, logiku a racionalitu nevyznáva. Ani nemá nejaké hlbšie duchovné či hodnotové základy," myslí si Draxler.

V závere príspevku dodáva, že aj kaviareň treba vedieť pochopiť, v tom ako myslí, prečo tak myslí a správa sa. Upozorňuje, že sú to ľudia s nejakými konkrétnymi motiváciami aj vnútornými trablami.

"Ak sa dá, treba s nimi hovoriť. Ak nie, aspoň ich používať ako odstrašujúci príklad. Pre to, čoho sa treba zbaviť, aby sme ako spoločnost v budúcnosti fungovali racionálnejšie, ľudskejšie, civilizovanejšie," dodáva v závere príspevku.

Ďalší prísun perál múdrosti od Veroniky | Hlavný Denník (hlavnydennik.sk)

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.