Vyše 15 vojnových lodí a 30 lietadiel na cvičení
15 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Viac ako 15 vojnových lodí a vyše 30 lietadiel sa zúčastňuje cvičenia ruského námorníctva (Navy) v Stredozemnom mori, informovalo ruské ministerstvo obrany.

Podľa ruského rezortu obrany je do cvičenia v Stredozemnom mori zapojených viac ako 15 vojnových lodí Tichomorskej, Severnej a Čiernomorskej flotily – raketové krížniky Varjag a Maršal Ustinov, fregaty Admirál Kasatonov a Admirál Grigorovič, veľké protiponorkové lode Admiral Tributs, Viceadmirál Kulakov a podporné plavidlá, ako aj viac ako 30 lietadiel ruského letectva.

Hlavný veliteľ námorníctva Nikolaj Jevmenov informoval ministra obrany Sergeja Šojgua, ktorý pricestoval do Sýrie a skontroloval cvičenia, „o vykonaní spoločného výcviku a bojových cvičení ruských lodí a lietadiel ruského letectva pri zdolávaní skupín lodí konvenčného nepriateľa".

Napriek sankciám dodávajú zbrojný materiál
Nemecké firmy napriek sankciám vo veľkom dodávajú do Ruska materiál na výrobu zbraní, informuje echo24.cz. Aj po anexii Krymu nemecké spoločnosti so súhlasom spolkových orgánov naďalej vyvážali do Ruska tzv. výrobky dvojakého použitia, teda... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vyhľadávanie ponoriek

Okrem toho sa v rámci cvičenia strieľalo na námorné a vzdušné ciele s použitím delostreleckých a protiponorkových zbraní, informoval ďalej ruský rezort obrany.

Podľa ministerstva sa precvičujú opatrenia na vyhľadávanie cudzích ponoriek, zavedenie kontroly nad plavbou v Stredozemnom mori a prelety nad ním.

Ochrana ruských národných záujmov

Nikolaj Jevmenov zdôraznili, že hlavným cieľom týchto cvičení je precvičiť činnosť námorníctva a letectva „na ochranu ruských národných záujmov vo svetovom oceáne, ako aj na boj proti vojenským hrozbám namiereným voči Ruskej federácii.

Rusko na tieto cvičenia vyslalo stíhačky MiG-31K s hypersonickými raketovými systémami Kinnžal a bombardéry dlhého doletu Tu-22M3, uzatvára interfax.ru.

(Medzititulky red. HD.)

Nastal čas, kedy treba utekať
Podľa ruských politológov a novinárov Spojené štáty evakuáciou svojich vojenských inštruktorov z Ukrajiny utekajú pred vojnou, ktorú sami vyhlásili, píše riafan.ru. Evakuácia inštruktorov Americký minister obrany Lloyd Austin nariadil stiahnutie... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.