Štátna duma zahlasovala za návrh uznesenia o uznaní Donecka a Luhanska
16 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Štátna duma na svojom plenárnom zasadnutí zahlasovala za návrh uznesenia o uznaní Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, informuje ria.ru. Reakcia hovoru Kremľa Dmitrija Peskova.

Štátna duma sa zaoberala otázkou potreby uznania Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky na základe ratingového hlasovania. V ňom sa vyberá možnosť, ktorá získa najväčší počet hlasov. Boli jej predložené návrhy rezolúcií Komunistickej strany Ruskej federácie (KPRF) a Jednotného Ruska: druhý návrh bol konzultovaný s ministerstvom zahraničných vecí, zatiaľ čo verzia komunistov bola zaslaná priamo prezidentovi Vladimírovi Putinovi.

Zelenskyj prudko mení názor
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi prisľúbil, že poskytne návrh na osobitný štatút Donbasu, informuje lenta.ru. Osobitný štatút pre Donbas Nemecký kancelár Olaf Scholz informoval, že diskutoval s... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Výsledok hlasovania

Iniciatívu komunistov podporilo 351 poslancov, 16 hlasovalo proti a jeden sa zdržal hlasovania. Za návrh Jednotného Ruska hlasovalo 310 poslancov. Preto bola zvolená prvá možnosť.

Dokument sa zašle hlave štátu, ako informoval predseda Dolnej komory parlamentu Vjačeslav Volodin.

„Poslanci sú presvedčení, že uznanie DĽR a LĽR vytvorí predpoklady na zaistenie bezpečnostných záruk a ochrany obyvateľov republík pred vonkajšími hrozbami, ako aj na posilnenie medzinárodného mieru a regionálnej stability," zdôraznil Volodin.

Napriek sankciám dodávajú zbrojný materiál
Nemecké firmy napriek sankciám vo veľkom dodávajú do Ruska materiál na výrobu zbraní, informuje echo24.cz. Aj po anexii Krymu nemecké spoločnosti so súhlasom spolkových orgánov naďalej vyvážali do Ruska tzv. výrobky dvojakého použitia, teda... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

O ich nezávislosti

Ešte 19. januára poslanci Komunistckej strany predložili ruskému prezidentovi návrh výzvy na uznanie donbaských republík ako nezávislých štátov a na čo najskoršie rokovania s ich lídrami s cieľom vytvoriť právny základ pre medzištátne vzťahy a upraviť všetky aspekty spolupráce a vzájomnej pomoci.

Zákonodarcovia Jednotného Ruska predložili 14. februára Štátnej dume uznesenie o konzultácii s ministerstvom zahraničných vecí o návrhu uznesenia komunistov.

Washington stupňuje napätie

Podľa Volodina Washington stupňuje napätie, spolu s európskymi krajinami dodáva zbrane Ukrajine a Kyjev neplní minské dohody. To všetko predstavuje hrozby a riziká pre životy ruských občanov a krajanov žijúcich v DĽR a LĽR.

Gennadij Zjuganov, líder frakcie KPRF v Štátnej dume, povedal, že situácia na Ukrajine je alarmujúca a prijatie niektorého z návrhov na zasadnutí Dumy o výzve prezidentovi, aby uznal LĽR a DĽR, by bolo krokom vpred, dodáva ria.ru.

Rusi majú niečo, pred čím americká ponorka radšej utiekla (VIDEO)
Po tom, čo americká jadrová ponorka vnikla do ruských výsostných vôd pri Kurilských ostrovoch a jej posádka odmietla poslúchnuť rozkaz okamžite sa vynoriť, ruská fregata použila proti nej špeciálne zbrane. Jadrovú ponorku triedy Virginia tak... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Peskov označil otázku uznania DĽR a LĽR za dôležitú pre Rusov

Rusko je naďalej odhodlané plniť minské dohody, ale ruskí občania bolestne reagujú na všetko, čo sa deje v Donbase, takže otázka súvisiaca s uznaním samozvaných republík je vo verejnej mienke veľmi aktuálna, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje interfax.ru.

(Medzititulky red. HD.)

Nastal čas, kedy treba utekať
Podľa ruských politológov a novinárov Spojené štáty evakuáciou svojich vojenských inštruktorov z Ukrajiny utekajú pred vojnou, ktorú sami vyhlásili, píše riafan.ru. Evakuácia inštruktorov Americký minister obrany Lloyd Austin nariadil stiahnutie... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.