Kostoľany pod Tribečom: Cirkev vyhlásila zbierku na opravu Kostola sv. Juraja
15 | 02 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Rímskokatolícka cirkev Ladice vyhlásila zbierku na opravu Kostola svätého Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom v okrese Zlaté Moravce. Financie zo zbierky chce použiť na nevyhnutnú výmenu strešnej krytiny na kostole, ktorá by sa mala zrealizovať v mesiacoch apríl a máj.

„Naším úmyslom je obnoviť a zachovať tento vzácny kostol, jeho krásu a duchovné bohatstvo do ďalších rokov a pre ďalšie generácie, aby aj naďalej zostal vzácnou a krásnou dominantou našej obce,“ uviedla cirkev.

Kostol svätého Juraja patrí k najstarším zachovaným predrománskym pamiatkam na Slovensku. Stavebne mal dve vývojové fázy.

Pôvodné jadro, presbytérium a k nemu priliehajúca loď s rovným stropom boli postavené v prvej polovici 11. storočia. Podľa posledných archeologických výskumov je však kostol starší, ako sa pôvodne odhadovalo. Archeológovia našli pod zachovaným kamenným kostolom fragmenty staršieho dreveného kostola s kolovou nosnou konštrukciou. Predpokladajú, že na mieste súčasného kostola stál starší drevený kostol, ktorý bol neskôr obmurovaný. Podľa odhadov sa výstavba kostola mohla začať už počas existencie Veľkej Moravy. V 13. storočí bol kostol rozšírený o murovanú panskú emporu, v 20. storočí pribudla ďalšia prístavba.

Neobyčajne cenné sú fragmenty románskych a gotických nástenných malieb v interiéri najstaršej časti kostola, odkryté a reštaurované v roku 1965. Fresky na stenách kostola sú najstaršími pamiatkami svojho druhu na Slovensku. Medzi rokmi 2009 až 2017 bol Oblastným reštaurátorským ateliérom Levoča priebežne realizovaný podrobný reštaurátorský výskum a reštaurovanie interiéru kostola. Výskum potvrdil, že dochované časti maľby boli vytvorené v prvej stavebnej fáze kostola, datovanej a archeologicky doloženej na začiatok alebo pred polovicu 11. storočia.

Kostol svätého Juraja je zaradený do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. V júni 2009 bola slávnostne odhalená tabuľa, ktorou sa táto architektonická pamiatka stala trvalou súčasťou európskeho kultúrneho dedičstva.

Sudcovia a zamstnanci súdov v štrajku. M. Géci (Život- NS): Sudcov podporujem!
Sudcovia a zamestnanci súdov dnes protestujú pred parlamentom. Podporu ich protestu vyjadril aj JUDr. Marek Géci (Život - národná strana) "Sme jediná krajina EÚ, kde sudcovia a súdni zamestnanci chodia protestovať pred parlament proti vláde a... Čítať ďalej
15 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.