Podá tritisíc lekárov výpovede? Neustúpime, dušuje sa Visolajský
14 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Zhorší sa ešte situácia v zdravotníctve? Sami lekári tlačia na odborárov, aby svoj tlak na vládu zintenzívnili! Pre HNtelevíziu to vyhlásil šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Zdravotníctvo melie z posledného a vláda tento stav ignoruje!

Lekári bijú na poplach! Až po polroku sa im podarilo stretnúť s premiérom Eduardom Hegerom a vysvetliť, že naše zdravotníctvo melie z posledného a ich cieľom je zmeniť to.

„Reagujú na to iba sľubmi a my sme pochopili, že inak ako tlakom na vládu sa to naše zdravotníctvo nezačne zlepšovať a nezačnú kompetentní konať,“ vyjadril sa Visolajský. Situácia je už v takom bode, že lekárski odborári hovoria o výpovediach, ak vláda nepríde s konkrétnymi riešeniami požiadavok, ktoré lekári majú.

Nemusia dávať výpovede, stačí odmietnuť nadčasy

Medzi lekármi sa čoraz viac spomína aj zopakovanie akcie z roku 2011, kedy lekári dali výpovede. Za požiadavky smerované na vládu sa podpísalo tritisíc lekárov.

„Naše zdravotníctvo je v takom stave, že keby vypadlo pár stoviek lekárov, tak to ochromí chod, takže v tomto smere nie je potrebných až tak veľa výpovedí,“ dopĺňa Visolajský. Podľa neho by stačilo aj to, že by odmietali pracovať nadčasy.

Dominik Dán - ústredná postava reálnej kauzy? Hrozí až 15-ročné väzenie!
Prišiel za Kaliňáka, nechal si ho aj Lipšic. V kauze okolo spisovateľa Dominika Dána vyčíslili škodu na 240-tisíc eur a v prípade jeho pôsobenia na tlačovom odbore hrozí možnému páchateľovi trest až vo výške 15 rokov. Kto je zodpovedný? Populárny... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

„Ani nemusíme štrajkovať, stačí nám dodržať zákon a je to forma nátlaku na vládu. Minimálne tritisíc lekárov, ktorí podpísali deklaráciu, tak myslím, že s nimi sa dá pri výpovediach rátať.“ 

Sedem bodov

Vláde predostreli sedem bodov a vidieť chcú riešenia. Jedným z nich je aj navýšenie platov, ktoré nežiadajú len pre seba, v prvom rade hovoria o platoch zdravotných sestier. Rozpočet je však už schválený a s navýšením platov sa v ňom nepočíta. 

Kritizujú vo svojich požiadavkách aj reformu nemocníc a žiadajú, aby sa oddelenia nerušili, kým sa nezastabilizuje situácia v tých nemocniciach, ktoré by neskôr mali prebrať pacientov. Tvrdia, že najprv musia mať oddelenia dostatok personálu a až potom môže prísť k zrušeniu. Ako aj v prípade rozpočtu aj reforma je už schválená. 

Problémom je aj Plán obnovy

„Ten Plán obnovy je ďalší problém, lebo tam sú tak šibeničné termíny, že je to na Slovensku až nereálne veľa tých peňazí vyčerpať. S tým môže byť problém, že sme Plán obnovy naviazali na reformu. Takéto naviazanie peňazí nie je bežné ani v okolitých krajinách," upozorňuje Visolajský.

Opätovné odvolávanie Matoviča (VIDEO)
Strane Hlas už došla trpezlivosť a na dnešnej tlačovej besede jej líder Peter Pellegríni oznámil, že strana podá návrh na odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií. Ceny stále rastú Podľa Pellegríniho sú hlavným dôvodom neustále... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

"Len Slovensko sa rozhodlo, že na Plán obnovy naviaže reformu nemocníc, je to čisto náš slovenský výmysel. Zbytočne sme si s tým skomplikovali čerpanie týchto peňazí. A myslím, že to bol aj zámer, aby to prešlo,“ konštatuje šéf odborov.

Vláda na Programové vyhlásenie kašle

Ďalšou požiadavkou je zmena výučby mladých lekárov a lekárok, celý proces by chceli zjednodušiť a odstrániť bariéry. S tým súvisí aj potreba dostavby nemocnice Rászochy. Visolajský upozorňuje, že toto má aj súčasná vláda v Programovom vyhlásení.

Visolajský upozorňuje, že aj tému Rászochy tu riešime 30 rokov a nič sa nezmenilo. Preto odmietajú sľuby a chcú konkrétne termíny. Nie sú ochotní od svojich požiadaviek ustúpiť.

Čo sa stane, keď útok na Ukrajinu nebude? Radačovský v tom má jasno!
Američania rozhodli, že v stredu Rusko zaútočí na Ukrajinu! Krúti hlavou v statuse na sociálnej sieti bývalý sudca a europoslanec Miroslav Radačovský. Nie je celý tento humbuk len kvôli tomu, aby USA mohli umiestniť svoje vojská vo východných... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.