Napriek sankciám dodávajú zbrojný materiál
14 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Nemecké firmy napriek sankciám vo veľkom dodávajú do Ruska materiál na výrobu zbraní, informuje echo24.cz.

Aj po anexii Krymu nemecké spoločnosti so súhlasom spolkových orgánov naďalej vyvážali do Ruska tzv. výrobky dvojakého použitia, teda výrobky potenciálne použiteľné v civilnom a zbrojnom sektore.

Podľa nemeckých novín Welt am Sonntag sa tak stalo vo veľkom rozsahu a napriek sankciám, ktoré vyhlásila Európska únia. Denník to tvrdí na základe doteraz nezverejneného zoznamu, ktorý má k dispozícii nemecké ministerstvo hospodárstva.

Americký politológ obvinil americké tajné služby: Vymysleli ste si vojnu na Ukrajine!
Podľa amerického politológa Davida Hendricksona si vojnu na Ukrajine vymysleli americké tajné služby. Washington podľa neho rozdúchal príbeh údajného ruského útoku na Ukrajinu, aby zastavil certifikáciu plynovodu Nord Stream 2 – to prinieslo veľký... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Výrobky dvojakého použitia

Medzi tovary dvojakého použitia patria napríklad zariadenia používané pri výrobe zbraní, technológie na stavbu lietadiel alebo dodávky na výrobu chemikálií.

Podľa novín je taký veľký objem takýchto dodávok z Nemecka prekvapujúci, pretože od anexie Krymu v roku 2014 platia podľa nariadení EÚ pre takýto vývoz do Ruska prísnejšie kritériá ako do iných krajín. „To vyvoláva otázku, či to nemecké schvaľovacie orgány kontrolujú dostatočne dôkladne," píše Welt am Sonntag.

Ďalšie tony americkej munície a stíhačky do Rumunska
Spojené štáty letecky dopravili na Ukrajinu ďalších 90 ton munície, informujú novinky.cz. Dodávku potvrdil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Celkovo USA prepravili do Kyjeva podľa ministra už viac ako 1 300 ton vojenskej pomoci, ako... Čítať ďalej
13 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

V prípade Ruska nie je známe, o aký tovar ide. Ešte v marci 2021 nemecká vláda obhajovala schválenie takéhoto vývozu tvrdením, že na zamietnutie vývoznej licencie do Ruska sú potrebné „konkrétne náznaky, že existuje riziko vojenského konečného použitia" tovaru.

Profesor Bernhard Wegener, odborník na verejné právo z Univerzity Erlangen-Norimberg, ktorý spolupracuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zeleným, sa pýta, či je tento postup schvaľovania v súlade s platným nariadením EÚ o sankciách. Tým sa zakazuje vývoz tovaru dvojakého použitia, ak by vyvážaný tovar „mohol byť určený" na vojenské účely, dodáva echo24.cz.

(Medzititulok red. HD.)

Obloha sa zatvára. Poisťovne sa pripravujú stiahnuť záruky na lety nad Ukrajinou. Čo to znamená?
Téma „Putinovej invázie“ by mohla v najbližších dňoch tvrdo zasiahnuť ukrajinský letecký trh. Letecká spoločnosť KLM zastavuje lety na Ukrajinu . A zdá sa, že toto je len prvý krok, píše strana.news. Veľké medzinárodné poisťovne sa chystajú... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.