Fjodor Lukjanov: Ako svet prešiel do ďalšej kubánskej raketovej krízy
15 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Hrozí, že napätie v súvislosti s Ukrajinou vyvrcholí, no história ukazuje, že sa stále dá upokojiť, skonštatoval pre portál RT šéfredaktor časopisu Rusko v globálnych záležitostiach, predseda prezídia Rady pre zahraničnú a obrannú politiku a riaditeľ výskumu Medzinárodného diskusného klubu Valdai Fjodor Lukjanov.

Rusko koncom minulého roka predložilo Washingtonu a NATO niekoľko tvrdých požiadaviek formulovaných vo forme ultimát. Obsah dvoch návrhov zmlúv ponúknutých Západu v podstate vyzýval na revíziu systému európskej bezpečnosti tak, ako existoval od začiatku studenej vojny.

Principiála záležitosť Západu

Problém narastajúceho sporu medzi Moskvou a USA a ich európskymi partnermi nie je otázkou taktiky alebo účelovosti – skôr ide o princíp. Ide však aj o principiálnu záležitosť Západu, pretože súčasný rámec európskej bezpečnosti vníma ako veľmi priaznivý a zakorenený v hodnotách, ktoré vyznáva.

Západ preto nevidí dôvod, prečo by mal nahradiť existujúci systém niečím iným, aby bolo Rusko šťastné. Zdá sa teda, že obe strany v tejto veci zaujali pevné stanovisko. 

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/13/vojnove-bachorky-uz-nevedia-kam-z-konopi

Priateľská konverzácia nepomôže

Bohužiaľ, patové situácie, ako je táto, sa nikdy nevyriešia priateľskou konverzáciou. V minulosti by sa to riešilo vojnou a následným opätovným vyvažovaním síl. Ale v modernej dobe kvôli výnimočnému charakteru súvisiacich rizík vojna medzi dvoma nukleárne vyzbrojenými národmi v podstate neprichádza do úvahy.

Výsledkom je, že obe strany sa snažia získať prevahu tým, že sa spoliehajú na svoje „konkurenčné výhody“.

Výhoda Ruska

Výhoda Ruska pochádza zo skutočnosti, že jeho vojenské schopnosti v potenciálnej zóne konfliktu sú ďaleko za schopnosťami USA a NATO a že Rusko je v pozícii použiť silu, ak by sa naplnil najhorší možný scenár. Západné štáty na druhej strane zdôrazňujú, že by sa za žiadnych okolností priamo nezapojili do konfliktu.

Hujerovia vojny
Prezident Ukrajiny Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj je nasr...sštvaný. Má aj s obyvateľstvom jeho krajiny, nášho suseda, až po krk vyhlásení o začiatku vojny. Mimochodom, za zmienku stojí, že pán prezident Zelenskyj nehovorí o tom, kto má na jeho... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Výhoda Ameriky

Výhoda Ameriky spočíva v jej medzinárodnej dominancii nad oblasťou médií a informácií, vrátane jej schopnosti vytvoriť globálny príbeh, ktorý je pre ňu priaznivý a veľmi nepriaznivý pre Rusko. 

„Moskva je dravý a bezohľadný agresor; je povinnosťou každého postaviť sa Rusku" - v podstate utekaj ako o život, kým nebude neskoro. USA už tento nástroj využívajú v plnej miere, a to až do takej miery, že ignorujú záujmy krajiny, ktorú chcú chrániť, teda Ukrajiny, a odmietajú chabé prosby, aby Amerika prestala bičovať informačnú hystériu.

Paralela s kubánskou raketovou krízou

V skutočnosti nikto nechce vojenské riešenie, pretože zahŕňa obrovské riziká pre všetky strany. Niekto by mohol nakresliť paralelu medzi súčasným vývojom a kubánskou raketovou krízou v roku 1962, keď svet stál na priepasti atómovej vojny. 

Začne v stredu v Európe vojna? Máme len TIETO tri možnosti!
Začne pozajtra vojna? Pýta sa vo svojom statuse na facebooku politička Anna Belousovová. TAKÝTO podrobný opis udalostí poskytol americký prezident verejnosti na základe informácií z tajných služieb USA! Možný vývoj udalostí? Americký prezident... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

S určitými výhradami, samozrejme: Neexistuje žiadna priama hrozba jadrovej konfrontácie medzi žiadnou zo strán; zdroje a schopnosti strán sú asymetrické; hranica medzi skutočným a „virtuálnym“ nebezpečenstvom je nejasná; a stávky sú regionálne, čo však neznamená, že sú nízke. Z hľadiska vnímanej hystérie sú však tieto dve situácie veľmi porovnateľné.

Optimálna cesta

Najlepší scenár by bol rovnaký ako počas kubánskej raketovej krízy. V určitom bode by si obe strany uvedomili vážne nebezpečenstvo, ktoré predstavuje ďalšia eskalácia, a začali by priame vecné rokovania s cieľom vypracovať základy vzájomných záruk. 

V roku 1962 položil tento prístup základ pre nový systém vzťahov medzi oboma blokmi, ktorý urobil druhú polovicu studenej vojny bezpečnejšou a výrazne sa znížil strach z priamej konfrontácie medzi ZSSR a Spojenými štátmi. Dnes by sa to tiež javilo ako optimálna cesta vpred!

Sergej Karaganov: V skutočnosti to nie je o Ukrajine!
Európa bez Ruska alebo dokonca proti nemu rýchlo stretí svoj medzinárodný vplyv! Upozorňuje na to vo svojom komentári pre časopis Russia in Global Affairs profesor Sergej Karaganov, čestný predseda Ruskej rady pre zahraničnú a obrannú politiku a... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.