A je tu - Valentínska kvapka krvi
14 | 02 | 2022 I TA SR/Ivan Brožík

Začína Valentínska kvapka krvi, osloviť má najmä prvodarcov - informuje TA SR.

Organizuje ju Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúziologickými oddeleniami nemocníc s cieľom osloviť darcov a najmä prvodarcov krvi.

Kampaň potrvá do 11. marca. TASR o tom informovala Silvia Kostelná zo Slovenského Červeného kríža .

Zásoby sú nevyhnutné pre nemocnice

"Dostatočné zásoby krvi sú potrebné počas celého roka. Pomocou našich cielených kampaní však nabádame ľudí na chvíľu sa zastaviť a uvedomiť si, čo je dôležité," skonštatovala generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová. Darovaním krvi sa podľa nej môže niekomu zvýšiť šanca na život či zlepšiť zdravie.

Pokyny pre darcov

Organizátori kampane upozorňujú, že pre pandemickú situáciu sa musia stále dodržiavať sprísnené podmienky pri darovaní krvi. Krv je možné darovať v odberových centrách NTS SR či hematologicko-transfúziologických oddeleniach v nemocniciach. Mobilné odbery sú stále zrušené.

Objednajte sa vopred

Na odber krvi na pracoviskách NTS SR je potrebné telefonicky sa objednať na presný dátum a hodinu, čím sa predchádza zhromažďovaniu väčšieho počtu ľudí na jednom mieste. Darca musí mať ochranné rúško, pri vstupe na odberové miesto si vydezinfikuje ruky a bude mu odmeraná teplota.

Pred bežným postupom darovania krvi každý darca najprv vyplní tzv. checklist – vstupný skríning darcu krvi k obmedzeniu rizika ochorenia COVID-19. Viac informácií verejnosť nájde na webe ntssr.sk.

Takto sa nesprávajú prasatá, ale arogantní hlupáci
"Prečo médiá mlčia o konflikte, ktorý sa udial v zákulisí pred politickou diskusiou na stv – o 5 minút 12? Na koho podnet sú ticho? Alebo musia byť ticho?" Pýta sa Branislav Becík v statuse na sociálnej sieti. Pán Becík, Hlavný denník nemlčí,... Čítať ďalej
14 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

_________________________

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.