Prvé "selfíčko" Webbovho teleskopu (video)
12 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Vesmírny teleskop Jamesa Webba sa blíži k dokončeniu prvej fázy niekoľkomesačného procesu zarovnávania primárneho zrkadla observatória pomocou nástroja  Near Infrared Camera (NIRCam) . Informovala na svojej oficiálnej webovej stránke NASA.

Výzva vedeckého tímu bola dvojaká: Potvrdiť, že NIRCam je pripravený zaznamenávať svetlo z nebeských objektov, a potom identifikovať hviezdne svetlo z tej istej hviezdy v každom z 18 primárnych zrkadlových segmentov. Výsledkom je obrazová mozaika 18 náhodne usporiadaných bodov hviezdneho svetla, produktu Webbových nezarovnaných zrkadlových segmentov, ktoré všetky odrážajú svetlo z tej istej hviezdy späť do Webbovho sekundárneho zrkadla a do detektorov NIRCam.

Čo sa teraz deje s teleskopom

To, čo vyzerá ako jednoduchý obraz rozmazaného svetla hviezd, sa teraz stáva základom na zarovnanie a zaostrenie teleskopu, aby Webb mohol už toto leto poskytnúť bezprecedentné pohľady na vesmír. Počas nasledujúceho mesiaca bude tím postupne upravovať zrkadlové segmenty, až kým sa z 18 obrázkov nestane jedna hviezda.

Nad očakávania

„Celý Webb tím je vo vytržení z toho, ako dobre prebiehajú prvé kroky nasnímania snímok a kalibrovania ďalekohľadu. Boli sme tak šťastní, že sme videli, ako sa svetlo dostáva do NIRCam,“ povedala Marcia Rieke, hlavná výskumníčka pre prístroj NIRCam a regentská profesorka astronómie z University of Arizona.

Objaviteľku omikronu vraj prinútili klamať!
Doktorka Angelique Coetzeeová, ktorá objavila variant omikron, tvrdí, že sa ju európske orgány snažili umlčať. Potvrdzujú sa tak manipulácie s informáciami, ktoré sa ešte nedávno považovali za konšpirácie. Uvidíme, čo sa ešte prevalí, keď sa... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ján Papuga

____________________

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.