Pozdravte kométu Borrelli
12 | 02 | 2022 I TA SR/Ivan Brožík

Na oblohe je aktuálne takmer do polnoci viditeľná kométa Borrelli. Ľudia ju môžu spozorovať počas najbližších nocí. Infomuje TA SR.

Nájdu ju v súhvezdí Barana, vysoko nad juhozápadným obzorom.

Nepotrebujete špeciálnu výbavu

Napozorovanie kométy postačia aj malé ďalekohľady vrátane väčších binokulárov a triédrov. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.

Využite ešte tmavé noci

Najbližším bodom popri Slnku prešla 1. februára tohto roku. "Pri jasnosti ôsmej magnitúdy bude začiatkom noci v priaznivej polohe viac ako 50 stupňov nad obzorom. V marci so vzďaľovaním sa od Slnka jej jasnosť o máličko poklesne, čo bude kompenzované výškou nad obzorom až takmer 70 stupňov," priblížil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Krátkoperiodická kométa Borrelly patrí do Jupiterovej rodiny komét. Objavil ju francúzsky astronóm Alphonse Louis Nicolas Borrelly v roku 1904. Jej obežná doba je 6,83 roka, vysvetlila podľa TA SR Gáliková.

Boja sa, sú nervózni a volajú po lynči
Po tom, čo bol Ľubošovi Blahovi včera večer (11.02.2022) zablokovaný jeho účet na sociálnej sieti, poskytol redakcii Hlavný denník nasledujúci rozhovor. Ubezpečujeme čitateľov, že náš web nikto nezablokuje. V takýchto rozhovoroch budeme... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

_________________

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.