Ďalšie tony americkej munície a stíhačky do Rumunska
13 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Spojené štáty letecky dopravili na Ukrajinu ďalších 90 ton munície, informujú novinky.cz.

Dodávku potvrdil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Celkovo USA prepravili do Kyjeva podľa ministra už viac ako 1 300 ton vojenskej pomoci, ako napísal denník Ukrajinska pravda. Americké letectvo navyše presúva skupinu stíhačiek F-16 z Nemecka do Rumunska. Americké stroje budú hliadkovať nad Čiernym morom.

Sergej Šojgu: „Zastavte dodávky zbraní Ukrajine!“
Zníženie napätia podľa Rusov: Ruský minister obrany Sergej Šojgu navrhol západným krajinám, aby prispeli k zníženiu napätia tým, že prestanú vyzbrojovať Ukrajinu, píše echo24.cz. Kyjev a väčšina západných štátov na čele s USA naopak pokladajú... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Odpaľovacie zariadenia a strely Javelin

Na Ukrajine už pristáli dva lietadlá so 130 tonami vojenského materiálu z USA. Ide o dodávky z balíka vojenskej pomoci vo výške 200 miliónov dolárov poskytovanej Ukrajine v čase, keď sa Kyjev a Západ obávajú vojenského útoku zo strany Ruska.

Prvé americké lietadlo s vojenským nákladom pristálo v Kyjeve 22. januára, potom nasledovali ďalšie. Zásielky obsahovali okrem iného odpaľovacie zariadenia a protitankové riadené strely Javelin, ktoré sú podľa niektorých analytikov účinné aj na tanky T-90, hoci sú chránené aj reaktívnym pancierom a systémom vlastnej obrany Štora.

Patová situácia, hovorí Rusko
Ani za deväť hodín rozhovorov v Berlíne sa nepodarilo prekonať nezhody ohľadom výkladu minských dohôd, povedal novinárom ruský vyjednávač v otázkach Ukrajiny a zástupca šéfa kremeľskej prezidentskej kancelárie Dmitrij Kozak, informuje... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Moskva prípravu útoku popiera

Američania poskytujú Ukrajine podporu z obavy pred ruským útokom. Moskva však popiera, že by sa chystala na susednú krajinu zaútočiť.

USA vlani venovali Ukrajine bezpečnostnú pomoc v hodnote viac ako 650 miliónov dolárov a celkom za viac ako 2,7 miliardy dolárov od roku 2014.

Najlepší spôsob odstrašenia
Litva sa chystá požiadať USA a NATO, aby jej pomohli zvýšiť obranyschopnosť stálou prítomnosťou svojich vojakov. Povedal to litovský prezident Gitanas Nauséda. Od roku 2019 sa v pobaltskej krajine striedajú americké bojové skupiny o sile asi 500... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Presun stíhačiek

Americké letectvo informovalo, že premiestňuje skupinu svojich stíhacích lietadiel F-16 z Nemecka do Rumunska. Koľko amerických lietadiel priletí na rumunskú základňu v meste Fetești, ale veliteľstvo nespresnilo.

Americké stíhačky sa pripoja k talianskym stíhacím lietadlám Eurofighter, ktoré na rumunskej základni pôsobia od decembra.

Ozbrojené sily USA vyslali do Rumunska aj svoje stíhačky F-15 z Británie do Poľska. Británia poslala do Poľska niekoľko stoviek svojich vojakov.

Podľa amerického letectva do Británie prileteli jeho strategické bombardéry B-52. Ide ale o skôr plánované cvičenie, do ktorého sa zapoja aj britské a portugalské vzdušné sily, dodávajú novinky.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Fínsky poslanec: „Ukrajina nemá právo vstúpiť do NATO“
Fínsky poslanec Mika Niikko oznámil svoju rezignáciu na funkciu predsedu parlamentného výboru pre zahraničné veci kvôli svojmu vyhláseniu o Ukrajine, informuje portál iltalehti.fi. Fínsky poslanec Mika Niikko napísal na Twitteri správu, z ktorej... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.