Turizmus: V slovenských pohoriach platí mierne lavínové nebezpečenstvo
11 | 02 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

V slovenských pohoriach platí v piatok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Lavínovú situáciu podľa neho stabilizovalo stúpanie teploty nad bod mrazu a v noci jej pokles pod bod mrazu. "Na severných expozíciách sa nachádza aj trvalo slabá vrstva hranatozrnného snehu, ktorý pôsobí v profile snehu destabilizujúco," upozornil Krajčí.

Po perióde so silným snežením a prevažne zamračeným počasím sa objavilo aj slnko. "Počas dňa sa kladné teploty objavili aj v polohách okolo 2000 metrov nad morom. Očakávame ale ďalšie sneženie a vietor, najmä v poobedňajších hodinách," doplnil Krajčí.

Najhrubšiu vrstvu tvorí sneh z posledných snežení s hrúbkou miestami aj 120 centimetrov. "Na povrchu je prevažne kôra, najmä na svahoch, kde sa počas dňa objavili kladné teploty. Celkovo máme na horách nadpriemernú výšku snehovej pokrývky, v Západných Tatrách s výškou viac ako dva metre," dodal Krajčí.

J. Draxler: Kedy uverím kaviarenským obrancom ľudských práv?
Aktivista a bývalý minister školstva Juraj Draxler sa na svojom facebookovom profile vyjadril k pokrytectvu tých, čo sa oháňajú ľudskými právami, no výrazne selektujú svoje postoje. Tak, aby zostali verní proamerickej propagande. Draxler vo... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.