Sergej Šojgu: „Zastavte dodávky zbraní Ukrajine!“
11 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Zníženie napätia podľa Rusov: Ruský minister obrany Sergej Šojgu navrhol západným krajinám, aby prispeli k zníženiu napätia tým, že prestanú vyzbrojovať Ukrajinu, píše echo24.cz.

Kyjev a väčšina západných štátov na čele s USA naopak pokladajú vojenskú pomoc Ukrajine, vrátane dodávok zbraní a munície, za dôležitú súčasť odstrašenia Ruska od napadnutia susednej krajiny. Pri ukrajinských hraniciach Moskva sústredila desiatky tisíc vojakov.

Prileteli ďalšie štyri lietadlá s americkými výsadkármi
Najmenej štyri americké vojenské dopravné lietadlá C-17A Globemaster III s jednotkami 82. výsadkovej divízie americkej armády prileteli do Poľska. Informovali o tom západné letecké zdroje, píše interfax.ru. 1 700 amerických výsadkárov Lietadlá,... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ruský minister obrany Sergej Šojgu po stretnutí s britským ministrom obrany Benom Wallacom v Moskve povedal: „Zo svojej strany by sme chceli navrhnúť, aby ste tiež prispeli svojím vkladom k zníženiu tohto napätia zastavením dodávok zbraní Ukrajine. Zo všetkých strán sa to deje, robí sa to verejne. Robí sa to demonštratívne. Dosť dobre nie je jasné, kvôli čomu. Tiež by sme chceli pochopiť, prečo Británia poslala svoje špeciálne sily na Ukrajinu a dokedy tam budú?“

Kto ťaží z vojenskej hystérie okolo Ukrajiny a Ruska?
Americké médiá sa začali zaujímať, kto má z tejto hystérie profit. Otázka nie je vôbec nevinná. Ostatne aj Kyjev a Moskva cez svoj antagonizmus hovoria, že žiadny útok na ukrajinské územie sa nepripravuje. A na poplach bijú výhradne Spojené štáty,... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Spolupráca takmer na nule

Šojgu sa tiež posťažoval, že vzájomná spolupráca medzi Moskvou a Londýnom „je takmer na nule a čoskoro klesne pod túto hranicu“. Wallace naopak povedal svojmu ruskému náprotivku, že ich moskovská schôdzka by mohla poslúžiť na vyriešenie mnohých problémov prostredníctvom diplomacie. „Dúfam, že tým, že sa dnes porozprávame, dokážeme vyriešiť množstvo nastolených problémov," - povedal na úvod stretnutia britský minister. Opäť zdôraznil význam diplomacie a opatrení na budovanie vzájomnej dôvery.

Invázia počas olympiády?
Ruská invázia na Ukrajinu môže začať kedykoľvek, a to aj v čase konania zimných olympijských hier. Na tlačovej konferencii v austrálskom Melbourne to vyhlásil americký minister zahraničia Antony Blinken. Uviedol tiež, že k ukrajinskej hranici sa... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Peskov: Rusko nikoho neohrozuje

Wallace pred cestou do Rusku uviedol, že situácia na rusko-ukrajinských hraniciach je čím ďalej napätejšia. V západných krajinách a v Kyjeve sa hovorí o možnom vpáde Ruska na Ukrajinu. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil takéto tvrdenia za neopodstatnené zvyšovanie napätia. Zdôraznil, že Rusko nikoho neohrozuje.

Peskov nevylúčil pravdepodobnosť provokácií, ktoré by mali dokázať oprávnenosť podobných vyhlásení a výstrah. Varoval, že prípadný pokus silou vyriešiť konflikt medzi Kyjevom a proruskými separatistami na východe Ukrajiny by mal tie najvážnejšie následky.

Nesmiete nás vyprovokovať!
Rusko sa naďalej domnieva, že diplomacia môže pomôcť pri deeskalácii krízy okolo Ukrajiny, povedal pre stanicu BBC ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov. Moskva podľa neho nemá v pláne vykonať nikam inváziu, varoval však, že je dôležité... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Západ varuje

Západ naopak varuje Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstanie separatistov na východe Ukrajiny, že prípadná invázia na Ukrajinu by viedla k doteraz nevídaným sankciám a dôsledkom.

Rozhodnutie je výlučne na ruskom prezidentovi

Šéf nórskej spravodajskej služby, viceadmirál Nils Andreas Stensoenes odhaduje, že z operačného hľadiska je všetko pripravené pre široké spektrum ruských vojenských operácií proti Ukrajine, a zdôraznil, že rozhodnutie je iba vecou Kremľa.

„(Rusi) majú všetko, čo potrebujú, aby zvládli všetko, od menšej invázie na východe, menších útokov všade po celej Ukrajine až po veľkú inváziu a prípadnú okupáciu Ukrajiny či jej častí," povedal.

Péter Szijjártó: „Maďarsko nepotrebuje na svojom území ďalšie jednotky NATO!“ (VIDEO)
Spomienka na obdobie studenej vojny je v strednej Európe veľmi prítomná. Nikto nechce, aby sa tie časy vrátili, zdôraznil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v rozhovore pre Euronews. Podobne ako predseda maďarskej vlády Viktor... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ako ďalej pokračoval šéf nórskej spravodajskej služby, „teraz je primárne na prezidentovi (Vladimírovi) Putinovi, aby si vybral, čo chce urobiť“.

Moskva má podľa viceadmirála pri hraniciach s Ukrajinou viac ako 150-tisíc vojakov, najmodernejšie zbrane i všetku potrebnú logistiku. „Je ťažké povedať, či (útok) je alebo nie je pravdepodobný, pretože rozhodnutie je výlučne na ruskom prezidentovi," poznamenal.

Pred reálnym rizikom nového konfliktu varoval aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena by ruská invázia na Ukrajinu mohla začať kedykoľvek, uzatvára echo24.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Moskva varuje: Ani o tom neuvažujte!
Rozmiestnenie amerického protiraketového systému THAAD pri ukrajinskom Charkove by bolo provokáciou a mohlo by skomplikovať vyriešenie bezpečnostnej krízy okolo Ukrajiny, varuje ruské ministerstvo zahraničia, informujú eurozprávy.cz. Moskva... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.