Nevie sa zastaviť: Opäť raz uisťoval o spojenectve
12 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Britský premiér Boris Johnson vo Varšave uisťoval, že Británia je pripravená pomôcť Poľsku, pokiaľ by bolo ohrozené v súčasnej kríze medzi Ruskom a Západom kvôli Ukrajine, informujú eurozpravy.cz.

„Poľsko a Británia stoja jednoznačne na strane mieru, pokoja a bezpečia," -  povedal Johnsonov hostiteľ, poľský premiér Mateusz Morawiecki. Britský premiér sa stretol aj s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

„Poľsko má kľúčovú úlohu v našej kolektívnej európskej bezpečnosti. Sto posledných rokov nám ukázalo, že pokiaľ je Poľsko niečím ohrozené, ohrození sme všetci," - povedal Boris Johnson. „Keď je Poľsko v ohrození, Veľká Británia je vždy pripravená pomôcť, podobne ako Poľsko vždy bolo a je ochotné pomôcť nám," -zdôraznil.

 

Kto ťaží z vojenskej hystérie okolo Ukrajiny a Ruska?
Americké médiá sa začali zaujímať, kto má z tejto hystérie profit. Otázka nie je vôbec nevinná. Ostatne aj Kyjev a Moskva cez svoj antagonizmus hovoria, že žiadny útok na ukrajinské územie sa nepripravuje. A na poplach bijú výhradne Spojené štáty,... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

350 príslušníkov britskej námornej pechoty

Obaja premiéri zavítali medzi poľských a britských vojakov, ktorých v Poľsku dnes posilnilo 350 príslušníkov britskej námornej pechoty. „Británia predviedla skvelý dôkaz solidarity s Poľskom, Ukrajinou a celou východnou časťou NATO," - ocenil Morawiecki gesto britského spojenca.

Šéf poľskej vlády obvinil ruského prezidenta Vladimíra Putina, že sa usiluje o rozbitie Severoatlantickej aliancie. „Preto sa musíme o naše blízke spojenectvo starať. Preto určite musíme ukazovať, ako držíme pri sebe, ako sme jednotní a ako si rozumieme, pokiaľ ide o napätie, ktorému čelíme na východnom krídle NATO," - zdôraznil.

Nesmiete nás vyprovokovať!
Rusko sa naďalej domnieva, že diplomacia môže pomôcť pri deeskalácii krízy okolo Ukrajiny, povedal pre stanicu BBC ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov. Moskva podľa neho nemá v pláne vykonať nikam inváziu, varoval však, že je dôležité... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Majú sa prebrať z geopolitického spánku

Rusko podľa Morawieckého predkladá Západu falošný výber medzi Ukrajinou a mierom. V skutočnosti sa rozhoduje o slobode a bezpečí v Európe, ktorú ohrozujú snahy Kremľa o destabilizáciu. „Nenecháme sa zastrašiť. Budeme spolu a budeme sa zasadzovať o zachovanie mieru a pokoja," -  zdôraznil Morawiecki. „Je najvyšší čas, aby sa svet a západná Európa prebrali z geopolitického spánku," - dodal.

Péter Szijjártó: „Maďarsko nepotrebuje na svojom území ďalšie jednotky NATO!“ (VIDEO)
Spomienka na obdobie studenej vojny je v strednej Európe veľmi prítomná. Nikto nechce, aby sa tie časy vrátili, zdôraznil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v rozhovore pre Euronews. Podobne ako predseda maďarskej vlády Viktor... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Britskí vojaci súčasťou práporu Aliancie v Poľsku

Britskí vojaci sú od roku 2017 súčasťou práporu NATO v Poľsku. Vlani v decembri Londýn vyslal stovku ženistov, aby pomohli Poliakom s ochranou hranice s Bieloruskom, cez ktorú sa pokúšali preniknúť migranti z Blízkeho východu a Afriky.

Johnson vo Varšave hovoril o diplomatickom úsilí o zmiernenie napätia, ktoré vyvolala koncentrácia ruských jednotiek pri ukrajinských hraniciach, aj o pripravenom "balíku sankcií", ktorý má odradiť Moskvu od prípadnej invázie na Ukrajinu.

Rusko chce záruky

Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym a podporilo povstanie proruských separatistov na východe Ukrajiny, popiera, že by malo v úmysle napadnúť susednú krajinu. Domáha sa však od Západu bezpečnostných záruk vrátane uistenia, že Ukrajina nevstúpi do NATO, dodávajú eurozpavy.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Moskva varuje: Ani o tom neuvažujte!
Rozmiestnenie amerického protiraketového systému THAAD pri ukrajinskom Charkove by bolo provokáciou a mohlo by skomplikovať vyriešenie bezpečnostnej krízy okolo Ukrajiny, varuje ruské ministerstvo zahraničia, informujú eurozprávy.cz. Moskva... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.