Najlepší spôsob odstrašenia
12 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Litva sa chystá požiadať USA a NATO, aby jej pomohli zvýšiť obranyschopnosť stálou prítomnosťou svojich vojakov. Povedal to litovský prezident Gitanas Nauséda. Od roku 2019 sa v pobaltskej krajine striedajú americké bojové skupiny o sile asi 500 vojakov, informuje echo24.cz.

„Budeme samozrejme rokovať s USA, aby sme zaistili, že americké rotujúce sily budú v Litve permanentne,“ - uviedol Nauséda. „To by boli najlepšia podpora bezpečnosti a spôsob odstrašenia, ktoré by NATO mohlo poskytnúť nielen Litve, ale celému regiónu,“ - doplnil prezident.

Do Bulharska smerujú štyri stíhačky Eurofighter a vojaci. Neskôr dve F-35-ky. Od koho tentokrát?
Španielsko posiela štyri stíhačky Eurofighter a 130 vojakov do Bulharska, kde budú pomáhať strážiť vzdušný priestor tejto balkánskej krajiny, informuje echo24.cz. Eurofightery zo Španielska Prvé lietadlá by mali na základni Graf Ignatievo blízko... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ďalší vojaci z Holandska

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová zároveň oznámila, že Holandsko zvýši počet vojakov slúžiacich v rámci NATO v Litve z aktuálnych 270 na 350.

Holandskí vojaci sú súčasťou viacnárodného bojového práporu NATO, ktorý v Litve pôsobí pod velením Nemecka od roku 2017, kedy Severoatlantická aliancia v reakcii na anexiu ukrajinského polostrova Krym Ruskom rozmiestnila štyri takéto prápory v Poľsku a pobaltských krajinách. V Litve sú prítomní aj českí vojaci.

Prehovoril o špinavých kšeftoch elity. Tajné dodávky zbraní milíciám v Sýrii a Líbyi
Nuri Bozkir predtým pôsobil ako obchodník so zbraňami a ako veliteľ špeciálnych jednotiek v Turecku. Potom ale prišiel na verejnosť s informáciami, ako jeho krajina dodáva zbrane milíciám v Sýrii, aj Líbyi, informuje portál aktuálne.cz. Bozkir je... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

... aj z Nemecka

Zvýšenie počtu svojich vojakov v Litve až o 350 avizovalo aj Nemecko. Americký prezident Joe Biden schválil rozmiestnenie 3 000 amerických vojakov v Poľsku, Nemecku a Rumunsku. Šéf NATO Jens Stoltenberg zároveň zopakoval, že Aliancia zvažuje rozmiestnenie nových stálych síl vo svojej východnej časti.

NATO a USA reagujú na napätie spôsobené veľkým množstvom ruských jednotiek zhromaždených pri ukrajinskej hranici. Moskva na svojom území blízko Ukrajiny zhromaždila zhruba 100 000 vojakov, ďalších 30 000 podľa NATO vyslala do Bieloruska, uzatvára echo24.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Prileteli ďalšie štyri lietadlá s americkými výsadkármi
Najmenej štyri americké vojenské dopravné lietadlá C-17A Globemaster III s jednotkami 82. výsadkovej divízie americkej armády prileteli do Poľska. Informovali o tom západné letecké zdroje, píše interfax.ru. 1 700 amerických výsadkárov Lietadlá,... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.