E. Chmelár: Nevzdelaní politici rozhodujú o svete    
12 | 02 | 2022 I Ján Papuga

Historik a politológ Eduard Chmelár sa na svojom profile na sociálnej sieti vyjadril k stretnutiu ruského ministra Lavrova s ministerkou zahraničných vecí Trussovou vo Veľkej Británii. Na tomto stretnutí spôsobila smutno-smiešne faux paux. Svoj článok nazval: Keď o vojne a mieri rozhodujú geopolitickí analfabeti.

Podľa Chmelára mnohí západní politici skôr tasia kolt ako premýšľajú, a preto neprekvapuje, akým spôsobom sa včera znemožnila britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Naše médiá o tom mlčali.  

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/10/pani-ministerka-sa-zhovadila

Na spoločnej tlačovej konferencii so Sergejom Lavrovom ruskému ministrovi zahraničných vecí došla trpezlivosť, keď sa jej pokúšal opakovane vysvetliť, že ruské vojská sú na svojom území. Keď Trussová po niekoľkýkrát zopakovala požiadavku, aby Rusko stiahlo svoje sily z ukrajinských hraníc, Sergej Lavrov jej položil kontrolnú otázku: „Pani Trussová, uznávate zvrchovanosť Ruska nad Rostovskou a Voronežskou oblasťou?“ Britská ministerka zahraničných vecí po chvíli odpovedala: „Veľká Británia nikdy neuzná zvrchovanosť Ruska nad týmito regiónmi!“

Je smutné, kto sa vyjadruje k Ukrajine

 „Vtipnosť situácie dokáže oceniť len ten, kto vie, že Rostovská a Voronežská oblasť, v ktorej sú rozmiestnené ruské vojská, sú integrálnou súčasťou Ruskej federácie. Keď pani Trussovú uvádzali do úradu, médiá ju predstavili ako špičkovú diplomatku a absolventku Oxfordu. Asi sa prestanem chváliť, že som absolventom britskej univerzity...“ komentuje trápnu udalosť Chmelár.

Tieto nedostatky v geografii najmä u anglo-amerických predstaviteľov nie sú podľa Chmelára raritou. George Bush si nás pomýlil so Slovinskom. Keď sa Spojené štáty chystali bombardovať Juhosláviu, na generálnom štábe ukazoval dôstojník generálom mapu sveta, na ktorej im vysvetľoval ako žiakom základnej školy: „Toto je Európa... a tuto je Juhoslávia...“

Američania nevedie, kde sa nachádza Ukrajina

Podľa Washington Post vedelo pred niekoľkými rokmi iba 14 % Američanov, kde leží Ukrajina. Dnes sa to zlepšilo, na mape ju dokázalo nájsť „až“ 34 percent... A to hovoríme len o základoch geografie, nie o dôkladnom poznaní politickej situácie v regióne.

„Mal by nám behať mráz po chrbte z toho, akí tupci rozhodujú o bytí a nebytí tejto planéty...“ píše na záver nezvyčajne ostro Chmelár.

 

A. Bekmatov: Definícia liberálnej kaviarne
Predseda hnutia socialisti.sk Artur Bekmatov vysvetlil na svojom facebookovom profile, prečo sa zdvíha obrovská vlna nenávisti voči nezastaviteľným presadzovateľom americko-slovenskej dohody. Pripisuje to nenávisti kaviarne, ktorá sa spustila proti... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog. Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.