Objaviteľku omikronu vraj prinútili klamať!
11 | 02 | 2022 I Ján Papuga

Doktorka Angelique Coetzeeová, ktorá objavila variant omikron, tvrdí, že sa ju európske orgány snažili umlčať. Potvrdzujú sa tak manipulácie s informáciami, ktoré sa ešte nedávno považovali za konšpirácie. Uvidíme, čo sa ešte prevalí, keď sa pandémia pomaly končí a krajiny sa vracajú do normálneho života. Publikoval Trend.  

„Bolo mi povedané, aby som verejne nevyhlásila, že je to len mierne ochorenie. Požiadali ma, aby som sa takých vyhlásení zdržala, a aby som povedala, že ide o závažné ochorenie,“ reagovala doktorka na otázku, či hovorí pravdu.

Maďari: Neuznanie ruskej a čínskej vakcíny vo svete má politické príčiny
Neuznanie ruskej a čínskej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 vo svetovom meradle má výhradne politické príčiny, cituje spravodajca TASR vyhlásenie maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa zverejneného v stredu na Facebooku.... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Objasnila, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je mierny priebeh ochorenia covid-19 vymedzený ako stav, keď pacienti môžu byť liečení doma a nevyžaduje sa ani kyslík ani hospitalizácia. Vážny priebeh je taký, pri ktorom môžeme vidieť akútne infekcie pľúc: pacienti potrebujú kyslík a možno dokonca aj dýchací prístroj, dodala A. Coetzeeová. Dodala, že takýto vážny priebeh sme zaznamenali pri variante delta, no nie pri variante omikron.

Podľa jej slov bola zo zatajovania unavená, a tak sa jedného času vyjadrila, že „v Južnej Afrike je to mierne ochorenie a v Európe veľmi závažné“ a dodala, že „to je to, čo chceli vaši politici počuť“. Coetzee tvrdí, že juhoafrické orgány na ňu tlak nevyvíjali, no miesto toho ju kritizovali vedci zo Spojeného kráľovstva a Holandska.

ŠÚKL eviduje 10.776 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín
Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili do stredy (9. 2.) v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu 10.776 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1523 ako závažné. Ústav o tom informuje na svojom... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog. Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.