Parížska polícia zakázala protest nazvaný Konvoj slobody
10 | 02 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Polícia vo francúzskom hlavnom meste Paríž vo štvrtok zakázala protestnú akciu inšpirovanú protestom kamionistov proti pandemickým opatreniam, ktorý paralyzoval kanadskú metropolu Ottawa. Informovala o tom agentúra AFP.

Parížska polícia uviedla, že je pripravená zabrániť blokovaniu hlavných ciest a zatkne každého, kto príslušný zákaz poruší. Pripomenula, že ľuďom blokujúcim cesty hrozia až dva roky väzenia, pokuta vo výške 4500 eur a trojročný zákaz šoférovania.

Mesto Paríž k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo v stredu z celého Francúzska vyrazili kolóny áut, dodávok a motoriek. Vodiči sa inšpirovali protestom kamionistov s názvom Konvoj slobody (Freedom Convoy), ktorý blokuje centrum Ottawy už takmer dva týždne. Tamojší demonštranti požadujú zrušenie protipandemických opatrení vrátane očkovacej povinnosti pre ľudí prekračujúcich kanadsko-americkú hranicu.

Hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal uviedol, že uznáva "únavu" verejnosti z proticovidových opatrení, ale trvá na tom, že Francúzsko patrí medzi európske krajiny s "najmenším počtom obmedzení, ktoré zasahujú do slobody občanov".
Krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová uviedla, že rozumie cieľom demonštrantov. Podľa jej slov ide o ďalšiu formu demonštrácií hnutia tzv. žltých viest proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ktoré otriasli Francúzskom v roku 2018.

Jednota? A čo politické egá?
Rudolf Huliak, predseda Národnej Koalície vo svojom videu okrem iného potvrdzuje, že pre Nemcov a ostatných zo Západu sme stále len ten "ostblok". Prečo sú organizované protesty "Sme rovnako nahnevaní, ako všetci vy ostatní," vysvetľuje R.... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Eka Balašková

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.