Prieskum o žiakoch veľa prezradil. Bude nasledovať opäť ich ignorácia?    
10 | 02 | 2022 I Ján Papuga

Ministerstvo vnútra SR v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zrealizovalo v roku 2021 dobrovoľný dotazníkový prieskum, ktorého sa zúčastnilo 1112 základných a stredných škôl, čo predstavuje 35,5 % účasť z celkového počtu škôl na Slovensku. Informácie priniesli Topky.sk.  

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že fajčenie (takmer 60 %), záškoláctvo (takmer 50 %), šikanovanie (nad 30 %), kyberšikanovanie (viac ako 20 %), násilie medzi žiakmi (nad 20 %), vandalizmus a sebapoškodzovanie (takmer 20 %) sú najčastejšími patologickými prejavmi správania žiakov na základných a stredných školách.

Prezidentka ratifikovala dohodu o obrannej spolupráci s USA
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu ratifikovala dohodu o obrannej spolupráci Slovenska s USA. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. "Interpretačná doložka, ktorú som k dojednanému textu zmluvy priložila, je súčasťou... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Najrozšírenejšími naprieč všetkými participujúcimi školami boli verbálne prejavy nenávisti vo forme posmeškov a verbálnych útokov na spolužiakov pre príslušnosť k inej rase, etniku alebo pre inú „odlišnosť“. „Tento stav ma neteší, potrebujeme sa viac venovať deťom a sledovať čomu sa venujú vo voľnom čase. Náš odbor prevencie kriminality MV SR už pripravuje sériu školení pre odborníkov pôsobiacich na základných a stredných školách po celom Slovensku,“ zdôraznil minister vnútra SR Roman Mikulec.

M. Borguľa: Neprijateľné, aby TOTO robili moji koaliční partneri
Rozprestretie vlajky akejkoľvek krajiny v pléne Národnej rady (NR) SR je neprijateľné, nepatrí to na jej pôdu. Vyhlásil to poslanec NR SR Martin Borguľa (Sme rodina). Kritizoval koaličných poslancov, ktorí v utorok (8. 2.) pred začiatkom diskusie... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Predčasné tehotenstvá

Alarmujúce je zistenie, že základné školy tvoria viac než polovicu zo škôl s neplnoletou matkou. Tehotenstvo neplnoletej žiačky (do 18 rokov) sa v školskom roku 2019/2020 najčastejšie vyskytovalo v menších školách. Z geografického hľadiska je najvyššia koncentrácia prítomnosti rozličných sociálno-patologických javov prítomná v Bratislavskom, Žilinskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji.

V tomto roku bude realizovaný ďalší dotazníkový prieskum zameraný na rovnakú tému k školskému roku 2020/2021.

Veríme, že tieto prieskumy neskončia v archíve a štát sa začne systematicky venovať žiakom, ktorí boli zanedbávaní najmä počas súčasnej vlády. A to aj tým, že im bolo znemožnené venovať sa záľubám a socializovať sa.

Pozor na podvodníkov! Vymysleli nové klamstvá
Polícia opätovne upozorňuje na podvodné telefonáty, prostredníctvom ktorých sa páchatelia snažia dostať k osobným informáciám a údajom. V reakcii na množstvo podobných prípadov, ktoré polícia evidovala minulý týždeň, o tom informuje na sociálnej... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog. Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.