Maďari: Neuznanie ruskej a čínskej vakcíny vo svete má politické príčiny
09 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Neuznanie ruskej a čínskej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 vo svetovom meradle má výhradne politické príčiny, cituje spravodajca TASR vyhlásenie maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa zverejneného v stredu na Facebooku.

Očkovacie látky z uvedených krajín podľa neho spĺňajú požiadavky na účinnosť i bezpečnosť.

Szijjártó to povedal pred odletom do Lyonu na schôdzku šéfov diplomacií a rezortov zdravotníctva členských krajín Európskej únie zvolanú Francúzskom, ktoré aktuálne predsedá Rade EÚ. Cieľom schôdzky je prerokovať globálny boj proti koronavírusovej pandémii so zreteľom na pomoc rozvojovým krajinám.

Rázne slová Maroša Žilinku k ministrovi obrany
Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta vťahovanie jeho osoby a prokuratúry ako nezávislej inštitúcie do politického boja. Uviedol to v reakcii na slová ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) o tom, že Žilinka začal politickú kampaň a že sa... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Viktor Orbán 1. februára rokoval v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom

Maďarský minister zahraničných vecí podotkol, že varianty vírusu dokážu vznikať dovtedy, kým je vo viacerých krajinách sveta nízka miera zaočkovanosti. Szijjártó súhlasil s vyhlásením šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, podľa ktorého výroba vakcíny je len otázkou kapacít.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán 1. februára rokoval v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým hovoril aj o spolupráci v oblasti zdravotníctva. "Vlani sme dodali Maďarsku dva milióny dávok vakcín proti covidu a plánujeme výrobu Sputnika V v Maďarsku," uviedol ruský prezident s tým, že Rusko už pracuje na transfere potrebnej technológie.

Rozdupali parlamentarizmus i ústavu
Parlamentarizmus alebo parlamentná demokracia či parlamentný systém je politická závislosť vlády na parlamente, teda, výkonnej moci na zákonodarnej moci. Výkonná moc sa zodpovedá parlamentu. Celému parlamentu, teda, aj opozícii. Hoci sa to... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.