Fraška v parlamente: Kam až klesne Národná rada Slovenskej republiky?
09 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Tak toto je už naozaj trápne! V našom parlamente sme už zvyknutí na kadečo, aspoň sa má verejnosť na čom zasmiať, ale takéto vyústenie utorkového zasadania NR SR určite nikto nečakal! Prinášame výber najtrápnejších momentov.

Slovenskú spoločnosť minimálne posledých 20 mesiacov polarizujú mnohé témy. Už takmer na týždennej báze sa odohrávajú aj protesty v uliciach. No najnovší bod konfliktu - schvaľovanie obrannej zmluvy s USA  - priniesol nezabudnuteľné obrázky nielen z ulíc, ale aj z parlamentu.

Keď sa priblížil deň schvaľovania obrannej dohody so Spojenými štátmi americkými, len málokto tušil, čo poslancov a verejnosť, ktorá sa na rokovanie chystala pozerať, čaká. Rokovanie sa začalo o jednej poobede a už krátko pred ním sa na jeho program narýchlo prisľúbil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý chcel poukázať na nevýhodnosť vyrokovanej zmluvy, informuje portál topky.sk.

Vášne rozpútalo vystúpenie Naďa

Už v prvých minútach schôdze bolo jasné, že nepôjde len o bežnú schôdzu. Keďže predkladateľ dohody s USA bol minister obrany Jaroslav Naď, opozícia si ho prišla na čele s Marianom Kotlebom podať.

Naď nestihol v pléne poriadne ani prečítať odôvodnenie návrhu a ihneď sa spustil piskot a blokovanie rečníckeho pultu s vlajkou Slovenska, na čo koaliční poslanci Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak z SaS odpovedali prezentovaním vlajky Ukrajiny.

Heger označil polovicu Slovákov za mafiu a extrémistov! Edo, vodka na obed NAOZAJ nie je dobrý nápad, odkazujú občania
Zlo sa netoleruje, ale sa s ním bojuje! Presne takto začal svoj status na sociálnej sieti premiér Eduard Heger. Reagoval tak na protest pred parlamentom, na ktorom občania vyjadrili svoj nesúhlas s podpisom dohody s USA. Tým zlom myslel všetkých s... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Bitka o symbol štátnosti Ukrajiny

To si však poslanci Andrej Medvecký a Marek Kotleba len tak nenechali, a kým jeden začal vlajku a poslanca Žiaka oblievať vodou, ten druhý sa rozhodol vlajku Žiakovi z rúk vytrhnúť. 

Naďa následne prerušili v pokračovaní odôvodňovania návrhu viacerí predstavitelia ĽSNS, ktorí sa začali za jeho chrbtom zhromažďovať, no pridali sa aj viacerí koaliční poslanci. Celá situácia napokon skončila tak, že Naď musel návrh odôvodniť z iného miesta a hlasným tónom, aby prekričal piskot a buchot v sále, približuje portál.

Medzinárodný diplomatický škandál 

Celý incident sa, bohužiaľ, odprezentoval zahanbujúco aj na medzinárodnej úrovni. Strhnutie ukrajinskej vlajky z rúk Žiaka poslancom Kotlebom si totiž všimlo aj ukrajinské veľvyslanectvo, ktoré požaduje ospravedlnenie. 

"Niekoľko týždňov trvajúca hystéria a strašenie ľudí kvôli obrannej zmluve s USA, sa premenila na besnenie opozície a extrémistov v parlamente. Už je veru ťažko medzi nimi rozoznať rozdiel. Rúbe sa hlava nehlava a nedotknuteľné už nie sú ani symboly nášho suseda, ktorý sa nachádza v ťažkej situácii. Je mi to ľúto a hanbím sa za to o to viac, že k tomu došlo práve počas mojich rokovaní v Kyjeve. Diplomatickou cestou sa ospravedlníme," uviedol šéf diplomacie Ivan Korčok na sociálnej sieti na margo cirkusu v parlamente.

Boris Kollár: Dúfam, že po súdnej mape sa ministerstvo bude naplno venovať exekučnej amnestii
Na práve prebiehajúcej parlamentnej schôdzi sa bude rokovať aj o reforme súdnictva ministerky spravodlivosti Kolíkovej. Tzv. súdnej mape bola na jej ministerstve za posledný rok venovaná značná pozornosť. Predseda parlamentu očakáva, že rovnaká... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Žilinkovi dali poslanci košom, a tak sa obrátil na médiá

Na schôdzu sa predtým dostavil aj sám generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý mal v pláne vystúpiť, no poslanci ho s nedostatočným počtom hlasov na jeho vystúpenie nepustili k slovu. Generálny prokurátor bez ďalších slov a v tichosti zo sály odišiel, na čo začal ešte väčší piskot v sále. Pričom Žilinku po príchode do parlamentu protestujúci chválili a tlieskali mu.

Žilinka sa však nevzdal a neskôr médiám v statuse aj e-mailom adresoval celý svoj dlhý príhovor, ktorý chcel k obrannej zmluve predniesť. V ňom prirovnal aktuálnu zmluvu s historickou sovietskou zmluvou, pričom aj táto sovietska bola podľa jeho názoru pre nás výhodnejšia. 

Naďa tým Žilinka vytočil do vývrtky

Poslanci SaS a OĽaNO sa ešte podvečer zhromaždili pred novinármi, aby im odprezentovali svoj postoj na utorkovú schôdzu, no najviac priestoru bol určený ministrovi Naďovi, ktorý si poriadne udrel do Žilinku za jeho prejav. 

"Pán Žilinka začal svoju prezidentskú kampaň," skonštatoval nahnevaný Naď. "To, čo dneska napísal na ten papier, to je absolútne voči základným záujmom Slovenskej republiky. Je potrebné sa zamyslieť nad tým, že čo s tým ďalej," dodal Naď.

Politológovia predpovedajú: Skončí Žilinka ako generálny prokurátor?
Robí si zálusk na nový post? Postoje generálneho prokurátora Maroša Žilinku sú čoraz viac na pretrase na verejnosti. Témy, ktoré sa riešia, často priamo nesúvisia s jeho funkciou. Podľa odborníčky to jasne naznačuje zámer Žilinku vzdať sa funkcie a... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Zafungovala Kollárova hrozba... na pár hodín

Keď už bola niekoľko hodín schôdza narúšaná striedaním krátkych priebehov a poslaneckých grémií, predseda parlamentu to už nevydržal. Vyrušujúcim kotlebovcom a ďalším poslancom pohrozil, že celú rozpravu zruší hlasovaním, ak sa bude ešte pokračovať v piskote a hluku počas rozpravy.

Učinil tak až po tom, keď kotlebovci v prejave už rušili aj samotného Roberta Fica. "Ak bude naďalej narúšaný priebeh, využijem možnosť bez ďalšieho pokračovania ukončiť rozpravu s následným hlasovaním zajtra o 11:00," povedal neskôr na brífingu predseda Kollár, pričom táto hrozba zafungovala na niekoľko hodín.

Koniec rozpravy zabezpečil až poslanec Mizík svojím DJ-ským "umením"

Dalo sa však už iba rátať minúty, kým Kollár svoje slová hrozby naplní, keďže "DJ-ského pultu" sa ujal neskôr aj Stanislav Mizík z ĽSNS a na počítači púšťal pomocou reproduktorov rockovú hudbu či zvuk sirény.

To už predsedajúci schôdze nevydržal a zvolal krátko pred desiatou hodinou večer posledné poslanecké grémium, ktorého záver spočíval v naplnení slová hrozby ukončenia rozpravy, čo nakoniec poslanci 79 hlasmi odobrili. Rozpravu tým Kollár nadobro ukončil a hlasovanie bude prebiehať až dnes po 11:00 spolu so záverečnými rečami.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, kedy sa život vráti do bežných koľají
Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, kedy sa život vráti do bežných koľají. Do bežných koľají by sa život na Slovensku po pandémii mohol dostať na konci marca. Predpokladá to minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), ktorý... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.

 

Brand logo