Johnson hrozí vyslaním stíhačiek a lodí do juhovýchodnej Európy
08 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Britský premiér Boris Johnson chce vyslať stíhačky a lode Typhoon na ochranu juhovýchodnej Európy. Tieto opatrenia pripísal hrozbe ruskej invázie na Ukrajinu, píše kommersant.ru.

Stíhačky Typhoon a lode Royal Navy

„Vážne zvažujeme nasadenie stíhačiek RAF Typhoon a lodí Royal Navy na ochranu juhovýchodnej Európy,“ napísal v komentári pre The Times.

Premiér pripomenul, že Veľká Británia sa pripravuje na posilnenie „mnohonárodného práporu NATO pod britským velením umiestneného v Estónsku“. Okrem toho má Londýn v úmysle „zvýšiť príspevok“ k cvičeniam spoločných síl – „združenia pod velením Veľkej Británie, ktoré zahŕňa jednotky z desiatich škandinávskych a severoeurópskych krajín“.

USA vysiela svetu „neklamný signál“ (VIDEO)
USA posielajú do Európy 2 000 vojakov, 1 000 sa presúva z Nemecka na východ, informuje de.euronews.com. Bidenova administratíva posiela do Európy ďalších 2 000 vojakov - v čase napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Dve tisícky amerických vojakov majú... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Diplomacia a dialóg

Zároveň je Johnson presvedčený, že kríze na Ukrajine možno zabrániť diplomaciou. Povedal, že počas rozhovoru s ruským prezidentom Vladimírom Putinom hovoril o „úcte Veľkej Británie k Rusku, našej trvalej spomienke na to, ako sme bok po boku porazili fašizmus“. Vyjadril tiež presvedčenie, že akékoľvek obavy Ruska možno vyriešiť dialógom.

Rozšírenie kontingentu v Estónsku

Britský premiér koncom januára oznámil posilnenie vojenského príspevku krajiny do NATO na pozadí situácie okolo Ukrajiny. Má v úmysle zvýšiť kontingent v Estónsku z 900 na 1 800 vojakov, poslať do krajiny zbrane a je pripravený poskytnúť vojenskú podporu ďalším spojencom NATO. Okrem toho Spojené kráľovstvo zvažuje uvalenie sankcií na Rusko, dodáva kommersant.ru.

(Medzititulky red. HD.)

Výmena britského premiéra je na spadnutie
„Je ťažké si predstaviť, že by Boris Johnson hovoril pravdu“. Séria výčitiek voči nemu sa nekončí. Teraz sa britskému premiérovi otočil chrbtom ďalší konzervatívny poslanec, píše gmx.net. Ďalší konzervatívec mu ukázal chrbát V afére "partygate"... Čítať ďalej
05 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.