A bude horšie! Sme na chvoste, široko - ďaleko...
08 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

A bude horšie! Sme na chvoste, široko - ďaleko. Ide o benzín. Ale nielen, iba o benzín.

Benzín je na Slovensku jeden z najdrahších. A tak slovenskí šoféri odchádzajú tankovať do Poľska. A je možné, že tankovacie výlety sa tak skoro neskončia. Keď sa ale vyberú šoféri natankovať, trend ukazuje, že je to často aj s rodinou a tak celotýždňové nákupy robia inde. Nie na Slovensku. A tak je veľmi pravdepodobné, že slovenská ekonomika utrží ďalšiu ranu. 

Slováci obohacujú Poľsko. Pred Vianocami za rekordné tržby ďakovali Slovákom južní susedia, dnes ďakujú už aj Poliaci. Na sociálnych sieťach sa hromadia fotografie prázdnych regálov a fotogradie dlhých radov z potravín, ale aj fotografie tabúľ z čerpacích staníc, ktoré informujú o cenách pohonných hmôt. 

"Nápor na tamojších predajcov bol podľa niektorých rekordný. ​Lákadlom boli okrem potravín lacné pohonné látky," informuje denník HN. 

Taraba o Korčokovi: Drahí Ukrajinci, prišiel k vám hrdina zo Západu radiť ako na Rusov!
Korčok dorazil na Ukrajinu! Minister Ivan Korčok sa na sociálnej sieti pochválil prvými fotkami z jeho návštevy Ukrajiny. To nemal robiť, hneď dostal naložené! "Dnes som navštívil líniu okupovaného územia na východe Ukrajiny Stanicu Luhanskú. Na... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Poliaci vyhrávajú, stačilo rozhodnutie vlády

Poliaci sú najlacnejší a vyhrávajú. Nielen čo sa týka pohonných hmôt. 

A stačilo jedno rozhodnutie vlády. 

Znížiť daň z pridanej hodnoty základných potravín na nulu. Pri pohonných látkach z 23 na osem percent. Takto prekonali podľa HN aj Maďarsko. 

V Poľsku podľa aktuálnych informácií je cena 95-oktánového benzínu 5,10 poľského zlotého, čo je v prepočte 1,12 eura. Približne o 0,40 percent menej. V Maďarsku premiér Viktor Orbán zastropoval ceny na 480 forintoch, čo je v prepočte 1,36 eura.

"Severní susedia tak vyhrali pomyselný boj, minimálne čo sa týka tankovania. Kým 50-litrová nádrž tam vyjde na 56 eur, nezahŕňajúc poplatok za platbu kartou v inej mene, u nás by bola o 20 eur drahšia. V Maďarsku by bol rozdiel 8 eur. V susednom Česku, kde ceny dosahujú podobné úrovne ako u nás, by plná nádrž bola lacnejšia o necelé dve eurá, o štyri eurá v Rakúsku," informuje HN.

Výsledkom je, že čerpacie stanice, ale nielen tie, aj potraviny, alebo iné predajne zaznamenávajú rekordný nárast tržieb. 

Ale, je potrebné dávať aj pozor! "Bez povinnosti podať daňové priznanie je možné cez hranice priviezť najviac 10 litrov pohonnej látky. Za nepodanie daňového priznania hrozí pokuta od 30 eur do 16-tisíc eur," informuje HN. 

Drgonec o zmluve s USA: Ich interpretačná doložka zosmiešňuje Slovensko!
USA skutočne môžu plne rešpektovať zákony Slovenskej republiky. My totiž žiadne zákony o rozmiestňovaní jadrových zbraní nemáme! Upozornil na to emeritný ústavný sudca Ján Drgonec. Aspoň počtom podpisujúcich sme mali navrch Drgonec patrí medzi... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Bude horšie...

Zlepšenie podľa analytikov očakávať nemôžeme. 

95-oktánový benzín je drahší približne o 21 percent, nafta dokonca o 30 percent.

Podľa analytička 365.bank Jany Glasovej je predpoklad, že na našich pumpách bude hodnota v nasledujúcich týždňoch rásť.

Investičný analytik Fingo, František Burda, pre HD uviedol, že očakáva, že cena ropy stodolárovú hranicu prekoná, čo znamená, že pohonné látky na Slovensku mohli zaznamenať nárast o viac ako 10 centov za liter.

Cenám neprispieva ani konflikt na Ukrajine. Pokiaľ Rusko, ktoré ťaží 10 miliónov barelov ropy denne naruší dodávky z jednej z mocností, ochromilo by to časť Európy. „Oni môžu prestať pumpovať ropu a my na to doplatíme,“ uviedol okrem iného Burda pre denník HN. 

Ďalšia krajina zablokovala dodávky svojich zbraní pre Ukrajinu
Izrael oznámil pobaltským krajinám, že zablokuje dodávky svojich zbraní do Ukrajiny tretími krajinami, informovali o tom ukrajinské noviny Zerkalo Nedeli. Po tom, čo pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva oznámili, že dostali od USA povolenie... Čítať ďalej
08 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.