V Holandsku objavili nový superkmeň HIV. Je dôvod na paniku?
08 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Vedci v Holandsku odhalili nový supermutantný kmeň vírusu HIV. Má názov VB a spôsobuje, že infikovaní jedinci ochorejú na AIDS dvakrát rýchlejšie ako s doteraz známymi variantmi vírusu, informujú novinky.cz.

Včasné zistenie

Odborníci súčasne upokojujú, že po začatí liečby pacienti nakazení týmto variantom majú podobnú obnovu imunitného systému a mieru prežitia ako tí, ktorí sú nakazení inými kmeňmi HIV. Dôležité je ale včasné odhalenie nákazy a rýchle nasadenie liečby.

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

3,5- až 5,5-krát vyššia vírusová záťaž

V prípade variantu VB HIV-1 je vírusová záťaž približne 3,5 až 5,5-krát vyššia ako u súčasného kmeňa, čo znamená, že infikovaní ľudia s väčšou pravdepodobnosťou prenesú vírus na ostatných. Vedci upozorňujú, že v prípade nového kmeňa zohráva veľmi dôležitú úlohu čas, včasné zistenie a rýchle nasadenie liečby.

Po začatí liečby mali pacienti nakazení novým kmeňom vírusu podobný priebeh ako ostatní infikovaní.

NOVÝ VARIANT koronavírusu v Európe! Má veľmi veľa mutácií
O novom variante sa zatiaľ toho veľa nevie. Objavil sa vo Francúzsku a údajne pochádza z Kamerunu. Má veľa mutácií, informuje Der Tagesspiegel. Dvanásť ľudí z južného Francúzska sa pravdepodobne nakazilo novým variantom koronavírusu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nie je dôvod na paniku

„Prístup k pravidelnému testovaniu, ktoré umožní včasnú diagnostiku a následnú liečbu, obmedzí dobu, počas ktorej môže nový kmeň poškodiť imunitný systém a ohroziť zdravie,“ - uviedol jeden z oxfordských výskumníkov Christophe Fraser.

Odborníci upokojujú, že objavenie nového kmeňa nedáva dôvod na paniku. Rovnako ako koronavírus SARS-CoV-2 aj HIV veľmi rýchlo mutuje, ale prevažná väčšina týchto zmien nemení povahu vírusu.

Štvrtá dávka vakcíny ZLYHÁVA - prvé údaje z Izraela
Ani štvrté očkovanie nezabezpečuje dlhodobú účinnosť proti COVIDu. Ukazujú to prvé výsledky štúdie z Izraela. Hoci po druhom "posilňovači", celkovo štvrtej dávky vakcíny mRNA, hladiny protilátok nakrátko stúpnu, rýchlo opäť klesnú, píše Waldo Holz... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nie je až tak „nový“

Variant VB bol objavený v dlhodobej štúdii, ktorá zhromažďovala a analyzovala vzorky z Európy a Ugandy. Najviac – až 109 prípadov, bolo zistených v Holandsku. Skutočný počet však bude pravdepodobne vyšší.

Vedecký tím odhadol, že kmeň VB HIV-1, hoci sa označuje ako „nový”, vznikol už v 80-tych rokoch 20. storočia. V reakcii na dostupné testovanie a liečbu sa jeho šírenie od roku 2010 spomalilo.

„Flurona“ – dvojitá nákaza koronavírusom a chrípkou súčasne: Už je v TÝCHTO krajinách. Ide o NOVÝ vírus?
Izrael vyvolal vo svete veľký rozruch po objavení „Flurony" – dvojnákazy koronavírusom a chrípkou súčasne. Dvojitá infekcia sa už zistila aj v ďalších krajinách. V kombinácii s chrípkou je Omikron, aj Delta, informuje... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Epidémie sa neobáva

Virológ Maximilian Muenchoff z univerzity Ludwiga Maximiliana v Mníchove sa príliš neobáva, že by variant mohol dať nový impulz k epidémii HIV. „Aj keď sú účinky štatisticky významné, v širšom epidemiologickom kontexte sú skôr sekundárne,“ - domnieva sa.

Je to podľa jeho slov vidieť aj z toho, že tento variant cirkuluje desiatky rokov bez toho, aby vytlačil iné varianty. Pre liečených pacientov je každopádne dôležitejšia terapia a zdravý životný štýl než virologické faktory, dodávajú novinky.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Ruky preč od zneužívania údajov z národného registra očkovania! Šikana zo strany štátu
Bádensko-württemberský splnomocnenec pre ochranu údajov Stefan Brink naliehavo varuje pred priveľkým prístupom štátu k zdravotným údajom a pred zavedením národného registra očkovania, informuje epochtimes.de. Šikana zo strany štátu „Dávajte si... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.