Drgonec o zmluve s USA: Ich interpretačná doložka zosmiešňuje Slovensko!
07 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

USA skutočne môžu plne rešpektovať zákony Slovenskej republiky. My totiž žiadne zákony o rozmiestňovaní jadrových zbraní nemáme! Upozornil na to emeritný ústavný sudca Ján Drgonec.

Aspoň počtom podpisujúcich sme mali navrch

Drgonec patrí medzi najväčších kritikov obrannej dohody s USA, ktorú len pred pár dňami podpísali minister zahraničných vecí Ivan Korčok a minister obrany Jaroslav Naď. Je teda len samozrejmé, že sa k tejto situácii vyjadril. Jeho slová však Naďa s Korčokom určite nepotešia, píše portál ereport.sk

“Svetlo do časti nejasností spojených s témou dneška – Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických vniesol korešpondent Rozhlasu a televízie Slovenska vo Washingtone. Dňa 4. februára 2022 priniesol informáciu o tom, že Dohodu podpísal americký minister obrany Antony Blinken a dvaja slovenskí ministri. Aspoň počtom podpisujúcich sme mali navrch. USA vzápätí po podpísaní Dohody zverejnili svoju interpretačnú doložku k Dohode,” približuje fakty Drgonec.

Emeritny ústavný sudca k interpretačnej doložke

“Z vyjadrenia dopisovateľa RTVS ako keby malo vyplynúť, že Slovenská republika podpísala Dohodu bez znalosti americkej interpretačnej doložky. Potešujúce je, že obe strany si Dohodu vysvetľujú podobne. Dopisovateľa z radostnej vyrovnanosti nevyviedla okolnosť, že slovo „podobne“ vyjadruje iný stav ako slovo „rovnako“. O prostote a dôverčivosti Slovákov má americká vláda ešte vyhranenejšiu predstavu ako Zuzana Čaputová. Do interpretačnej doložky vláda USA napasovala prázdne proklamácie,” uvádza Drgonec k interpretačnej doložke.

Európa uvoľňuje opatrenia: Slovákov to čaká najskôr v tento dátum!
Kedy sa Slovensko vráti do normálu? Aj keď u nás zatiaľ padajú rekordy v počtoch nakazených, Európa začala s veľkým uvoľňovaním opatrení. Ukázalo sa totiž, že omikron vlna je veľmi intenzívna ale rýchla. Európa postupne opatrenia ruší Medzi... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

„Dohoda taktiež výslovne uznáva plné rešpektovanie suverenity a zákonov Slovenskej republiky Spojenými štátmi ohľadne umiestňovania obrannej výzbroje, zásob a materiálu. Uvedené rešpektovanie suverenity nevyhnutne zahŕňa vzájomné informovanie o svojich medzinárodných záväzkoch a vnútroštátnych zákonoch i porozumenie týchto záväzkov, ako aj očakávanie, že každá zmluvná strana bude brať do úvahy záväzky a zákony druhej Strany pri plánovaní akýchkoľvek spoločne vykonávaných činností,” konštatuje Drgonec.

Bliken sa netajil, že vie o nevôli Slovákov

Minister obrany USA  Antony Blinken sa podľa Drgonca netajil, že v USA vedia o nevôli, akú Dohoda vyvoláva u časti slovenskej verejnosti aj o slovenských obavách z rozmiestnenia jadrových zbraní na Slovensku.

"Čo bolo jednoduchšie, ako namiesto prívalu slov vypĺňajúcom jeden celý odsek interpretačnej doložky uviesť stručnú vetu o tom, že armáda USA nerozmiestni na Slovensku svoje jadrové zbrane? Rodia sa otázky ohľadne ďalších slov v americkej interpretačnej doložke,” upozorňuje exsudca.

Šach mat pani prezidentka
Podpredseda Smeru - SD Ľuboš Blaha na svojom facebookovom profile uverejnil list pre prezidentku Zuzanu Čaputovú. Teší sa, že sleduje jeho statusy a chcel by ju naučiť niečo viac o tom liberalizme, ktorým sa obklopila. Zároveň vyslovuje silnú... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Zároveň poukazuje na nepresnosti, ktoré si naši ministri a ich poradci, ani tí s ktorými sa radila prezidentka, očividne nevšimli. “Účelom interpretačnej doložky je nepredstierane zvýšiť mieru právnej istoty tých zmluvných ustanovení, ktoré nie sú jednoznačné. Takým je napríklad absencia úpravy o poskytnutí 105 miliónov US dolárov v prospech Slovenskej republiky. Ak by interpretačná doložka mala vytvoriť istotu, že takú čiastku USA niekedy poskytnú, výslovne by mala uvádzať koľko dolárov presne a dokedy dajú. Namiesto toho interpretačná doložka hovorí o možných investíciách USA do slovenskej infraštruktúry a spoločného výcviku. Opäť tvar, z ktorého právne záväzným spôsobom nevyplýva vôbec nič.”

Naša chyba, že sme také zákony neprijali

Drgonec si dokonca myslí, že interpretačná doložka na niektorých miestach textu ako keby zosmiešňovala slovenskú stranu. Napríklad: „Dohoda taktiež výslovne uznáva plné rešpektovanie suverenity a zákonov Slovenskej republiky Spojenými štátmi ohľadne umiestňovania obrannej výzbroje, zásob a materiálu.“

Násilná smrť bývalého riaditeľa Bučku: Polícia varuje pred TÝMTO
Na závery je zatiaľ priskoro! V prípade smrti bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Petra Bučku je zatiaľ predčasné vyvodzovať akékoľvek závery, píše portál 1pluska.sk. Viaceré vyšetrovacie verzie Odbor komunikácie a prevencie... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Právny poriadok Slovenskej republiky podľa emeritného ústavného sudcu nemá zákon, ktorý by určoval podmienky rozmiestňovania jadrových zbraní. "USA za takého stavu pri rozmiestňovaní jadrových zbraní, chemických zbraní alebo biologických zbraní skutočne môžu plne rešpektovať zákony Slovenskej republiky. Naša chyba, že sme také zákony neprijali," krúti hlavou Drgonec.

Interpretačná doložka podľa neho neobjasňuje ani to, čomu majú prospieť tie ustanovenia uvedené výslovne v Dohode, ktoré nerešpektujú suverenitu Slovenskej republiky, upierajú jej právomoc, neuvádzajú jej práva? "Dobromyseľnosť Spojených štátov amerických by sa nemala čím spochybniť, ak by v Dohode pochybné ustanovenia, údajne zbytočné a nepochopené, vôbec neboli," uzavrel Drgonec.

Korčok odletel na Ukrajinu
Minister zahraničných vecí sa vybral na služobnú cestu na Ukrajinu. Na palubu českého špeciálu nasadol spolu s kolegami z Rakúska a Českej republiky. Podľa názoru niektorých osobností, sa jedná iba o bohapusté plytvanie štátnych financii, vzhľadom... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ivan Mihale

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD. 

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.