Bude na čele Aliancie PRVÝKRÁT ŽENA?
07 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Napätie medzi Západom a Ruskom zasahuje do výberu nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. Mandát Jense Stoltenberga skončí už v závere septembra, kvôli kríze sa však členské štáty s hľadaním jeho nástupcu neponáhľajú. Špekuluje sa ale, že by na čele mohla prvýkrát zasadnúť žena, informuje ČT24.

Kríza na východe Európy komplikuje výber

„To napätie určite otázku budúceho generálneho tajomníka odsúva do úzadia, pretože ten súčasný má pred sebou celý rad úloh,“ vysvetľuje český veľvyslanec pri NATO Jakub Landovský.

Odkaz politológa: „Je nutné rozpustiť nepotrebné NATO a vzkriesiť OBSE“
Názor Alexandra Rahra Nemecký politológ Alexander Rahr vyzval nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby sa zamyslel nad rozpustením NATO kvôli tomu, že Severoatlantická aliancia nezvláda svoju úlohu zaistiť bezpečnosť v Európe. Komentár uverejnili... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Šanca pre strednú a východnú Európu?

Samotná kríza tiež ovplyvňuje, z ktorej časti sveta budúci šéf Aliancie bude. Pred ňou sa o funkcii prihlásil napríklad súčasný premiér Holandska Mark Rutte. Teraz sa však špekuluje, že veľké šance majú skôr štáty strednej a východnej Európy.

S tým súhlasí aj Česko. „Osobne by som si prial a viem si predstaviť, že to môže byť aj reálna ambícia, aby nový generálny tajomník alebo tajomníčka bola z tých nových členov Severoatlantickej aliancie," - vyhlásil v minulosti minister zahraničia Jan Lipavský.

Čo sľubuje Le Penová, keď vyhrá prezidentské voľby?
Prezidentská kandidátka pravicovej strany Národné zhromaždenie Marine Le Penová sa zaviazala, že ak vyhrá prezidentské voľby, Francúzsko vystúpi z NATO. Jej prejav k voličom v Remeši odvysielala BFM.TV, informuje iz.ru. Podľa prezidentskej... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Prvá generálna tajomníčka?

Špekuluje sa o variante, že by na čele NATO po sedemdesiatich dvoch rokoch stála žena. „Doba velí, aby sme túto rodovú vyrovnanosť akosi zvažovali aj pri týchto voľbách,“ - komentuje Landovský.

Vplyvný denník Politico nedávno spomenul hneď tri kandidátky, ktoré by spĺňali obe kritériá. Ide o bývalé prezidentky Estónska, Litvy a Chorvátska. Najčastejšie sa hovorí o prvej z nich, teda o Estónke Kersti Kaljulaidovej. Či budú chcieť skutočne kandidovať, ale zatiaľ nie je isté.

Sám Stoltenberg, ktorý bol v minulosti premiérom Nórska, o svojom ďalšom smerovaní pochybnosti nemá. Nórske ministerstvo financií totiž oznámilo, že sa stane novým guvernérom miestnej centrálnej banky, uzatvára ČT24.

(Medzititulky red. HD.)

Už dorazili
Do Poľska dorazili prví americkí vojaci, ktorí majú posilniť východné krídlo NATO uprostred napätia medzi Západom a Ruskom, informuje portál novinky.cz. Americkí vojaci pristáli na letisku Jasionka neďaleko Rzeszowa na juhu Poľska. Jednotky sú... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.