Vedúca úloha lumpeninteligencie
06 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

"Vedúca úloha ako antropologická konštanta" - zaujímavé slovné spojenie do sveta pustil český komentátor Michal Ševčík.

Michal Ševčík sa zamýšľa nad tým, či v súčasnosti nebola vedúca úloha KSČ nahradená vedúcou úlohou (lumpen) inteligencie? Platí to tak pre Česko, ako aj pre Slovensko.

"Odkiaľ sa berie elitárske presvedčenie, že ľudia zo šoubiznisu a spoločenskovedných fakúlt sú predurčení na rozhodovanie a určovanie smerovania našej spoločnosti?" Pýta sa Ševčík.

Vyjadrenia neznalých

"Čo je príčinou skutočnosti, že herci a ľudia blízki zábave majú zvláštne právo sa vo verejnom mediálnom priestore vyjadrovať k politickým a spoločenským skutočnostiam?

"Prečo na relatívne veľkom množstve dnešných spoločenskovedných fakúlt pripomína štúdium ideologickú masáž, spočívajúcu v osvojení si zvláštneho jazyka, ktorý neutralizuje skutočné sociálne problémy a iné umelo generuje?"

Je to vôbec inteligencia?

"Sú herci a absolventi ideoodborov inteligencia? Inteligenciou sú predsa ľudia vykonávajúci kvalifikovanú duševnú činnosť."

A čo lídri politiky?

"Potom je treba premenovať lídrov nášho smerovania. Herci a politruci z ideofakúlt (prípadne plagiátori vzdelania - pozn. red. HD.) nie sú inteligenciou v tom najvlastnejšom slova zmysle. Ide o servisnú triedu, ktorej hlavným znakom je konformizmus s čímkoľvek, čo príde zo Západu." Píše Michal Ševčík pre web časopisargument.cz a pokračuje. 

Spomenie si ešte niekto?

"Kto si spomenie na ľudí, ktorí videli v socializme a jeho demokratizácii hlbokú myšlienku? Kto si spomenie, že požiadavkou novembra 1989 bola demokracia, ale nie kapitalizmus? Kto si spomenie, že väčšina občanov chcela zachovať socializmus? Kto si spomenie na rafinované stotožnenie pojmov demokracie a kapitalizmu? Kto bude vysvetľovať našim deťom, že november 1989 bola zradená a ukradnutá demokratická revolúcia kapitálom?"

Neutralizácia štátu

"Preferovaná servisná trieda súčasného neskorého liberalizmu, ktorý môžeme pokojne nazývať progresivizmom, to sú zástupcovia tzv. deštrukčnej emancipácie; pomáhajú vynájsť kapitálu ďalšie obchodné príležitosti a pritom rozbíjajú zavedené sociálne jednotky a väzby. Nezabúdajú s pomocou EÚ lobby a politických mimovládok neutralizovať štát ako jediného garanta slobody a demokracie. Kapitál sa spojí s akoukoľvek ideológiou bez ohľadu na predchádzajúce vzťahy. Kapitál si podmanil aj skoré socialistické smerovanie nemeckého nacizmu a talianskeho fašizmu. Kapitál nakoniec vyhral aj súboj o zákazníka s Východom. Problém východoeurópskych komunistov bol v neschopnosti prejsť z centrálneho riadenia k lokálnemu a rezignovaniu na humanistické ašpirácie socializmu," vysvetľuje Michal Ševčík.

"Napriek tomu pre nás, ktorí veria, že socializmus a demokracia k sebe patria, je demokracia zatiaľ uskutočniteľná iba v rámci politickej jednotky, ktorej sa hovorí národný štát. Liberalizmus je v súčasnej kondícii zvláštnou predohrou k zrýchľovaniu koncentrácie kapitálu a k likvidáci spoločnosti ako pojmu. Vytváraním ďalších pohlaví, prepisovaním a znevažovaním histórie sa týmto procesom iba uľahčuje ich priebeh." Píše precasopisargument.cz komentátor Michal Ševčík.

Draxler: Vzťah Slovákov k Rusku je iný, ako hlási propaganda kaviarne
Aktivista a bývalý minister školstva Juraj Draxler sa na svojom facebookovom profile objasnil pravý vzťah Slovákov k Rusku. Teda nie ten, ktorý zosmiešňujúcim spôsobom šíria prozápadní propagandisti. Svoj text uviedol titulkom: „Dopletené,... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Ján Papuga

____________________________

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.