Rusi nemusia ani vystreliť
06 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Armádne systémy Ruskej federácie dokážu podľa potreby v Čiernom mori (a nielen tam) spôsobiť taký navigačný chaos, že žiaden kapitán nebude ani len tušiť, kam naviguje svoju loď. Píše o tom český web casopisargument.cz

Niečo podobné zvládnu Rusi aj vo vzduchu - odskúšali si to na amerických bojových lietadlách v Sýrii.

"V minulosti už k takým problémom práve v oblasti Čierneho mora došlo." Píše citovaný web.

Kybernetická zbraň je funkčná a overená

V roku 2017 o tom informoval web New Scientist s tým, že „ lode oklamané pri útoku GPS spoofingom naznačujú ruskú kybernetickú zbraň “.

V článku sa ďalej uvádza: „ Dňa 22. júna podala americká námorná správa zdanlivo nevýraznú správu o zvláštnom incidente. Kapitán lode pri ruskom prístave Novorossijsk zistil, že jeho GPS ho naviedla na nesprávne miesto - viac ako 32 kilometrov do vnútrozemia, na letisko Gelendžik. Potom, čo skontroloval, či navigačné zariadenie funguje správne, kontaktoval kapitán ďalšie blízke lode. Ich stopy AIS – signály z automatického identifikačného systému používaného na sledovanie plavidiel – ich podľa všetkého tiež navigovali na rovnaké letisko."

Zmiatli celú flotilu

"Zasiahnutých bolo najmenej 20 lodí. Todd Humphreys z Texaskej univerzity v Austine sa domnieva, že Rusko experimentuje s novou formou elektronického boja. Incident v Čiernom mori naznačuje, že ide o nové zariadenie, ktoré je schopné spôsobiť rozsiahle narušenie navigácie, napríklad ak by bolo použité v prebiehajúcom spore s Ukrajinou. „Môj pocit je, že ide o test systému, ktorý bude použitý niekedy v blízkej budúcnosti".

Draxler: Vzťah Slovákov k Rusku je iný, ako hlási propaganda kaviarne
Aktivista a bývalý minister školstva Juraj Draxler sa na svojom facebookovom profile objasnil pravý vzťah Slovákov k Rusku. Teda nie ten, ktorý zosmiešňujúcim spôsobom šíria prozápadní propagandisti. Svoj text uviedol titulkom: „Dopletené,... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Ján Papuga

___________________________

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.