Konečne! Vskutku herkulovská úloha
06 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

V záujme masívneho rozšírenia výroby ekologickej elektrickej energie a vodíka by EÚ mala užšie spolupracovať so susedným kontinentom - Afrikou, informuje nemecký Der Tagesspiegel.

Tento rok Európa a najmä Nemecko prechádzajú od ambicióznych vyhlásení k rozhodným krokom v oblasti ochrany klímy. Konečne! Pre náš kontinent je klimatický obrat herkulovskou úlohou - a napriek všetkým ambíciám a investíciám ju možno zvládnuť len vtedy, ak budeme od začiatku úzko spolupracovať s Afrikou.

Každý klimatický cieľ, ktorý si Európa stanoví, sa doslova rozplynie v dyme, ak štáty Afriky a ďalšie rozvojové krajiny budú naďalej uspokojovať svoje rastúce energetické potreby predovšetkým uhlím a plynom.

Takmer polovica z 1,3 miliardy Afričanov stále nemá pripojenie na elektrickú energiu a očakáva sa, že do roku 2050 sa počet obyvateľov zdvojnásobí. Podľa odhadov Medzinárodnej energetickej agentúry sa dopyt po elektrickej energii dovtedy zvýši takmer štvornásobne.

Ekologický podvod? Jadrová energia a plyn sú vraj „udržateľné", tvrdí Európska komisia (VIDEO)
V Nemecku a Rakúsku bolo očakávané rozhodnutie Európskej komisie už vopred kritizované. Brusel teraz za určitých podmienok zaradil jadrovú energiu a plyn medzi „udržateľné" zdroje energie, informuje de.euronews.com. V pozadí klasifikácie... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kľúč k úspechu

Úspech európskych programov v oblasti klímy preto v rozhodujúcej miere závisí aj od toho, či sa veterná a slnečná energia - popri výrobe elektrickej energie z vodných elektrární - stane nosnou súčasťou všetkých rozvojových programov v Afrike.

Na prvý pohľad sa zdá, že ide o ďalšiu takmer neprekonateľnú úlohu. Ak sa to však podarí, klimatická transformácia sa môže stať stimulom hospodárskeho rastu v Európe a Afrike.

Kľúčom k úspechu v oblasti klímy je masívne rozšírenie výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie. Týka sa to Nemecka, ktoré chce do roku 2030 zdvojnásobiť až strojnásobiť tieto kapacity, ako aj EÚ a Afriky.

Keďže uhlie a plyn možno nahradiť ekologickým vodíkom len spôsobom neutrálnym z hľadiska emisií CO2, najmä v energeticky náročných odvetviach, dopyt po ekologickej elektrickej energii gigantickým spôsobom rastie: pretože výroba vodíka elektrolýzou si vyžaduje obrovské množstvo, väčšie, ako dokážeme vyrobiť u nás.

Ak Rusko uzavrie plynový kohútik Európe - čo potom?
Stupňujúce sa napätie medzi Západom a Ruskom v súvislosti s Ukrajinou zvýšilo obavy o dodávky ruského plynu do Európy a podnietilo Európsku komisiu a Spojené štáty, aby preskúmali alternatívne možnosti dodávok, píše de.euronews.com. Náhradné... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Výroba v Afrike a dovoz do EÚ

Európa môže pokryť svoje potreby elektrickej energie len vtedy, ak sa veľká časť elektriny vyrobí v Afrike a odtiaľ sa vyvezie do EÚ. Ide o súčasné presadzovanie elektrifikácie v Afrike a budovanie veľkých závodov na výrobu „zeleného“ vodíka na vývoz.

Technológie potrebné pre ekologické vodíkové hospodárstvo sú zatiaľ v plienkach. EÚ a Európska investičná banka (EIB) sú však pripravené poskytnúť masívnu podporu na potrebné investície do výskumu a vývoja a do priemyselných výrobných zariadení.

Môže plyn z Kataru nahradiť jeho nedostatok v Európe?
Emirát by mohol zasiahnuť v prípade bojkotu zo strany Ruska - ale dodávky nie sú jednoduché. Ak sa ukrajinská kríza vyostrí, času bude málo, píše nemecký Der Tagesspiegel. Keď Veľkej Británii došiel plyn, Katar zasiahol, aby zachránil situáciu. V... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Najlacnejšia elektrina z obnoviteľných zdrojov

V prípade obnoviteľných zdrojov energie sa už ukázalo, ako veľmi sa oplatí počiatočné financovanie: Výrobné náklady na solárnu energiu klesli za posledné desaťročie o 80 percent a na veternú energiu o 40 percent. Najlacnejšia elektrická energia v súčasnosti pochádza z týchto zdrojov energie - na to by sme mali pamätať aj vzhľadom na súčasné veľmi vysoké ceny energie, pripomína Der Tagesspiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Plány Bruselu v oblasti jadra a plynu vyvolávajú pobúrenie. Podkopali vlastné ciele v oblasti klímy!
Európska komisia chce v budúcnosti nepriamo podporovať moderné jadrové a plynové elektrárne. Environmentálne združenia a odporcovia jadrovej energie sú zdesení, informuje gmx.net. Komisia EÚ pod vedením Ursuly von der Leyenovej vyvolala zdesenie... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.