Kňaz K. Lovaš: Vojny sa dnes vedú inak
07 | 02 | 2022 I Eka Balašková

„Svet zo mňa urobil štetku a ja z neho urobím bordel!“ Toľko citát Dürrenmattovej Starej dámy.

Karol Lovaš tvrdí, že je analogickým obrázkom toho, čo sa podarilo za ostatný čas urobiť Rusku so svetom.

"Našou hystériou a patetickými teatrálnymi výkrikmi. Rusko dokázalo pritiahnuť pozornosť sveta. Jeho požiadavky sa stali pre svet témou. Netočí sa okolo Ukrajiny, akoby sa mohlo mylne zdať. " Vysvetľuje K. Lovaš: "Točí sa okolo ruských požiadaviek. V tom je Rusko excelentným politickým hráčom. Rozohralo hru, ktorá dala do pohybu starý svet."

Chýba imperatív

"Slovensko má v ňom svoje miesto. Nevybrali nám ho iní ako pred rokom 1989 v rámci rozdeleného sveta. To miesto sme si zvolili tentokrát sami. A mali by sme uniesť svoj výber. A nepočínať si ako sliepočka, ktorá sa snaží zniesť vajíčko." Píše Lovaš: "V tejto vojne slov, nám ale chýba jasný, uveriteľný imperatív. Pochopenie, že vojna sa dnes vyhráva práve tu. Nie na bojisku. Ale v aréne slov."

Kde robíme chybu?

"Sme vo vojne. Zatiaľ prehrávame. Chceme vyhrať nad protivníkom, no našim najväčším nepriateľom je vlastný národ. ." Tvrdí Lovaš a vzápätí aj vysvetľuje: "Chýba nám kvalitná propaganda. Kŕčovito a pateticky vajatáme nad „starou dámou“ s dirigentskou paličkou. Príliš tlačíme. A čím viac tlačíme, tým menej sme úspešní."

Z praxe kňaza

K. Lovaš ako kňaz od dlhovekých často počúva, že chcú umrieť a otázky, čo majú pre to, aby si ich Pán zobral, urobiť. „Musíte prestať chcieť, babi. A budete okamžite mŕtva," zvykne im odpovedať. "Sami seba sme vohnali do špirály veľkých slov. Nie sme v nich však majstri. Rusko nepotrebuje napadnúť Ukrajinu. Potrebuje vyriešiť vlastné požiadavky. A to sa nerobí na bojisku. Ale v aréne slov."

Vojna sa dnes vedie inak

"Rusko nám ukazuje ako. Toľko sme teoretizovali o vojne v kyberpriestore, že nám nezvýšil čas všimnúť si, že v jednej práve sme. Inú Rusko nepotrebuje. Táto je dôležitejšia, než sa môže zdať. Ako dopadne, od toho sa bude odvíjať podoba nového sveta. Cestou k nemu budú voľby. Tie vyhliadky zatiaľ nie sú nijak optimistické." Uzatvára svoju úvahu bývalý novinár a v súčasnosti kňaz a pedagóg Karol Lovaš.

Nicolsonovej chýba nádej
Rozpoltenosť slovenskej spoločnosti cíti aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Sype si pre to aj ona popol na hlavu? Ako nikdy predtým "Môžu za to politici, áno, určite aj ja napríklad, môže za to frustrácia z pandémie a celkovo taká... Čítať ďalej
05 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

___________________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD. .

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.