Extrémne riziko civilizačných lží
06 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Vlády bývalého sovietskeho bloku (až na malé výnimky)  podporujú snahu impéria rozpútať vojnu, z ktorej sa môže veľmi ľahko stať globálny jadrový konflikt, píše český sociológ Petr Hampl v komentári pre prvnizpravy.cz .

Kedy inokedy by mali byť na námestiach väčších miest státisíce demonštrantov ako teraz? Kedy inokedy by mali byť cesty zablokované aktivistami? Kedy inokedy by sme mali vidieť ľudí pripútaných k dverám ministerstvách?

"Nič také nevidíme, pretože zmizla tá časť spoločnosti, ktorá by to za normálnych okolností organizovala." Píše sociológ.

Extrémna anticivilizačná ľavica

"Vyšetrovanie pohlavného obťažovania, 76 pohlaví, nútené vegetariánstvo, požiadavky zákazov všetkého možného a nemožného a snaha dopraviť k nám tisíce džihádistov – k tomu všetkému tí magori kedysi dokázali pridať len veľmi málo pozitívneho, ale niečo predsa. Nemali radi nadnárodné korporácie a boli protivojnoví. Aj toto pozitívne minimum ale zmizlo.Z tých ľudí sa stali korporátni lokajovia ochotní podporiť akúkoľvek panskú špiavosť i akékoľvek vojnové zločiny. Už na nich nie je nič sympatického ani nič neutrálneho. Čisté zlo."

Z protivojnových extrémistov provojnoví extrémisti

"Otázka znie, ako sa z protivojnových extrémistov stanú provojnoví extrémisti a ako sa z odporcov korporácií stanú korporátni pätolízači. Aj keby sa niekto nechal zlákať veľkými peniazmi, dalo by sa čakať, že ostatní sa odtrhnú a vytvoria vlastné centrá nezávislého myslenia (hoci aj bez peňazí). Ale to nikde nevidíme. Vidíme naopak tupú pro-globalistickú uniformitu." pripomína sociológ Hampl.

Ako Mohamed

"Niekde je prostredie nastavené tak, že každá zmena je rúhanie. „Najhoršia zo všetkých vecí je inovácia,“ vyhlásil napríklad Mohamed a jeho nasledovníci skutočne vytvorili prostredie, v ktorom niekto môže dostať nový nápad, ale nikto nemôže prežiť tak dlho, aby ho presadil."

"Niekedy ale vznikne prostredie, v ktorom prístup do médií, rozhodovanie vydavateľov, granty aj akademické hodnosti zvýhodňujú odchýlky určitým smerom. Vlastne to ani nemusí byť úplne úmyselné - stačí, že tí, ktorí ovládajú rozpočty, s niekým sympatizujú. Potom sa logicky presadzujú tie "vylepšené" myšlienkové smery, ktoré požiadavkám vyhovujú lepšie. Nemôžu to byť prehnané zmeny, to by sa novátor vylúčil z komunity. Ale zmena o kúsok, prečo nie. Tí úspešnejší sa viac presadia, ovplyvnia viac ľudí, hlási sa k nim viac žiakov... a myslenie sa postupne mení."

Progresívci ako kamuflovaná extrémna ľavica

"Máme radikálnu ľavicu, ktorá úplne perfektne dopĺňa propagandistické mediálne kampane a korporátne pokusy žmýkať zo zamestnancov stále viac a viac. Ako to perfektne opisuje profesor Keller v knihe Hybridná politika – z jednej strany sú ľudia drvení požiadavkami na stále väčšiu ziskovosť firiem, z druhej strany sú tu požiadavky multikulturalizmu a rodové témy. Oboje prichádza z rovnakých kruhov." pripomína sociológ.

"Čo môže byť aj základ prognózy. Keď sa pozriete na dnešné rozloženie politickej a finančnej moci, dokážete odhadnúť, ako bude vyzerať „nezávislé“ a „alternatívne“ myslenie o jednu generáciu." varuje na webe prvnizpravy.cz český sociológ Petr Hampl.

Zakrýva megatrapas útokom?
Prezidentka Slovenskej republiky pred niekoľkými dňami vystúpila s prejavom a vyjadrila sa k situácii na Ukrajine. Prejav bol zaslaný médiám a zverejnený aj na stránke prezidentského paláca. "Z vlastností dokumentu „Vyhlásenie v súvislosti s... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

______________________

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.