Ďalšia krajina zablokovala dodávky svojich zbraní pre Ukrajinu
08 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Izrael oznámil pobaltským krajinám, že zablokuje dodávky svojich zbraní do Ukrajiny tretími krajinami, informovali o tom ukrajinské noviny Zerkalo Nedeli.

Po tom, čo pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva oznámili, že dostali od USA povolenie na transfer zbraní americkej výroby na Ukrajinu v rámci úsilia o podporu Kyjeva pred potenciálnou ruskou inváziou, izraelské ministerstvo obrany informovalo tieto tri pobaltské štáty, že ich prípadná žiadosť o transfer zbraní izraelskej výroby bude zamietnutá.“

K tomuto rozhodnutiu viedla Izrael snaha o vyváženie svojich  vzťahov s Ruskom.

Zelenskyj: „Nemôžem byť ako ostatní politici, ktorí sú Spojeným štátom vďační len preto, že sú Spojené štáty"
Nemá žiadne obavy z vojny na Ukrajine? Zelenskyj svojimi výrokmi dráždi Západ. Zatiaľ čo NATO neustále varuje pred ruskou inváziou, ukrajinský prezident sa zrazu zdá byť pokojný. To vyvoláva údiv najmä v USA. Čo vlastne chce Zelenskyj? – pýta sa... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Čo viedlo k zákazu?

Podobne ako USA, aj Izrael pôvodne prijal prísne pravidlá predaja zbraní koncovému užívateľovi, ktoré právne obmedzujú možnosť kupujúcej krajiny poslať vybavenie tretej strane bez povolenia pôvodného výrobcu.

K rozhodnutiu o zablokovaní Izrael viedli obavy, že Ukrajina sa bude snažiť získať protitankové systémy Spike, ktoré sú spoločnej nemecko-izraelskej výroby.

Ministerstvá obrany pobaltských štátov tieto informácie nepotvrdili.

Odmietlo komentár

Izraelské ministerstvo obrany odmietlo tieto informácie komentovať, ale podľa ukrajinských novín anonymné zdroje z izraelskej armády upozornili na citlivosť politiky, ktorú by mala mať na zreteli izraelská vláda vo vzťahu k Rusku.

(Medzititulky red. HD.)

Nový politický pakt v Európe
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvorenie nového politického paktu v Európe, ktorého súčasťou je Ukrajina, Poľsko a Veľká Británia. Namierený je proti Putinovi. Británia chce dominovať, informuje český portál novinky.cz. Očakáva... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.