Putin a Si Ťin-pching vyhlásili novú éru medzinárodných vzťahov
05 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching podpísali počas stretnutia v Pekingu spoločné vyhlásenie o prechode medzinárodných vzťahov do novej éry, informuje portál lenta.ru. Podľa gmx.net obe krajiny tiež vyzývajú NATO, aby ukončilo svoje rozširovanie na východ.

Lídri oboch krajín vo svojom vyhlásení skonštatovali, že svet v súčasnosti prechádza rozsiahlymi zmenami, vrátane rozvoja multipolarity, posilňovania ekonomickej globalizácie a vzájomnej závislosti štátu, ako aj rastu kultúrnej rôznorodosti.

Okrem toho hlavy Ruska a Číny zdôraznili, že obe krajiny majú „hlbokú tradíciu demokracie založenej na dlhoročných skúsenostiach“ a vyzvali viaceré štáty, aby sa vzdali pokusov vnucovať svetu svoje demokratické štandardy vytvorením „úzkych blokov a spojenectiev“.

„Pozveme ruské jednotky,“ -  hrozí veliteľ doneckých separatistov. Má Kyjev plán útoku na Donbas?
Separatisti z neuznanej Doneckej ľudovej republiky tvrdia, že ukrajinský generálny štáb dokončil plán útoku na oblasť pod ich kontrolou. Eduard Basurin, jeden z veliteľov ľudových milícií doneckých separatistov, povedal, že majú právo obrátiť sa na... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zámienka ochrany demokracie

„Strany sú proti zneužívaniu demokratických hodnôt, zasahovaniu do vnútorných záležitostí suverénnych štátov pod zámienkou ochrany demokracie a ľudských práv, ako aj proti pokusom vyvolať rozdelenie a konfrontáciu vo svete,“ píše sa v dokumente.

Putin odletel do Pekingu, aby sa zúčastnil na otváracom ceremoniáli olympijských hier a rokoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Lídri už stihli prediskutovať stav vzťahov medzi oboma štátmi, pričom poznamenali, že nadobudli bezprecedentný charakter a naďalej silnejú.

Prezident Ruska je prvým svetovým lídrom, s ktorým sa hlava Číny osobne stretla od začiatku pandémie koronavírusu, poznamenáva lenta.ru.

Orbánova mierová misia do Kremľa: Maďarsko kupuje plyn päťkrát lacnejšie (VIDEO)
Maďarský premiér Viktor Orbán po takmer päťhodinových rozhovoroch s Vladimírom Putinom uviedol, že jeho návšteva Moskvy mala mierotvorný účel. Ruský prezident opätovne obvinil Západ v súvislosti s obavami Kremľa o vlastnú bezpečnosť, píše... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Čína podporuje Rusko v jeho požiadavkách voči Západu

Čína podporuje požiadavky Ruska na záväzné bezpečnostné záruky v konflikte so Západom. Obe krajiny tiež požadovali ukončenie rozširovania NATO na východ.

„Žiadny štát nemôže a ani by nemal zabezpečovať svoju bezpečnosť izolovane od globálnej bezpečnosti a na úkor bezpečnosti iných štátov," – píše sa v spoločnom vyhlásení.

Čína vyzýva NATO, aby „upustilo od ideologických prístupov z čias studenej vojny" a „rešpektovalo suverenitu, bezpečnosť a záujmy iných krajín", informuje portál gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

Zelenskyj: „Nemôžem byť ako ostatní politici, ktorí sú Spojeným štátom vďační len preto, že sú Spojené štáty"
Nemá žiadne obavy z vojny na Ukrajine? Zelenskyj svojimi výrokmi dráždi Západ. Zatiaľ čo NATO neustále varuje pred ruskou inváziou, ukrajinský prezident sa zrazu zdá byť pokojný. To vyvoláva údiv najmä v USA. Čo vlastne chce Zelenskyj? – pýta sa... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy.

Redakcia HD