Na megalomanské nápady peniaze sú, pre nešťastné domácnosti nie (Tomáš Zemko)
06 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Názor Tomáša Zemka (Pravda)

Predstavte si, že vám vyskočí účet za teplo z 50 na 200 eur. Presne to je prípad, ktorý sa stal na východe krajiny. Ak k tomu prirátate vyššie účty za ďalšie energie, potraviny či pohonné hmoty, ide o poriadne zaťaženie rodinného rozpočtu, píše Tomáš Zemko v článku Na megalomanské nápady peniaze sú, pre nešťastné domácnosti nie, uverejnenom v denníku Pravda.

Prepadli cez regulačný sieť

Takýchto prípadov je na Slovensku mnoho, väčšinou ide o domácnosti v bytovkách. Jednoducho prepadli cez regulačnú sieť, ktorá chráni veľkú väčšinu ostatných domácností pred vrtochmi na trhoch s komoditami. Alebo ich správca musel nakupovať v čase, keď už boli ceny plynu vysoko, a tak sa si „zlízli“, že súhra dopytu a ponuky na trhoch im to „zaúčtuje“, konštatuje Tomáš Zemko.

Omikronové Kocúrkovo vlády – kto by sa v tom vyznal? (Igor Daniš)
Komentár Igora Daniša (Pravda) Ingrid Vrabcová Omikronová vlna síce s omeškaním, no predsa dorazila. V najbližších týždňoch bude počet infikovaných dosahovať rekordné čísla. Svetlo na konci tunela zatiaľ nevidíme. Od vlády by sme očakávali, že... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

... a vláda spí

Tu prichádza na rad vláda, aby sa dohodla a ukázala nejaké kompenzačné opatrenia pre postihnuté domácnosti. No zatiaľ čo v zahraničí už sa niekoľko opatrení prijalo do praxe, u nás sa stále iba diskutuje.

Tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek síce vyhlásil, že v koalícii aj u správcu štátnej kasy – Igora Matoviča – došlo k zhode, no kým nie sú opatrenia na papieri a schválené, ľudia sa z toho nenajedia.

Len na Slovensku sa ceny potravín ešte nestali politickou témou. Na čo čakáme?  (Jozef Sedlák)
Názor Jozefa Sedláka (Pravda) Nielen láska, celý život ide cez žalúdok a peňaženku. Od začiatku roka platíme za potraviny viac a nič na tom nezmenia ani zľavy na kuracie či bravčové mäso a niektoré druhy masla. Výdavky domácností za potraviny... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vyhodené milióny za plošné testovanie a očkovaciu lotériu

Iste, dá sa dlho debatovať, poznamenáva ďalej Tomáš Zemko, ako, koľko a či by mal štát pomáhať zasiahnutým rodinám. Medzi ekonómami však panuje pomerne vzácna zhoda – pomáhať treba najslabším. Ak k domácnostiam prirátame ešte nemocnice, domovy sociálnych služieb, ročný účet za pomoc vyjde na 200 miliónov eur. Je záhadou, prečo sa tak dlho rodí dohoda na tejto sume, keď minister financií neváha vyhodiť veľké milióny za plošné testovanie a očkovaciu lotériu.

Keď ide o jeho megalomanské nápady, peniaze sa nájdu hneď. Keď ide o nešťastné domácnosti, ktoré prepadli cez regulačnú sieť, tak váha. Pozná niekto odpoveď? – pýta sa Tomáš Zemko.

(Medzititulky red. HD.)

Nový level vládneho chaosu (Igor Daniš)
Názor Igora Daniša (Pravda) Bezradnosť našej vlády pri zvládaní pandémie je každému dobre známa. Najprv menila opatrenia každý mesiac, potom každé dva týždne. Teraz preradila na nový rýchlostný stupeň, zmeny prichádzajú už po týždni, píše Igor... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.