Vláda vyšla v ústrety reťazcom na úkor chudobných a zraniteľných občanov
04 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Vláda sa pri novele zákona o potravinách postavila na stranu obchodných reťazcov. Uviedol to podpredseda opozičnej strany Smer–SD a poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Takáč v súvislosti s návrhom zákona, ktorým sa umožní predaj potravín aj po dátume minimálnej trvanlivosti (DMT).

Vláda touto zmenou podľa neho vychádza v ústrety obchodným reťazcom na úkor chudobných a zraniteľných občanov.

"Ministerstvo pôdohospodárstva touto zmenou legislatívy  vyhovelo na viac než 70 % obchodníkom a veľkým obchodným reťazcom, kým Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore či charite a Konferencii biskupov Slovenska vyhovelo len na menej ako 30 %," konštatoval Takáč.

Potraviny, ako napríklad múka či cestoviny, ktorým uplynul DMT, sa podľa neho doteraz dostali k sociálne slabým. Fungovalo to tak, že reťazce uzatvorili darovaciu zmluvu s charitatívnymi organizáciami a tie takéto potraviny distribuovali buď spravidla priamo do svojich zariadení, alebo prostredníctvom Potravinovej banky iným sociálne slabším občanom.

Darovať už nemusí nič a nakoniec tovar predá

"Suché či konzervované suroviny takýmto spôsobom neskončili na skládke. Obchodník si musel rozmyslieť, koľko tovaru si objedná a ponúkne na pultoch. Ak zákon prejde, po novom sa s tým obchodník nemusí trápiť. Darovať už nemusí nič a nakoniec tovar predá. Do smetí potraviny nepôjdu ani teraz, ale obchodné reťazce už nebudú musieť ´venovať´ prebytočné potraviny chudobným, ale ponechajú si zisk z týchto potravín prostredníctvom ďalšieho predaja v obchodoch. Tieto potraviny by mali byť cenovo výhodnejšie, nikto však nevie garantovať, či im pred zlacnením obchodník ´naoko´ nezvýši cenu a po uplynutí exspirácie cenu zníži na pôvodnú sumu," doplnil Takáč.

Poznamenal, že v návrhu zákona o potravinách tiež agrorezort navrhuje stiahnutie povinnosti reťazcov uvádzať v reklamných letákoch 50 % slovenských výrobkov. "Na jednej strane tak vláda hovorí o potravinovej sebestačnosti Slovenska, na druhej strane len potvrdzuje, že ide o prázdne reči. Po minimálnej covidovej pomoci potravinárom a poľnohospodárom, po nule v Pláne obnovy, je toto ďalšie, aj keď len symbolické potápanie slovenských potravinárov zo strany vlády a rezortu," podčiarkol.

Zaujímavé je, že inak sa koaliční poslanci správajú teraz a inak hovorili v čase, keď boli v opozícii

Podpredseda strany Smer–SD dodal, že to bol práve predseda koaličného hnutia OĽANO Igor Matovič, ktorý v minulosti kritizoval podobné nápady, aké dnes robí jeho nominant na rezorte pôdohospodárstva. "Zaujímavé je, že inak sa koaliční poslanci správajú teraz a inak hovorili v čase, keď boli v opozícii. Zvýhodnenie slovenských potravín formou tabúľ, ktoré mali byť umiestnené pred supermarketmi, inicioval v NR SR práve Igor Matovič ako opozičný poslanec vo volebnom období 2012 až 2016," uzatvoril Takáč.