SOS Petícia: Slováci, povedzte NIE americkým vojskám na našom území
04 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Záleží Vám na osude Slovenska? Petičný Výbor občianskej petície na vypísanie referenda za zrušenie Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi Vládou Slovenskej republiky a Vládou Spojených štátov amerických sa obracia na slovenskú verejnosť. Podporte uvedenú Petíciu!

Petičný výbor občianskej petície na vypísanie referenda za zrušenie vojenskej zmluvy o pobyte amerických vojsk na našom území, sa obracia na slovenskú verejnosť, aby podporila uvedenú petíciu.

Nebezpečná zmluva

"Konštatujeme, že politickí vyjednávači za Slovenskú republiku vyjednali s USA pre Slovensko veľmi nebezpečnú zmluvu. Neboli vôbec akceptované oprávnené hromadné pripomienky občanov, pripomienky Generálnej prokuratúry, Úradu jadrového dozoru a iných relevantných subjektov," upozorňujú členovia výboru.

To podľa nich nepriamo potvrdila aj prezidentka Z. Čaputová, ktorá musela pripojiť k návrhu zmluvy tzv. interpretačnú doložku. "Treba dodať, že uvedená doložka nemá právnu záväznosť a navyše USA pripoja svoju doložku, ktorá nepochybne spolu s touto zmluvou umožní budúci prísun rakiet a širokú paletu zbraní na letisko Kuchyňa a Sliač."

A. Danko: Výzva B. Kollárovi pred hlasovaním o Dohode s USA
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej rady, vyzval na svojom Facebooku Kollára, aby kvórum pri obrannej dohode s USA bolo 90 poslancov, teda ústavná väčšina. O dohode bude NRSR rokovať 8. februára od 13.00 hod. Predseda Slovenskej národnej... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Musia rozhodnúť občania, nie politici

Podľa členov výboru ide o tak závažný akt, akým je pobyt cudzích vojsk na Slovensku o ktorom musia rozhodnúť občania a nie politici, a to aj preto, že máme v porovnaní s okolitými krajinami historickú skúsenosť s tzv. dočasným pobytom cudzích vojsk.

"Preto iniciovanie a zabezpečovanie petície musí byť plne v rukách občianskej verejnosti a nie politických strán. Slovensko má ideálnu príležitosť sa stať nezávislým mediátorom medzi Západom a Východom. Netreba verejnosti podsúvať názory, že ak nepodpíšeme vojenskú zmluvu s USA nemá nás kto chrániť. Slovensko je súčasťou NATO a EÚ," konštatujú členovia výboru.

Prispieť k mieru v Európe, nie dávať zámienku na eskaláciu napätia

Podľa nich našou úlohou musí byť predchádzať problémom a vyjednávaním prispieť k mieru v Európe a nie dávať ďalšiu zámienku na eskaláciu napätia. Po rokoch neustáleho vazalstva z rôznych strán je tu konečne ideálny čas na nezávislý, suverénny a sebavedomý postoj Slovenskej republiky.

"Veríme, že občania Slovenska sa pripoja k tejto Petícii a svojim aktívnym prístupom podporia bezpečnosť Slovenska a ich samých a pomôžu aj k akceptácii a zvrchovanosti nášho štátu," uzavreli.

Chcem mená ústavných právnikov, s ktorými sa radila prezidentka! Vyzýva Radačovský. Myslíte, že sa dočká odpovede?
Žiadam prezidentku, aby uviedla, názory ktorých ústavných právnikov ju priviedli k rozhodnutiu nepodať na Ústavný súd tak dôležitý dokument, ako je zmluva medzi vládou SR a vládou USA o spolupráci v oblasti obrany. Europoslanec a bývalý sudca... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.