Chcem mená ústavných právnikov, s ktorými sa radila prezidentka! Vyzýva Radačovský. Myslíte, že sa dočká odpovede?
04 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Žiadam prezidentku, aby uviedla, názory ktorých ústavných právnikov ju priviedli k rozhodnutiu nepodať na Ústavný súd tak dôležitý dokument, ako je zmluva medzi vládou SR a vládou USA o spolupráci v oblasti obrany. Europoslanec a bývalý sudca Miroslav Radačovský infomoal vo svojom statuse na facebooku, že zaslal list kancelárii prezidenky. Dočká sa odpovede?

V zmysle čl. 102 ods.1 písm. b) Ústavy SR prezident môže podať na Ústavný súd SR návrh na rozhodnutie o súlade dojednanej medzinárodnej zmluvy, na ktorú je potrebný súhlas Národnej rady SR s ústavou alebo ústavným zákonom, vysvetľuje Radačovský.

Prezidentka možnosť nevyužila

"Prezidentka SR v súvislosti s dohodou o obrannej spolupráci medzi vládou SR a vládou USA túto možnosť nevyužila. Verejne konštatovala, že s ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR a preto sa neobrátila na Ústavný súd SR. Nevyužila teda právo dané jej Ústavou SR obrátiť sa na sudcov Ústavného súdu, ale podľa jej vyjadrenia postačovalo jej poradiť sa s ňou nemenovanými ústavnými právnikmi,ô upozorńuje ďalej europoslanec.

Radačovský si myslí, že je to nepochybne jej právo a vzhľadom na to, že je politicky a odborne neskúsená, je logické, že sa pri rozhodovacej činnosti radí so svojimi poradcami.

Trio vlastizradcov - Jaro, Ivan a Zuzana! Čas pravdy sa však blíži, varuje Blaha
Už nám ostáva asi len humor... Trpký humor...Konštatuje to opozičný poslanec Ľuboš blaha vo svojom statuse na sociálnejsieti. Už zase nás idú okupovať - tentoraz Američania. A zase o tom počúvame vzletné rečičky o tom, ako pôjdeme s nejakou... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Sudcovia, ktorí sa takto rozhodli, musia svoje hlasovanie zdôvodniť

Podľa neho je však aj nepochybná tá skutočnosť, že pokiaľ o veciach dôležitých rozhodujú sudcovia všeobecných súdov, tak v súlade so zásadami právneho štátu je v ich rozhodnutí vždy uvedené meno sudcu, prípadne mená členov senátu. To isté platí aj v rozhodovacej činnosti Ústavného súdu SR, kedy dokonca pri rozdielnosti názoru na konečné rozhodnutie, sudcovia, ktorí sa takto rozhodli, musia svoje hlasovanie zdôvodniť aj s uvedením plného mena.

"Ako poslanca EP, predsedu strany Slovenský PATRIOT a dlhoročného sudcu, ma oslovilo množstvo občanov, aby som im oznámil, kto sú prezidentkou nemenovaní ústavní právnici, o ktorých názor sa prezidentka v súvislosti s vyššie citovanou medzinárodnou zmluvou opierala pri rozhodnutí neobrátiť sa na Ústavný súd," informuje Radačovský vo svojom statuse.

"Ja konkrétne mená týchto ústavných právnikov neviem a za jediných oprávnených ústavných právnikov pri rozhodovaní o tak dôležitých veciach považujem sudcov Ústavného súdu, ale aj bývalých, ktorých mená sú všeobecne známe."

Podpis Valáška pod prejavom prezidentky? Podľa politológa to pre Čaputovú znamená TOTO
Čaputovej písal prejav progresívec! Informácia o tom, že autorom dokumentu k nedávnemu prejavu prezidentky k situácii na Ukrajine je poslanec za Progresívne Slovensko Tomáš Valášek, včera otriasla médiami. A čo na to politológ? "Podľa... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Žiadosť je na ceste

Radačovský sa preto obrátil so žiadosťou o poskytnutie tejto informácie na kanceláriu prezidenta SR a znenie tejto žiadosti k tomuto statusu pripájam.

Opis fotky nie je k dispozícii.

Zdroj: FB/MR

Na takúto informáciu majú občania právo

"Zastávam názor, že bolo by veľkou cťou pre občanov SR, a to bez ohľadu na ich politickú alebo nepolitickú príslušnosť, bez ohľadu na to, ktoré politické spektrum preferujú alebo nepreferujú, aby uviedla, názory ktorých ústavných právnikov ju priviedli k rozhodnutiu nepodať na Ústavný súd tak dôležitý dokument, ako je zmluva medzi vládou SR a vládou USA o spolupráci v oblasti obrany. Je to možno tiež dôležité aj kvôli tomu, aby sme v skutočnosti vedeli, kto si medzinárodné ocenenie výnimočná právnická osobnosť v skutočnosti zaslúži," rypol si Radačovský.

Na záver pridal europoslanec ešte post scriptum. "O odpovedi alebo aj neodpovedi na moju žiadosť, adresovanú kancelárii prezidenta republiky Vás budem informovať. Tí, ktorí ste toho názoru, že na takúto informáciu majú občania právo, môžete to odobriť komentárom."

Občania sa o práci generálneho prokurátora vyjadrili jasne
Generálny prokurátor Maroš Žilinka je vyše roka vo funkcii. Bol zvolený ústavnou väčšinou poslancami NRSR. Čo hovoria občania na jeho prácu, ktorú neraz kritizujú niektorí politici koalície, zistil prieskum. Informáciu publikovali Topky.sk. ... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.