Obrannú dohodu napriek nevôli národa dokoná NRSR a Čaputová
04 | 02 | 2022 I Ján Papuga

Slovenská republika a Spojené štáty vo štvrtok večer v americkom Washingtone podpísali dohodu o obrannej spolupráci (DCA), ktorá by mala platiť desať rokov. Signatárom za Slovensko bol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), za USA šéf diplomacie Antony Blinken. Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR. Informovala Markíza

„Bilaterálna spolupráca medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými je dlhodobo na vynikajúcej úrovni. (...) Ide o vyjadrenie nášho spoločného záväzku, ako spojencov v rámci NATO, voči transatlantickej bezpečnosti,“ uviedol po podpisovej ceremónii Naď.

Proamerické médiá budú chcieť zastaviť Fica. Aj za cenu dezinformácií
Mladý sociálny demokrat Igor Melicher na svojom facebookovom profile poukázal na to, ako prozápadné médiá ovplyvňujú politiku na Slovensku. Už sa im podarilo položiť Mečiarovu vládu a tretiu Ficovu vládu. Neočakávane vzrastajúci vplyv strany Smer -... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Zdôraznil tiež, že USA sú pre Slovensko strategickým spojencom nielen z obdobia modernizácie OS SR, ale už z čias formovania nezávislého Československa či integrácie našej krajiny do NATO. Pri podpise dohody bol aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Dohoda má byť prínosom pre obe krajiny 

Prínos dohody pre obe krajiny vyzdvihol na podpisovej ceremónii aj Blinken. Zároveň sa ohradil voči dezinformáciám okolo dohody s tým, že dokument je založený na vzájomnej spolupráci a rešpekte a reprezentuje záujmy oboch vlád.

„Táto dohoda uľahčuje našim ozbrojeným silám koordináciu spoločného obranného úsilia, ako je vykonávanie spoločných vojenských cvičení. Vytvorí pravidelnejšie konzultácie medzi našimi krajinami o hrozbách pre našich občanov, medzinárodný mier a bezpečnosť,“ povedal.

Opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov.

Čaputová dohodu, samozrejme, podporuje

Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporuje. V snahe zmierniť obavy časti verejnosti doložila k splnomocneniu na podpis interpretačné vyhlásenie. Obsahuje výklad častí zmluvy vyvolávajúcich najviac otáznikov. "Vlastnú interpretačnú doložku má aj americká strana, podľa prezidentky je obsahovo v súlade so slovenskou," informujú TVNoviny.sk.

Bekmatov: Toto je proamerická sekta
Proti zmluve s USA protestujú snáď už aj štyri kandelábre z piatich, o obyvateľstve nehovoriac, no minister Naď je na ceste do USA, aby mu podpísal a pani prezidentka sa cíti urazená tým, že ju národ má za americkú agentku. Artur Bekmatov,... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Eka Balaskova

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.