Dosť bolo sľubov! Oznamujú lekári
04 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

Zdravotníctvo je na Slovensku dlhodobo na chvoste záujmov politikov. Od augusta žiadajú lekári prostredníctvom Lekárskeho odborového združenia (LOZ), ktorého prezidentom je lekár Peter Visolajský stretnutie s premiérom Eduardom Hegerom.

Zdá sa, že po mesiacoch čakania sa ľady prelomili a premiér si našiel čas. O dva týždne sľubuje ďalšie stretnutie, ale lekári oznamujú, že stačilo, nie sľuby, ale skutky sú dôležité.

„Takýchto stretnutí sme už zažili veľa. Pri politikoch nie sú dôležité sľuby, ale konkrétne skutky. Lekári v nemocniciach, ktorých zastupujeme, chcú po dvoch rokoch sľubov vidieť reálne kroky,“ prináša Pravda vyjadrenie nemocničného lekára Visolajského.

Na Slovensku pôsobí približne päť tisíc lekárov, z ktorých tri tisíc podpísalo požiadavky smerom vláde. Dokopy je ich sedem.

LOZ žiada zabezpečiť pre nemocnice platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace s adekvátne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou. Žiadajú navýšiť počet lekárov, sestier a pôrodných asistentiek. Zrušiť ponižujúce a diskriminačné nepeňažné plnenie. Zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov. Zreformovať vzdelávanie mladých lekárov. Nerušiť oddelenia v nemocniciach. Zvýšiť mzdy zdravotníkov a zlepšiť konkurencieschop­nosť Slovenska voči okolitým štátom.

POZOR! Zmena ohľadom domácej karantény
Domáca karanténa po príchode na Slovensko sa od piatka skrátila z desať na päť dní. Netýka sa kompletne zaočkovaných a ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Musia sa ale registrovať do systému eHranica raz za šesť... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Visolajský bol rázny...

Podľa denníka Pravda Visolajský pripomenul sľuby vládnej garnitúry a nezabudol ani na to, keď minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič spolu s Hegerom a bývalým ministrom zdravotníctva Markom Krajčím (OĽaNO) navštívili Cyprus, aby ukázal, kde sídlia schránkové firmy Penty.

"Na videu vysvetľoval, ako si zo slovenského zdravotníctva vybrali 400 miliónov eur," pripomenul Visolajský predvolebné video. 

 „Sľubov sme za dvadsať rokov počuli už niekoľko. Vláda má dva roky za sebou a konkrétne zmeny nevideli ani občania, ani zdravotníci,“ spresnil.

A dodal, že najskôr chceli lekári problém riešiť vypovedaním služieb nadčasov, ale lekári žiadajú zintenzívniť na vládu tlak, pretože sa nič sa podľa nich nedeje. Postup chcú podľa Visolajského podobný, ako bol v roku 2011.  

Heger odmieta použiť peniaze z plánu obnovy na zvýšenie platov

Premiér sa za stretnutie poďakoval. Podľa Pravdy oznámil, že postavenie zdravotníkov a stav zdravotníckych zariadení chce vláda zlepšovať systematicky, lebo predchádzajúce ho zanedbávali, ale peniaze z plánu obnovy podľa Hegera nesmú byť použité na zvýšenie platov.

Mazureka vytočila vládna drzosť
"Dnes som v parlamente podporil opozičný návrh na 200 eurový príspevok pre každého dôchodcu. Žiadna segregácia, žiaden očkovací fašizmus, ale rovnoprávnosť!" informuje na sociálnej sieti Milan Mazurek (Republika). Vytočila ho však vládna drzosť a... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.