Do Poľska už začalo prúdiť americké vojenské vybavenie
04 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Do Poľska už začalo prúdiť americké vojenské vybavenie. Uviedol to v piatok tamojší minister obrany Mariusz Blaszczak, ktorý spresnil, že ide o súčasť príprav na príchod zhruba 1700 amerických vojakov z 82. výsadkovej divízie. Informovali o tom agentúry PAP a Reuters.

"Toto je jasný signál spojeneckej solidarity," napísal Blaszczak na sociálnej sieti Twitter a zverejnil fotografie vojakov, ktorí vykladajú vybavenie z amerického transportného lietadla typu C-130 Hercules.

Súkromná spravodajská televízia TVN24 zachytila vykladanie dvoch amerických lietadiel na letisku Rzeszów-Jesionka. Vysielateľ uviedol, že doteraz v krajine pristálo už šesť amerických transportných lietadiel.

Tvrdé slová tureckého prezidenta o kríze medzi Ruskom a Ukrajinou
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Západ zo zhoršovania krízy medzi Ruskom a Ukrajinou a kritizoval tiež postoj šéfa Bieleho domu Joea Bidena. V piatok o tom informovali turecké médiá, píše agentúra AFP. "Západ zatiaľ nijako neprispel... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

3000 amerických vojakov do Poľska, Rumunska a Nemecka

Podľa Reuters zatiaľ nie je jasné, kedy presne americkí vojaci prídu a kde budú sídliť. Operačné stredisko poľského ministerstva obrany odkázalo agentúru na americkú armádu, ktorá na žiadosť o poskytnutie dodatočných informácií nereagovala. Americká armáda už má v Poľsku asi 4500 vojakov. Väčšinou sú rozmiestnení na západe krajiny.

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena v stredu oznámila nasadenie takmer 3000 amerických vojakov do Poľska, Rumunska a Nemecka. Ide o reakciu na aktuálnu krízu okolo Ukrajiny. Podľa Pentagónu si súčasná situácia vyžaduje, aby spojenci posilnili obranné pozície na východnom krídle NATO. Americký rezort obrany zároveň dodal, že nepôjde o "permanentné rozmiestnenie" vojsk v spomínaných štátoch a že vojaci nepôjdu na Ukrajinu, ktorá sa cíti ohrozená ruskými jednotkami rozmiestnenými v blízkosti hraníc.

Chcú sa vaše deti uliať z vyučovania? Stačí cola, citrón či kečup a majú pozitívny test na covid
Mysleli by ste si, že po dlhom čase on-line vyučovania, sa deti rady vrátia do školských lavíc za kamarátmi. Opak je však pravdou! Na sociálnych sieťach sa šíri video s návodom pre študentov, ako sfalšovať samotest a uliať sa tak zo školy,... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.