Chmelár: Interpretačné vyhlásenie USA potvrdilo, že prezidentka a vláda klamali a zavádzali!
05 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Zverejnené interpretačné vyhlásenie Spojených štátov k DCA je fiaskom argumentácie slovenskej strany a fakticky usvedčuje Zuzanu Čaputovú, Jara Naďa, Ivana Korčoka, Juraja Krúpu, Mariana Majera, Eduarda Hegera a ďalších vládnych predstaviteľov, ale aj „expertov“ typu Pavla Macka z klamstva a hrubého zavádzania verejnosti, konštatuje vo svojom statuse na sociálnej sieti Eduard Chmelár.

Spojeným štátom nič nebráni

"Američania vo svojej doložke potvrdili to, čo som zdôrazňoval od začiatku: „jadrové zbrane USA sú ďalej rozmiestňované na územiach niektorých spojeneckých štátov NATO s ich plným súhlasom a sú v súlade so Zmluvou o nešírení jadrových zbraní, a že Dohoda nepovoľuje ani nezakazuje rozmiestňovanie konkrétneho druhu zbraní“. To znamená, že z právneho hľadiska nič – a už vôbec nie vojenská dohoda medzi SR a USA – nebráni Spojeným štátom, aby na našom území rozmiestnili nukleárne zbrane," upozorňuje historik, publicista a politológ Chmelár.

Kollár sa podľa neho so svojím prázdnym vyhlásením, že Naď ho ubezpečil, že tu jadrové zbrane nemôžu byť, môže ísť dať vypchať. Musí si v tejto situácii vybrať: buď zostane pokrytcom, ktorý sa nevie pozrieť pravde do očí, alebo ukáže, že má gule na to, aby vstúpil do histórie a takúto nevýhodnú zmluvu odmietol, vyzýva šéfa parlamentu k činu politológ.

Bez medzinárodnoprávnej záväznosti

"Prívrženci dohody sa iste budú odvolávať na vyhlásenie, že Spojené štáty nemenia svoj pohľad na to, že nemajú žiaden zámer rozmiestňovať jadrové zbrane na území nových členských štátov. USA tu majú na mysli Zakladajúci akt o vzájomných vzťahoch, spolupráci a bezpečnosti medzi NATO a Ruskou federáciou podpísaný 27. mája 1997 v Paríži, konkrétne čl. IV tohto dokumentu. Tu však treba zdôrazniť, že podobne ako často citované Budapeštianske memorandum je tento akt iba politickým vyhlásením, a nemá medzinárodnoprávnu záväznosť," konštatuje Chmelár.

J. Mažgút (Smer - SD): Dvaja, čo dokonali zradu
Člen strany Smer - SD Ján Mažgút na svojom facebookovom profile prirovnal podpis podpis dohody s USA k mníchovskej zrade. Jeho vyjadrenie publikujeme v plnom znení. „Bolo to v Mníchove pred viac ako 80 rokmi, kde dvaja nešťastní československí... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Zakladajúci akt je podľa historika už dnes zdrapom papiera a odvolávať sa na jedno politické vyhlásenie, že Spojené štáty dnes nemajú zámer rozmiestňovať na Slovensku jadrové zbrane znamená len to, že kedykoľvek v budúcnosti ho mať môžu a nielenže im v tom nič právne nestojí v ceste, ale nemusíme sa to ani dozvedieť.

Washington nič negarantuje

Podľa Chmelára treba veľmi pozorne čítať, čo obsahuje nielen samotná zmluva, ale aj interpretačné vyhlásenie USA. Kým prezidentka a vláda zavádzajú slovenskú verejnosť, že žiadne práva nebudú porušené, Washington im v tom neprotirečí, ale jasne spresňuje, že „NEGARANTUJE ŽIADEN KONKRÉTNY VÝSLEDOK“.

"Ďalšiu mínu do interpretácie vnáša táto veta: „Hoci Dohoda nie je rozhodnutím ani jednej zo strán vyslať personál konkrétnym spôsobom, stanovila by podmienky pre výraznejšiu spoluprácu s cieľom zlepšiť bezpečnosť Spojených štátov, Slovenskej republiky aj celkovo NATO. Takúto spoluprácu možno dosiahnuť jedine vtedy, keď naše ozbrojené sily budú úzko spolupracovať.“ Čo to znamená?," pýta sa historik.

B. Kollár dostal exkluzívnu ponuku, ak Sme rodina nezahlasuje za DCA
Podpredseda Smeru - SD Ľuboš Blaha na svojom facebookovom profile reagoval na video R. Fica, v ktorom vyzýval na účasť na proteste 8. 2. o 17.00. V ten deň totiž má NRSR rokovať o prijatí kontroverznej obrannej dohody medzi USA a Slovenskom. V... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Podvod na občanoch a zrada na republike!

Hovorí, že slovenskí vládni politici sa dušujú, že o tom, či sem napokon vpustíme vojská USA, rozhodne suverénna Národná rada Slovenskej republiky. Silácke reči, ktoré však môže zmiesť zo stola americká interpretácia. Článok 86 pís. m Ústavy SR hovorí, že do pôsobnosti NR SR patrí vysloviť súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky. Podľa výkladu prezidentky i vládnej koalície to vraj znamená, že o tejto veci budú musieť hlasovať samostatne. Ale to vôbec nie je pravda. Čl. 11 ods. 1 vojenskej zmluvy so Spojenými štátmi veľmi jasne hovorí, že Ozbrojené sily USA „môžu vstupovať na územie Slovenskej republiky, odchádzať z neho a voľne sa na ňom pohybovať“. To znamená (teraz by ste mali pozorne počúvať najmä vy, ctené poslankyne a poslanci parlamentu), že keď schvália DCA, uplatnia tým zároveň aj právomoc NR SR rozhodovať o prítomnosti zahraničných ozbrojených síl a viac sa o tom nemusí hlasovať. To je podvod na občanoch a zrada na republike, varuje Chmelár.

SOS Petícia: Slováci, povedzte NIE americkým vojskám na našom území
Záleží Vám na osude Slovenska? Petičný Výbor občianskej petície na vypísanie referenda za zrušenie Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi Vládou Slovenskej republiky a Vládou Spojených štátov amerických sa obracia na slovenskú verejnosť.... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

"No a napokon by som sa chcel pristaviť pri jednej veľmi častej výhovorke prívržencov vojenskej dohody s USA: opakované ubezpečovanie, že „táto Dohoda nevytvára žiadne základne USA v Slovenskej republike“ a že odporcovia DCA o tom šíria dezinformácie, je demagogickým vyrážaním otvorených dverí. Samozrejme, že tu nikto nejde stavať nejaké nové vojenské základne USA. Samozrejme, že de iure budú vojenské základne na Sliači a v Kuchyni formálne stále majetkom Slovenskej republiky. Ale podstatné je, že de facto nad nimi prevezmú plnú kontrolu Ozbrojené sily USA, ktoré ich dostanú do prenájmu bez poplatku a na dobu neurčitú. A bude na nich platiť jurisdikcia Spojených štátov. Toto treba občanom tejto republiky povedať jasne," myslí si Chmelár. 

Aké výhovorky pán Kremský!
Rast cien je celosvetový problém a Slovensko je jeho súčasťou. Takto zhodnotil súčasný vývoj v ekonomike predseda hospodárskeho výboru Národnej rady (NR) SR Peter Kremský (OĽANO) v najnovšom OĽANOcaste. Podľa neho je najvyšší čas, aby začala konať... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Slovenská strana svojich občanov klamala

Všetky problémy teda naďalej ostávajú, ba dokonca boli zvýraznené. Spojené štáty svojou interpretáciou potvrdili, že slovenská strana svojich občanov klamala a zavádzala.

Zároveň oznámili, že interpretáciu Zuzany Čaputovej chápu tak, že jej zámerom „nie je meniť ustanovenia Dohody, ani meniť či vylúčiť ich právne účinky“, teda že je pre nich rozhodujúci a právne záväzný len samotný text zmluvy. Zároveň si vyhradili právo, že negarantujú nijaký konkrétny výsledok, ak sa budú slovenskí občania sťažovať na porušovania ich práv.

"Táto zmluva je strašný podvod a každý, kto za ňu zdvihne ruku, by si mal zapamätať, že na to národ nezabudne," uzavrel Chmelár.

Branislav Fábry: Prezidentka a ľudské práva - Dubaj verzus Peking
Jedným z hlavných problémov Slovenska v posledných rokoch je extrémny dvojaký meter, ktorý sa objavuje pri najrôznejších témach – od privilégií politikov počas pandémie až po ochranu detí, konštatuje vo svojom komentári autor, právnik a... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.