Boris Kollár: Bez nového stavebného zákona nemôžeme rozbehnúť výstavbu nájomných bytov. Dúfam, že novelu poslanci schvália
04 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

Na prebiehajúcej parlamentnej schôdzi sa bude už o pár dní rozhodovať o novom stavebnom zákone z dielne hnutia Sme rodina. Predseda parlamentu a hnutia hovorí, že ide o jednu z najvýznamnejších noviel v našej legislatíve vôbec.

Zmeniť stavebný zákon sa v minulosti pokúšali viacerí ministri. Či už z nedostatku osobnej a politickej odvahy, alebo politickej vôle sa tieto pokusy nikdy neskončili úspešne. A tak sa aj dnes riadime zastaraným, socialistickým zákonom z roku 1976, ktorého aktuálnosť a schopnosť reflektovať na zmeny v spoločnosti dávno vypršala.

Podpredsedovi vlády pre legislatívu Štefanovi Holému (Sme rodina), do gescie ktorého sa táto agenda dostala, málokto veril, že by práve on dotiahol proces prípravy nového stavebného zákona do úspešného konca. Ale stalo sa. Vláda novelu v januári schválila a v týchto dňoch, po viac ako 45 rokoch, leží pred poslancami národnej rady v parlamente a čaká na svoje schválenie.

E. Chmelár: Už aj túžba po mieri prekáža kaviarenským médiám?
Historik a politológ Eduard Chmelár na svojom profile na sociálnej sieti vyjadril k odvážnej iniciatíve hračkárstva Dráčik, ktoré uverejnilo na svojom webe výzvu za mier. V čase, keď sa vojna s Ruskom čoraz častejšie skloňuje. Chmelár nechápe, kam... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Nový stavebný zákon je jednou z najdôležitejších noviel, aké tu dnes máme

„Nový stavebný zákon je jednou z najdôležitejších noviel, aké tu dnes máme. Takmer každý v našom štáte, kto niečo v živote staval, má s výstavbou negatívnu skúsenosť. Zdĺhavé schvaľovacie procesy, neúmerná byrokracia, neprofesionalita stavebných úradov, čierne stavby, úplatkárstvo, to všetko je spojené so súčasným stavebným zákonom, ktorý je jednoducho starý a skostnatený. Nový stavebný zákon má šancu toto všetko zmeniť. K lepšiemu,“ povedal predseda parlamentu.

Jeho prijatie je zásadné aj z hľadiska nájomného bývania. Kollárove hnutie Sme rodina má po viacerých odkladoch v programe súčasnej parlamentnej schôdze aj zákon o štátom podporovanom nájomnom bývaní. Ako hovorí Kollár, bez novely stavebného zákona sa nemôžu pohnúť ani s výstavbou nájomných bytov.

„Ja verím, že neúnosnú cenovú situáciu na realitnom trhu si uvedomujú aj moji koaliční partneri, rovnako tak opozícia. Ak chceme, aby ľudia bývali za normálne ceny, ktoré nezruinujú ich rodinný rozpočet, musíme začať stavať štátne nájomné byty. A tie nemôžeme začať stavať, kým nebude schválený nový stavebný zákon. Mimochodom, ten bude mať pozitívny vplyv na realitný trh vo všeobecnosti. Dnes je aj kvôli neúmerne dlhým povoľovacím procesom nedostatok bytov na trhu a to tlačí ich ceny do astronomických výšok. Nový stavebný zákon prinesie zvýšenie dostupnosti bývania a tým zníženie cien bytov,“ hovorí Boris Kollár.

Prokurátorka rozhodla o sťažnostiach Petra Scholza a vyšetrovateľov NAKA
Prokurátorka Generálnej prokuratúry (GP) SR v piatok rozhodla o sťažnostiach bývalého povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Petra Scholza a štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) proti uzneseniam vyšetrovateľa ÚIS a... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

V súčasnosti sa na povolenie stavby čaká v priemere 300 dní

V súčasnosti sa na povolenie stavby čaká v priemere 300 dní. V rámci schvaľovacieho procesu sa môžete stretnúť až s 83 procesmi, ktoré musíte podstúpiť, aby ste získali všetky povolenia. S byrokraciou legálnou cestou nepohnete, takže vzniká neriadený priestor pre „kamarát kšefty“ a úplatkárstvo. To všetko sú prekážky, ktoré má nový stavebný zákon odstrániť. Podľa Kollára, ak novela neprejde, zakonzervujeme sa v „stavebnom stredoveku“ na ďalšie desaťročia.

Potrebujeme nový zákon

„Aby sa mohlo stavať rýchlo, ale zároveň absolútne transparentne, potrebujeme nový zákon. Aby sa cenovo znormalizoval trh s nehnuteľnosťami, potrebujeme nový zákon. Aby sme mohli začať s výstavbou dostupného nájomného bývania za ceny, ktoré si môže dovoliť bežný, pracujúci človek, potrebujeme nový zákon. Dúfam, že tohto sú si vedomí tak predstavitelia koalície, ako aj opozície. Chcem veriť, že sa vyhnú tentokrát politikárčeniu, a ak všetci tvrdia, že chcú v týchto ťažkých dobách pomôcť ľuďom, tak že im pomôžu tým, že nový stavebný zákon podporia,“ povedal na záver Boris Kollár. 

MHD v Nitre bude premávať v zmenenom režime. TOTO je dôvod
Mestská hromadná doprava (MHD) v Nitre bude od pondelka 7. februára premávať v pracovných dňoch ako počas školských prázdnin. Mimoriadnu zmenu režimu premávky spôsobila podľa prevádzkovateľa nitrianskej MHD, spoločnosti Transdev, zvýšená... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD. 

Zdieľať tento článok