Zelenskyj: „Nemôžem byť ako ostatní politici, ktorí sú Spojeným štátom vďační len preto, že sú Spojené štáty"
03 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Nemá žiadne obavy z vojny na Ukrajine? Zelenskyj svojimi výrokmi dráždi Západ. Zatiaľ čo NATO neustále varuje pred ruskou inváziou, ukrajinský prezident sa zrazu zdá byť pokojný. To vyvoláva údiv najmä v USA. Čo vlastne chce Zelenskyj? – pýta sa portál gmx.net.

Stav „červenej pohotovosti“

Z pohľadu Západu je ukrajinská kríza už dlho v stave červenej pohotovosti. NATO už niekoľko týždňov varuje pred útokom z Ruska. Vláda USA je presvedčená, že Moskva má na hraniciach so susednou krajinou dostatok vojakov. Takmer denne prichádzajú z USA a Európy výzvy na deeskaláciu.

Zdá sa však, že jedného človeka sa strach z vojny nedotkol: ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Putin to vie... (Roman Joch)
Komentár Romana Jocha (Postoj) Aj keď Ukrajinci chcú byť členmi NATO – a človek sa im nemôže čudovať –, nikdy sa nimi nestanú. A Putin to vie, - konštatuje Roman Joch v článku Ukrajina a Rusko/K vojne ešte stále nemusí dôjsť, uverejnenom v denníku... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nemá strach?

Na tlačovej konferencii Zelenskyj obvinil zahraničných novinárov z vyvolávania strachu. Podľa neho nedošlo k väčšej eskalácii ako pred rokom. „Jazdia po našich uliciach tanky? Nie! To sú také pocity, keď tu nie ste.“ Sú to pozoruhodné vyhlásenia - veď šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov ešte pred niekoľkými mesiacmi predpovedal inváziu na koniec januára.

Slovné útoky na USA

USA sa dočkali aj slovných útokov zo strany Zelenského: „Len čo si Biely dom uvedomí, že existujú určité riziká, stále o tom hovorí. Podľa môjho názoru je to chyba, pretože svet na to reaguje veľmi silno." Ukrajinský prezident povedal, že je vďačný za neustálu podporu, „ale nemôžem byť ako ostatní politici, ktorí sú Spojeným štátom vďační len preto, že sú Spojené štáty."

USA vysiela svetu „neklamný signál“ (VIDEO)
USA posielajú do Európy 2 000 vojakov, 1 000 sa presúva z Nemecka na východ, informuje de.euronews.com. Bidenova administratíva posiela do Európy ďalších 2 000 vojakov - v čase napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Dve tisícky amerických vojakov majú... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Hororové scenáre Washingtonu

Vo Washingtone sa to stretlo s podráždením. Mnohé americké médiá o tom podrobne informovali. Americká strana pokračovala hororovými scenármi - konkrétnejšími ako kedykoľvek predtým: minister obrany Lloyd Austin a náčelník generálneho štábu Mark Milley spoločne prešli rôzne vojenské možnosti, ktoré Rusko má.

Ak by spojené ruské sily zaútočili, „malo by to za následok značný počet obetí", - uviedol Washington. Neskôr vláda USA svoje varovania výslovne obhajovala. „Sme presvedčení, že je dôležité otvorene a úprimne hovoriť o hrozbe, ktorú predstavuje Rusko," - uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

„Pozveme ruské jednotky,“ -  hrozí veliteľ doneckých separatistov. Má Kyjev plán útoku na Donbas?
Separatisti z neuznanej Doneckej ľudovej republiky tvrdia, že ukrajinský generálny štáb dokončil plán útoku na oblasť pod ich kontrolou. Eduard Basurin, jeden z veliteľov ľudových milícií doneckých separatistov, povedal, že majú právo obrátiť sa na... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Dilema Zelenského

Američania si zároveň uvedomujú Zelenského dilemu: Na jednej strane potrebuje finančnú a vojenskú podporu medzinárodných partnerov, predovšetkým USA, a preto musí ruské kroky vykresľovať ako hrozbu. Zároveň chce u Ukrajincov vyvolať dojem, že má situáciu pod kontrolou.

Ukrajina sa ekonomicky prepadá

Strach z vojenskej eskalácie si vyberá svoju daň na Ukrajine, ktorá je už teraz hospodársky slabá. Podľa Zelenského zahraniční investori už stiahli viac ako jedenásť miliárd eur. Národná mena hrivna klesla voči americkému doláru na najnižšiu úroveň od februára 2015.

Inflácia je už dvojciferná. Ďalšia devalvácia hrivny by ešte viac zvýšila už aj tak vysoké dovozné ceny zemného plynu, uhlia a jadrového paliva. To by následne prinútilo vládu prudko zvýšiť ceny plynu, elektriny, teplej vody a kúrenia pre domácnosti. Nespokojnosť s hospodárskou situáciou by mohla ešte viac znížiť Zelenského popularitu.

Orbánova mierová misia do Kremľa: Maďarsko kupuje plyn päťkrát lacnejšie (VIDEO)
Maďarský premiér Viktor Orbán po takmer päťhodinových rozhovoroch s Vladimírom Putinom uviedol, že jeho návšteva Moskvy mala mierotvorný účel. Ruský prezident opätovne obvinil Západ v súvislosti s obavami Kremľa o vlastnú bezpečnosť, píše... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vojenskí experti inváziu neočakávajú, ale obyvateľstvo sa pripravuje

Mnohí ukrajinskí vojenskí experti neočakávajú rozsiahlu inváziu svojho veľkého suseda. Podľa prieskumov však takmer polovica obyvateľstva považuje toto nebezpečenstvo za reálne. Do regionálnych obranných práporov, ktoré boli prvýkrát zriadené v roku 2014, sa prihlásili stovky nových dobrovoľníkov. V prípade núdze chcú kryť chrbát armáde.

Na vlasteneckej vlne surfujú aj niektorí politici

Kyjevský starosta a bývalý majster sveta v boxe Vitalij Kličko, ktorý sa vníma ako kandidát na prezidenta v roku 2024, nedávno v jednej diskusnej relácii ubezpečil: „Ak sa začne vojenská agresia, vezmem pušku a pôjdem bojovať za Ukrajinu,“ – uzatvára portál gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

Nový politický pakt v Európe
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvorenie nového politického paktu v Európe, ktorého súčasťou je Ukrajina, Poľsko a Veľká Británia. Namierený je proti Putinovi. Británia chce dominovať, informuje český portál novinky.cz. Očakáva... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.