Nemecko medzi dvoma mlynskými kolesami (Fabian Busch)
04 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Komentár Fabiana Buscha (GMX)

Nemecko stojí medzi Nord Stream 2 a sankciami.

O protichodné názory nie je núdza. Kým ministerská predsedníčka Meklenburska-Predného Pomoranska Manuela Schwesigová a bývalý kancelár Gerhard Schröder svorne presadzujú nemecko-ruský plynovod Nord Stream 2, ostatní sociálni demokrati trvajú na zastavení projektu, ak ruský prezident Vladimír Putin pošle na Ukrajinu svoju armádu.

SPD musí s farbou von

Podľa Fabiana Buscha SPD už musí konečne vyjsť s farbou von. Na pozvanie predsedu strany Larsa Klingbeila sa stretli čelní sociálni demokrati. Téma: ukrajinská kríza a postoj k Rusku.

Nový politický pakt v Európe
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvorenie nového politického paktu v Európe, ktorého súčasťou je Ukrajina, Poľsko a Veľká Británia. Namierený je proti Putinovi. Británia chce dominovať, informuje český portál novinky.cz. Očakáva... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rozkolísaná SPD

Zahraničnej politike už niekoľko týždňov dominuje situácia vo východnej Európe. Ruský prezident Vladimír Putin zhromaždil okolo Ukrajiny približne 100 000 vojakov. To, že chce napadnúť susednú krajinu, sa považuje prinajmenšom za možný scenár, poznamenáva Busch a súčasne dodáva, že SPD ako najväčšia vládna strana má v tejto kríze nejednoznačný postoj.

Inšpirovaní Brandtovou východnou politikou

Postoj SPD k Rusku je čiastočne generačnou otázkou. Vedúci parlamentnej skupiny Rolf Mützenich a bývalý podpredseda strany Ralf Stegner vyzvali na pochopenie Ruska.

Naopak, niektorí zo starších straníkov sú skôr inšpirovaní niekdajšou východnou politikou Willyho Brandta a sú jednoznačnejšie na strane Ukrajiny.

Odkaz Borisa Johnsona Putinovi
Tvrdé sankcie hneď, ako na Ukrajinu vstúpi „prvý ruský vojak". Johnson „odporučil“ Rusku, aby nenapadlo Ukrajinu. Británia a jej spojenci by reagovali okamžite. Ukrajinský prezident Zelenskyj varuje pred „rozsiahlou vojnou v Európe", píše nemecký... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Hospodárske záujmy

Okrem toho existujú hospodárske záujmy, najmä v Meklenbursku-Predpomoransku, ktoré je pod vládou SPD. Ruský plyn z plynovodu Nord Stream 2 má doraziť do malého prístavného mesta Lubmin hneď po jeho dokončení.  

Ministerská predsedníčka Manuela Schwesigová sa niekoľkokrát stretla s bývalým nemeckým kancelárom Gerhardom Schröderom. Tento priateľ Vladimra Putina je predsedom výboru akcionárov spoločnosti Nord Stream AG a predsedom predstavenstva spoločnosti Nord Stream 2 AG.

Ak Rusko uzavrie plynový kohútik Európe - čo potom?
Stupňujúce sa napätie medzi Západom a Ruskom v súvislosti s Ukrajinou zvýšilo obavy o dodávky ruského plynu do Európy a podnietilo Európsku komisiu a Spojené štáty, aby preskúmali alternatívne možnosti dodávok, píše de.euronews.com. Náhradné... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Úzke kontakty s Ruskom

Podľa Fabiana Buscha táto krajinská SPD nadviazala úzke kontakty s Ruskom a trvá na tom, aby sa plynovod uviedol do prevádzky. Schwesigovej predchodca vo funkcii Erwin Sellering je predsedom Nadácie pre ochranu klímy a životného prostredia. Hlavným cieľom nadácie je ochrániť dodávateľov pre Nord Stream 2 pred sankciami USA.

Ako ďalej pripomína Busch, bývalý kancelár Schröder vyvolal nedávno rozruch ostrou kritikou na adresu šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej za to, že pred návštevou Moskvy najprv navštívila Ukrajinu.

Orbánova mierová misia do Kremľa: Maďarsko kupuje plyn päťkrát lacnejšie (VIDEO)
Maďarský premiér Viktor Orbán po takmer päťhodinových rozhovoroch s Vladimírom Putinom uviedol, že jeho návšteva Moskvy mala mierotvorný účel. Ruský prezident opätovne obvinil Západ v súvislosti s obavami Kremľa o vlastnú bezpečnosť, píše... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poprední zahraniční politici sa dištancujú od Ruska

Schröderova angažovanosť v projekte Nord Stream 2 a jeho priateľstvo s autokratom Putinom už dlho vyvolávajú rozpaky v časti SPD, poznamenáva Fabian Busch. V súčasnej situácii sú pre vedenie strany mimoriadne nepohodlné.

Kancelár Olaf Scholz zatiaľ vylúčil, že by Ukrajine dodal zbrane na obranu proti Rusku. Dal však jasne najavo, že nemecká vláda by mohla projekt plynovodu zastaviť, ak Rusko skutočne napadne Ukrajinu.

„Pozveme ruské jednotky,“ -  hrozí veliteľ doneckých separatistov. Má Kyjev plán útoku na Donbas?
Separatisti z neuznanej Doneckej ľudovej republiky tvrdia, že ukrajinský generálny štáb dokončil plán útoku na oblasť pod ich kontrolou. Eduard Basurin, jeden z veliteľov ľudových milícií doneckých separatistov, povedal, že majú právo obrátiť sa na... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poprední odborníci na zahraničnú politiku z radov sociálnych demokratov tiež zastávajú tvrdý postoj voči Moskve. Bývalý spolkový minister zahraničných vecí Heiko Maas bol vždy považovaný za Putinovho kritika, rovnako ako jeho štátny tajomník Michael Roth, ktorý je teraz predsedom výboru pre zahraničné veci v Bundestagu.

Roth vyhlásil, že sa drží faktov a tie nenechávajú nikoho na pochybách, kto je zodpovedný za súčasnú vojenskú eskaláciu: Ak 100 000 ruských vojakov pripravených na akciu vojensky obkľúči Ukrajinu, potom je to veľmi konkrétna hrozba.

Ukrajina, ale aj partneri z NATO, ako sú Poľsko, pobaltské štáty a v neposlednom rade USA, kritizujú Nemecko za to, že v konflikte nezaujalo jasnú pozíciu, dodáva Fabian Busch.

(Medzititulky red. HD.)

USA vysiela svetu „neklamný signál“ (VIDEO)
USA posielajú do Európy 2 000 vojakov, 1 000 sa presúva z Nemecka na východ, informuje de.euronews.com. Bidenova administratíva posiela do Európy ďalších 2 000 vojakov - v čase napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Dve tisícky amerických vojakov majú... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.