Kaviareň je škodiaca sekta
03 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

"Kaviareň je sekta. Slovensku škodí." Stručne, jasne a výstižne - Juraj Draxler na socálnej sieti.

"Kaviareň sú neurotici s potrebou do nejakej inej skupiny ľudí sa povýšenecky navážať."

"Spoločnosť sa často vie utriasť tak, že nielen znesie, ale konštruktívne potrebuje rôznych ľudí. Vyrovnané osobnosti plné skúseností. Aj energických, i keď neurotických, neposedných, kreatívnych ale možno často neznesiteľných bláznov. Lenivých, ale vnímavých, zasnených pozorovačov života."

"Ja osobne som sa v živote často stretával napríklad aj s matematikmi, ktorých spôsob komunikácie veľa ľudí zneisťoval a odrádzal. Aj s ľuďmi, čo sa radi bijú a majú z toho problémy. Aj s úplne tvrdohlavými sedliakmi, nielen z nášho, ešte aj z balkánskeho vidieka. A väčšinou som sa s týmito rôznorodými ľuďmi vedel rozprávať a zniesť.
S jednou skupinou mám v tomto ale veľké problémy."

Samopovyšujúce sa stádo

"Kaviareň sú neurotici s potrebou do nejakej inej skupiny ľudí sa povýšenecky navážať." Píše jasne a zreteľne na sociálnej sieti Juraj Draxler.

"Aj to by človek zniesol, aj arogantní ľudia môžu mať niečo do seba. Problém je tá plytkosť."

Nulová empatia k životu bežného človeka

"Napríklad minimálna empatia práve od nich, ktorí majú väčšinou všetok luxus relatívne ľahkého života na to, aby sa trochu nad svetom naokolo zamýšľali: Nad tým, že niekto, kto pracuje do večera v sklade, žil celý život v malom meste, nemal čas študovať, lebo sa možno staral o veľa súrodencov a v okolí nemal ani knižnicu, tak taký človek sa asi nebude vyjadrovať rovnako jemne ako niekto z nás, kto sme mali iné možnosti."

Mediálne súdy a návod k neznášanlivosti

"Ľudia majú rôzne osudy, ktoré ich rôzne vymodelujú. Niekoho zbila normalizácia, niekoho kruté transformačné 90. roky, niekoho rôzne utajené rodinné príbehy, ktoré nedávajú bežným emóciám rozvinúť sa tak, ako inde."

Kaviareň je sebavedomá na hlúposť a aroganciu

"Práve oni svojím správaním, napríklad mediálnym, výrazne prispievajú k atmosfére neznášanlivosti, k polarizácii. Najväčší problém mám ale s tým, že práve táto skupina sa hlási za nositeľov pokroku. V čom? Žijú z klišé. Nie sú schopní uznať, ak klamú. Nepoznajú racionálnu diskusiu. (Myslím, že za posledný týždeň som tých príkladov uviedol dosť.)

Kaviareň žije z mýtov o sebe samej

"Z prudko politických mýtov. Ak by nebolo ich, bojovníkov za demokraciu, už by nás vraj pohltilo Rusko. Ak by nebolo ich boja ze reformy, už by sme dávno ako krajina skrachovali, žijeme len vďaka rovnej dani a dôchodkovej reforme."

"Fakt pritom je, že do Ruska sme sa nikdy nechystali, aj za Mečiarových vlád sa tvrdo pracovalo na tom, aby sme sa čo najrýchlejšie integrovali so Západom (osobne som kedysi preložil veľkú časť štandardizačných dohôd s NATO, tzv. STANAG-ov, pre ministerstvo obrany vedené SNS, boli sme v týchto procesoch dokonca rýchlejší ako susedia). 
Z vtedajších vládnych predstaviteľov (okolo ktorých som sa pracovne bežne pohyboval), tu nikto ani na sekundu nepochyboval, že smerovať môžeme jedine do EÚ. Jediné, čo sa nám mohlo stať, bolo, že by nás neprijali v prvej vlne, ale trochu potupne až s Bulharmi a Rumunmi. Nemci tu už vtedy pomerne rozsiahlo investovali, vedeli, kam ideme.
Ale povedzte to kaviarni. Budú vám celkom vážne tvrdiť, viacerí, že len oni nám svojimi mimovládkarskymi aktivitami vybojovali Západ."

Kaviareň vás ubíja svojim klišé

"Skúste sa s kaviarňou baviť o ekonomických témach, napríklad si reálne rozobrať tú rovnú daň či dôchodkovú politiku. Bez šance, ubijú vás klišé
Kaviareň škodí. Bežní ľudia, aj keď sa nevedia často vyjadriť presne, cítia tú manipuláciu, hnevá ich, strácajú dôveru vo férovosť, v stabilitu vedomia spoločnosti, v to, že existujú štruktúry hovoriace pravdu. " Píše ďalej Juraj Draxler, ktorého citácie uvádzame v texte.

Kaviareň všetko zašpini svojimi ideologickými obsesiami

"Kaviareň škodí aj tým, ako doslova rozbije hocijaký pokus o odbornú diskusiu. Všetko zašpinia svojimi ideologickými obsesiami."

"V tomto všetkom škodia viac, ako nejaký dočasne rasistický popletený kotlebovec udupaný životom, pretože ten má menšiu moc, ako niekto z kaviarne. Škodia viac, ako nejakí biznisovo orientovaní politici, lebo tí sú relatívne pominuteľní."

"Kaviareň ale ostáva, klame, bráni racionálnej diskusii, do spoločnosti znovu a znovu vháňa hystériu."

Pošlime ich na ostrov narcisov

"Krajine bude naozaj dobre až vtedy, keď sa táto vrstva scvrkne na nejaký malý ostrov narcisov, ktorí sa budú otravovať predovšetkým sami navzájom a zvyšok spoločnosti bude fungovať trochu pokojnejšie. Tak to proste je." Končí svoj maximálne výstižný status politik Juraj Draxler.

Raketový nástup Fica! Tomuto neuveríte!
Dobrá práca! Takto si určite potriasajú pravicami v strane Smer-SD momentálne všetci jej predstavitelia. Stalo sa totiž niečo, čo sa pred dvomi rokmi považovalo za nemožné! Súbežne sa totiž stali dve veci. Za prvé - líder Smeru Robert Fico povstal... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

______________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.