Chce naozaj nejednotný Západ konfrontáciu s Ruskom? Mal by sa pripraviť na TOTO!
03 | 02 | 2022 I DianaZaťková

Vzhľadom na to, že európske národy sa kvôli Rusku čoraz viac rozdeľujú, jednotu už zdanlivo nemožno zaručiť, konštatuje pre portál RT Tarik Cyril Amar, historik z Koç University v Istanbule, ktorý sa venuje Rusku, Ukrajine a východnej Európe, histórii druhej svetovej vojny, kultúrnej studenej vojne a politike pamäti. 

Západ je pripravení hovoriť, ale nie o tom, na čom záleží 

Zatiaľ čo Rusko pokračuje vo svojom úsilí o veľký reštart svojich vzťahov so Západom, USA a ich spojenci stále čakajú, aký bude ďalší krok Moskvy. Navonok dominuje nenáročná neústupčivosť. V podstate ide o všeobecnú západnú líniu - sme pripravení hovoriť, ale nie o veciach, na ktorých skutočne záleží a ktoré chce Moskva komunikovať najviac.

Čo zastavuje expanziu NATO a v podstate neutralizuje Ukrajinu. 

Namiesto toho Západ posiela viac vojenských síl do východnej Európy, pumpuje Kyjev zbraňami a „poradcami“,  vydáva vyhlásenia o podpore povstania, aby uviazlo Rusko v bažine. A šíri dezinformácie o plánoch ruského prevratu. A Kyjev – ten šíri fámy o plánoch, o ktorých, ako sa zdá, nikto nevie a neberie ich vážne.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský hovorí, že nastal čas na prechod k „ofenzívnym akciám“ , čím znepokojivo naznačuje, že je pripravený začať veľkú eskaláciu, možno v štýle sebaporážky bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho v roku 2008.

Vrtieť Ukrajinou!
Napriek tomu, že Rusko a Ukrajina svorne deklarujú, že vojnu nechcú, médiá a poniektorí politici už niekoľko týždňov veselo „bojujú“, konštatuje v Analýzach a postrehoch denníka Pravda vysokoškolský pedagóg, kňaz a bývalý novinár Karol... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Rozdiel by bol, samozrejme, v tom, že Západ sa dopustil oveľa horšieho zapletenia s Kyjevom, ako sa to kedy stalo s Tbilisi. Tam, kde sa gruzínskemu vedeniu našťastie nepodarilo „zavrtieť psom“ a zatiahnuť Západ do svojej vojny, nemožno vylúčiť ukrajinskú snahu urobiť to isté a čo je horšie, mohlo by to fungovať.

Výhody Moskvy

V tejto zjavne čoraz riskantnejšej presilovej hre má Západ teoreticky stále väčšie výhody. Vzhľadom na súčasnú úroveň poplašných správ z obdobia studenej vojny je možno ťažké si na to spomenúť, ale ak by došlo k tlaku, plne mobilizované NATO by malo väčšiu palebnú silu a ekonomickú hĺbku ako Rusko. Napriek tomu má Moskva tri skutočné výhody. 

Po prvé - hoci Rusko nemá rovnaké celkové zdroje ako Západ, má dosť na to, aby bolo impozantným protivníkom. Jeho jadrové zbrane v podstate vyvažujú tie západné. Obe strany môžu tú druhú strašne ochromiť alebo úplne zničiť; ani jedna si nemôže byť istý, že prežije. 

Ruské konvenčné sily sú dostatočne silné na to, aby ohrozili Západ lokálnou porážkou, ako západní plánovači aj uznávajú. Samozrejme, niektoré z týchto varovaní sú mobilizujúce prejavy z obdobia studenej vojny s cieľom zapôsobiť na verejnosť a v neposlednom rade odôvodnenie pre väčšie výdavky na obranu. Bolo by však hlúpe podceňovať realitu ruskej vojenskej obnovy.  

Alfred de Zayas: Západ naďalej uplatňuje kultúru podvádzania a klamstva! USA ju cibrí už 200 rokov
Semená súčasnej krízy boli zasiate pred niekoľkými desaťročiami, keď sa Washington rozhodol pre dvojitú dohodu s Moskvou, upozorňuje v článku pre portál RT profesor Alfred de Zayas, odborník na medzinárodné právo na Ženevskej škole diplomacie,... Čítať ďalej
31 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Podceňovať ruských vojakov nikdy nebol dobrý nápad

Moskva má prinajmenšom schopnosť vyvolať vojnu s veľkými obeťami a nákladmi. Boj s Ruskom by nebol jednostrannými jatkami ako Irak alebo Líbya proti beznádejne menejcenným protivníkom. Bol by vzájomným búšením, ktoré by otestovalo vôľu a morálku na oboch stranách. Nedá sa povedať, kto by obstál lepšie. Ale podceňovať ruských vojakov nikdy nebol dobrý nápad. 

Stručne povedané, ak prezident Joe Biden môže sľúbiť prezidentovi Vladimírovi Putinovi sankcie ako nikdy predtým, ten druhý by mohol sľúbiť  vojnu, akú už dlho nevideli. Niet divu, že súčasný oficiálny – a múdry – postoj Západu je vylúčiť priamu vojenskú konfrontáciu na Ukrajine, napriek túžbam hlúpych zástancov tvrdej línie, ktorí sa tejto šialenej myšlienky nevedia celkom zbaviť.  

Po druhé - Moskva má na svojej strane geografiu. Pre Západ je ťažšie využiť svoje zdroje na Ukrajine a vlastne aj v iných častiach východnej Európy ako pre Kremeľ. To uznali aj niektorí západní odborníci. 

Fjodor Lukjanov: Medzi Ruskom a NATO nastal prelom! Opadlo totiž pozlátko
Prinajmenšom v súčasnom stave napätia obe strany teraz vedia, na čom sú, vyjadril sa pre RT predseda prezídia Rady pre zahraničnú a obrannú politiku a riaditeľa výskumu Medzinárodného diskusného klubu Valdai Fjodor Lukjanov. Pokrytectvo zrazu... Čítať ďalej
31 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Po tretie - ruská výhoda je politická a psychologická. Napriek spojenectvu ODKB a dokonca aj napriek tomu, že Moskva má podporu Bieloruska a čoraz jasnejšiu podporu Číny, Rusko je stále len jednou – aj keď veľkou – krajinou, ktorá potenciálne čelí svetovej koalícii. 

Achillova päta Západu - jeho (ne)jednota

To však tiež znamená, že sa nemusí starať o jednotu tak, ako Západ. A jednota, ako sa ukazuje, nie je len hypotetickou výzvou. V skutočnosti sa už ukazuje ako podstatný problém, potenciálna Achillova päta. Ako ukázali nedávne udalosti. Je prinajmenšom otvorenou otázkou, či by eskalujúci konflikt s Ruskom zvýšil alebo znížil súdržnosť Západu. 

Jasným znakom jeho krehkosti je, že sa stal populárnou vecou, ​​o ktorú sa treba báť. Za ohrozenie konsenzu Západu sa tak nedávno dostali pod paľbu najmenej traja hlavní západní lídri: francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a v neposlednom rade dokonca aj prezident USA Joe Biden. Za údajné ohrozenie jednoty Západu navyše nedávno prišiel o funkciu šéf nemeckého námorníctva. 

Toľko prípadov, ktoré siahajú až na samý vrchol mocenskej hierarchie Západu, nemožno odmietnuť ako náhodné udalosti. Je jasné, že existuje vzor, ​​ktorý poukazuje na hlbšie problémy.

Amerike hrozí kolaps: Bude mať viac súperov, ako dokáže zvládnuť!
Komentár Toma Fowdyho (Russia Today) Ako ukrajinská kríza pokračuje, medzi západnými komentátormi a elitami zahraničnej politiky narastajú obavy, že sa konsoliduje os „Čína-Rusko“. To by pre USA predstavovalo obrovskú hrozbu. S týmto zmýšľaním... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Nejednoznačný postoj Nemecka

Napríklad Nemecko je obviňované z toho, že nie je dosť namyslené. Wall Street Journal, politicky konzervatívec a neokonzervatívec, tvrdí, že Berlín už nie je spoľahlivým partnerom. Nemecká vláda zároveň hrá zložitú hru, vyhýba sa niektorým požiadavkám USA a zároveň ustupuje, jasne v nádeji, že upokojí snahu Washingtonu ku konfrontácii. 

Kancelár teda odmietol amerického prezidenta, ale tiež revidoval postoj k plynovodu Nord Stream 2. Kým predtým Scholz projekt de facto obhajoval ako čisto komerčný, teraz jasne naznačuje, že by sa dal zastaviť v prípade rozsiahleho ruského útoku na Ukrajinu. 

Nemecká politika však nespočíva len vo vláde. V skutočnosti, čiastočne vďaka svojmu federalizmu, má Nemecko na svoju veľkosť pozoruhodnú škálu mocenských centier a hráčov. Preto jeho vrcholný dokument o všetkých ekonomických záležitostiach, Handelsblatt, nedávno zverejnil nepriateľský prehľad politikov vzdorujúcich tvrdému postupu voči Rusku. 

Ak si však odmyslíte jednostrannú prezentáciu, článok slúži ako výborná pripomienka toho, koľko nemeckých elít nie je spokojných s konfrontáciou s Ruskom. Pridajte nedávny rozhovor jednej z ťažkých váh nemeckého konzervativizmu, bavorského lídra Markusa Södera, v prestížnom Frankfurter Allgemeine Zeitung, a je jasné, že požiadavka na zmierlivejšiu „Ostpolitik“ ľahko prechádza cez línie politických strán.

Joe Biden: Pán Svetla ako bojachtivý „hrdina“ dnešných dní...
Komentár Michala Havrana (SLOVO) Je „radosť“ sledovať v tieto dni toho mocného chlapa, či ako sa v súvislosti s americkými prezidentmi zvykne či skôr zvyklo hovoriť, najmocnejšieho muža nielen na našej planéte, ale zrejme v celom medziplanetárnom... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Francúzsko - umiernené a rozumné

Potom je tu Francúzsko spolu s (alebo proti, podľa okolností) Nemeckom, druhou vedúcou mocnosťou Európskej únie. Aj tam sú veci príliš komplikované na to, aby sa ľahko presadila „svätá únia“ NATOJednak prebieha prezidentská kampaň a bude sa o ňu tvrdo bojovať. Všetci kandidáti sa budú musieť zaujať jednoznačné postoje vzhľadom na Rusko. 

Úradujúci prezident Emmanuel Macron to už urobil s prejavom pred Európskym parlamentom. Hoci v skutočnosti dodržiaval tvrdú líniu, dokonca aj jeho umiernená a rozumná výzva, aby sa Európa postavila na vlastné nohy, si už vyslúžila škaredé obvinenia z „rozbíjania jednoty“. 

Amerika - „Russiagate“ bol hoax

Nakoniec, čo vodca Západu, USA? Aj tam bude volebná politika zohrávať čoraz väčšiu úlohu. Ak sa niekto z Bidenovej administratívy domnieva, že môže uniknúť pred ich hrozivými hodnoteniami eskaláciou konfliktu s Ruskom, mal by si dávať veľký pozor na to, čo si želá. 

Pridajte fakt, že bývalý a možno aj budúci prezident Donald Trump môže správne tvrdiť, že „Russiagate“ bol hoax, a máte perfektnú východiskovú pozíciu na to, aby sa USA prezentovali ako a) nezaviazané k Rusku (pretože nie sú) a b) menej bojovné a realistickejšie ako vojnoví „idealisti“, ktorí sú teraz vo vedení. Fér? Nie úplne. Efektívne? Dosť možno. 

Pred 20 rokmi USA vytvorili frázu OS ZLA. Hádajte, kto bol odvtedy najhorší?
Komentár Roberta Bridgea (Russia Today) Súdiac podľa toho, ako minulí americkí lídri opísali svojich rivalov, by ste si mysleli, že Washington bojuje proti takým ako Darth Vader. No nemožno pochybovať o tom, že „zlé správanie“, ktorého sa... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Príkladov by bolo viac, ale už teraz sa zdá byť dostatočne jasné, že jednota Západu je prinajmenšom taká ambiciózna ako skutočná. Bolo by múdre neriskovať, že ho vystavíme stresu z masívnej vojny proti Rusku, či už vojensky alebo ekonomicky. Aj keď je stále nemožné vopred vedieť, čo by sa stalo so západnou súdržnosťou, ak by konflikt s Ruskom ešte viac eskaloval, možno s istotou povedať, že táto neistota obmedzuje obe strany. 

Nikto by nemal byť taký hlúpy, aby považoval jednotu Západu za samozrejmosť. Vážny stret s Ruskom by ho mohol zlomiť, a to je riziko. To a aj potenciálne náklady by mali zástancovia tvrdej línie na Západe veľmi dobre zvážiť. 

Pretože Západ, o ktorom sa ukázalo, že o jednote sa viac hovorí ako koná, by bol v slabej pozícii na vykonávanie tvrdej politiky. Stručne povedané, vzniká paradox. Ak máte záujem o konfrontáciu s Ruskom, možno by bolo múdre nepreháňať svoje karty a mali by ste mu čeliť radšej menej ako viac.

Amerika by nemohla brániť Ukrajinu, ani keby chcela! Celá NATO je totiž vojensky vykastrovaná
Názor Scotta Rittera (Russia Today) Pentagon práve pripravuje možnosti pre prezidenta Joea Bidena týkajúce sa rozmiestnenia amerických síl na východnom krídle NATO. Ich cieľom má byť odradenie Ruska od konania proti Ukrajine alebo ohrozovania... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.