Banderovská vlajka na Karlovom moste?
04 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Nie je to už trochu priveľa? Po Karlovom moste v Prahe pochodovali "banderovci!" Vyplýva to článku na českom webe prvnizpravy.cz.

"Pred krutosťou Banderovcov bledli aj nemecké jednotky SS. Napriek tomu je dnes Stepan Bandera oslavovaný ako hrdina Ukrajiny. Jeho ideu oživil Majdan a kritici Ukrajiny stavajú faktické znamienko rovnosti medzi Banderu, kyjevský režim a nacistami." Píše k osobe tohoto vojnového zločinca český pravicový reflex.cz.
 

"Živú reťaz na Karlovom moste si všimla ukrajinská redakcia Rádia Svoboda a pochvalnú zmienku o ňom zverejnila na komunikačnej platforme Twitter predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová. Na podujatí sa osobne zúčastnil aj veľvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis so svojou manželkou. Účastníci si so sebou priniesli ukrajinské vlajky, z ktorých niektoré boli v nadštandardnej veľkosti, a utvorili sprievod z predmostí smerom na Karlov most. To by bolo úplne v poriadku, keby zostali iba u štátnych vlajok." Píšu prvnizpravy.cz.

Červeno-čierna vlajka

"Z fotografií zverejnených na facebookovej stránke ukrajinského veľvyslanectva (a s inkriminovanou zjavne už stiahnutou) je ale jasne zrejmé, že medzi prítomnými zástavami bola aj červeno-čierna vlajka kontroverznej Ukrajinskej povstaleckej armády, ktorú niesol muž s portrétom Stepana Banderu na bunde." Píše citovaný web

Na osvieženie pamäti duševných maloroľníkov

"Príslušníci tejto armády sú u nás známi pod zjednodušeným názvom banderovci. UPA sa neslávne preslávila etnickými čistkami na Ukrajine, ktorých obeťami boli predovšetkým Poliaci, ale aj Židia av okrajovej miere aj Česi."

"Jej vrchným veliteľom bol Roman Šuchevyč, jeden z predchádzajúcich veliteľov nacistického práporu zvláštneho určenia Nachtigalla potom policajného Schutzmannschaft Battalionu 201, ktorému mnohí zahraniční historici pripisujú zodpovednosť za protižidovský pogrom na západnej Ukrajine."

"UPA v rokoch 1945 - 1947 nezákonné prenikala na územie Československa, kde páchala rozsiahlu trestnú činnosť. V boji s ňou prišlo o život niekoľko desiatok príslušníkov našich ozbrojených zložiek. O počte obetí z radov civilistov sa medzi odborníkmi vedú diskusie. Proti UPA po 2. svetovej vojne okrem Československa bojovali aj ďalšie štáty – Poľsko a ZSSR." Dodávajú prvnizpravy.cz.

Chorvátsky prezident Milanovič mal silné vyjadrenie
Stabilita Európy, západnej Európy a Európskej únie neexistuje bez Ruska a je nutné dohodnúť sa ním, vyhlásil v utorok chorvátsky prezident Zoran Milanovič. Zároveň obvinil Západ z podnecovania vojny. Vyjadril však vieru v to, že vojna nevypukne.... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

________________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.